Ježíš není Mohamed

Národní divadlo Brno, příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je město Brno, organizuje festival Divadelní svět Brno. V jeho programu je i hra, v níž Ježíš znásilňuje muslimku.

     Martin Glaser, ředitel ND Brno, žijící z peněz daňových poplatníků, to považuje za normální, bez ohledu na to, jak je tato scéna stupidní. Diví se, že se někdo diví uvedení této hry, a snahy o to, aby ji stáhl z programu festivalu, považuje za ohrožení svobody slova.
     V rozhovoru zveřejněném na iDNES.cz vystupuje jako hrdina, který bojuje za lepší svět. Jenže když dostane otázku, zda by dal v programu místo hře, v níž by Mohamed znásilňoval křesťanku, začíná mlžit: „Na ‚co by, kdyby‘ nechci odpovídat. Bavíme se o něčem, co je vytržené z kontextu. Důležité je, že ta scéna, kolem které se točí diskuse, je součástí celku, který teprve dává smysl.“ Jinými slovy, nemá odvahu ani odpovědět, natož pak udělat něco takového.
     V tomto týdnu jsem dostal nabídku, abych podepsal petici Proti podněcování k nenávisti ve hře „Naše násilí“ v Brně. Podepsal jsem ji, protože jsem se ztotožnil s jejím obsahem.

     Včera se kolegyně Petra Kišová pozastavila nad tím, že křesťané protestují proti hře, kterou neviděli. Já stejně tak protestuji proti potírání holocaustu, přestože jsem ho neviděl.
     Vím, že už tu bylo více článků na toto téma. V diskuzích pod nimi se často objevuje názor, že mezi křesťanstvím a islámem není žádný rozdíl. Myslím, že dění okolo uvedení hry „Naše násilí“ dokazuje, že to naštěstí není pravda. Vzpomeňme jak reagovali muslimové na knihu Satanské verše, kterou napsal Salman Rushdie nebo na nedávné dění v redakci Charlie Hedbo.
     V Brně křesťané nic podobného nechystají. Proč? Protože Ježíš není Mohamed. Nevybízí své následovníky k „džihádu“, ale učí je žít v míru a modlit se i za své nepřátele. Proto jsou protesty proti uvedení hry pokojné. Proto petice, v níž může každý, kdo považuje tuto hru za něco, co do Brna a do slušné společnosti nepatří, dát jasně najevo svůj názor.
     A je tu ještě jedna možnost. V říjnu tohoto roku proběhnou komunální volby. Pokud žijeme v Brně a nelíbí se nám dění v našem městě, můžeme to těm, kteří za to nesou zodpovědnost, spočítat. Koalici na magistrátu tvoří hnutí Ano, Žít Brno, Strana zelených, TOP 09 a KDU-ČSL. Pokud vím, zatím se proti hře z této party postavila jen KDU-ČSL.

     Ježíš není Mohamed. Proto není třeba násilí. Dělejme to, k čemu nás vede a to ostatní nechejme na něm. Naši předkové pravdivě říkali: „Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.“
     A ještě něco. I když ND Brno hru uvede, svět se nezboří. Ježíš sám říká, že jeho jméno bude hanobeno. Kdo chce, uvěří i nesmyslu, který hra předvádí. Je na nás, křesťanech, abychom svým životem ukázali, jak stupidní je nápad autora hry a jak dalece se liší od pravdy.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 20.4.2018 9:20 | karma článku: 40,43 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79