Jednou vše vyplave na povrch

Nic není zahaleného, co nebude jednou odhaleno, a nic skrytého, co nebude jednou poznáno. Proto vše, co jste řekli ve tmě, bude slyšet na světle, co jste šeptem mluvili v tajných úkrytech, bude se hlásat ze střech. (Lukáš 12,2+3)

Občas se dostáváme do situací, kdy musíme něco tajit, protože pravda by mohla ohrozit někoho jiného. V době 2. světové války to bylo třeba ukrývání Židů, v minulém režimu například chránění zakázaných knih. Na tohle „tajení“ ale Ježíš nemíří.
     Ježíš hovoří ke svým následovníkům a varuje je před tím, co mohli vidět u svých duchovních vůdců. Navenek se tvářili jako dokonalí a svatí, ale mnohdy byli hříšnější než ti, kterým kázali. Ježíš je při jiné příležitosti přirovnává k hrobům, které sice navenek září krásnou bílou barvou a vypadají čistě, ale uvnitř nich je jen tma a smrt.

     Toto nebezpečí hrozí i nám. Každý máme něco, co rádi skrýváme a bojíme se odhalení, což je normální. Tváříme se, jako by bylo vše v pořádku, a lidé nám to často baští. Horší je, pokud si myslíme, že stejně ošálíme i našeho Tvůrce.
     Bible hovoří o tom, že jednou nastane „soudný den“. Bude to okamžik pravdy. Na tomto Božím soudu obstojí jen ti, kteří se svými pády a prohrami přišli za Ježíšem. Stvořitel nám totiž může odpustit jen ty hříchy, které si nejprve sami přiznáme a pak je vyznáme i před ním a prosíme o jejich odpuštění.

     Pokud si hraji na něco, co nejsem, stávám se pokrytcem. Pravda jednou stejně vyplave na povrch a celý vesmír uvidí, jaký jsem ve skutečnosti. Pokrytecké maskování vlastního hříchu je jen zbytečná ztráta času i energie, je cestou k věčné smrti.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | úterý 26.6.2018 21:31 | karma článku: 27,97 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79