Když se nechce…

            „Když se nechce, je to horší, než když se nemůže!“, říká lidová moudrost a moje životní zkušenosti mi ukazují, že je to pravda. Ten, kdo nechce, má jen malou šanci na změnu.

Řekli mu: „Jaké znamení učiníš, abychom je viděli a uvěřili ti? Co dokážeš?“ (Jan 6,30)

            Den poté, co Ježíš pomocí pěti chlebových placek a dvou malých rybiček nasytil zástup, v němž jen mužů bylo pět tisíc, po něm tito lidé chtějí důkaz toho, že je Mesiáš. Všichni přitom vědí, že v noci utišil bouři na jezeře a zachránil tím život mnoha lidem, kteří se vydali na noční rybolov.

            „Věřil bych, kdyby se mi Bůh ukázal. Rád bych věřil, ale já prostě nemám dar víry…“ Kolikrát já už tato slova slyšel. Většinou od lidí, kteří v životě zažili neskutečné projevy Boží moci. Přesto odmítli víru.

            Víra není o důkazech. Pokud toužím poznat Boha, Bůh mi to umožní. Pokud se rozhodnu víru odmítnout, nepomohou mi ani žádné zázraky. Dopadnu jako Židé, kteří viděli důkazy Ježíšovy moci, ale přesto dál odmítali uvěřit, že je Mesiáš.

            Lidová moudrost, citovaná v úvodu neplatí jen u víry. Znám spoustu manželství, která se rozpadla, protože jeden prostě „nechtěl“. Podobně i mnoho podnikatelů doplatilo na to, že zvolili špatného „společníka“. Jsem rád, že znám i dostatek opačných případů v oblasti víry, podnikání i manželství. Tito lidé mi dodávají odvahu, abych i já „chtěl“.

Bože, Ty víš, jak často bojuji s tím, že vím, co bych měl udělat, ale nechce se mi. Pomoz mi, prosím, zvítězit nad sebou samým.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Jaká je má cena?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 12.10.2016 6:10 | karma článku: 20,67 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,32

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,90

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44