Je Bible celá? (2)

Po včerejším úvodu se dnes můžeme konečně dostat k otázce: "Bude na konci světa ještě nějaké nové evangelium, nebo nám postačí Bible?"

Z toho, co jsem psal už včera, vyplývá, že Bůh mluvil k lidem v každé době a vždy volil právě ten způsob, který byl nejúčinnější. Proto bychom se neměli divit tomu, že k nám chce mluvit i dnes.
I dnes používá různé způsoby. Hovoří k nám prostřednictvím Bible, snů, někdy můžeme slyšet jeho hlas, nebo můžeme Boha poznávat v kráse okolní přírody.

Bude na konci ještě nějaké nové evangelium?
Křesťané všeobecně věří tomu, že biblický kánon již byl uzavřen. Bible se už nebude rozšiřovat. Je tu sice určitý rozpor mezi katolickým a protestantským pohledem na kánon Starého zákona. Další rozšiřování Bible ale obě skupiny shodně odmítají.
Přesto Bible dává prostor pro to, že v poslední době bude Bůh opět promlouvat k lidem více, než v období mezi dobou apoštolů a dobou konce. Zajímavý text nacházíme u starozákonního proroka Jóela: I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši budou mít prorocká vidění. Rovněž na otroky a otrokyně vyleji v oněch dnech svého ducha.
Způsobím, že budou na nebi i na zemi divné úkazy: krev a oheň a sloupy dýmu. Slunce se zastře tmou a měsíc krví, dříve než přijde den Hospodinův, veliký a hrozný.
Avšak každý, kdo vzývá Hospodinovo jméno, se zachrání. Na hoře Sijónu a v Jeruzalémě budou ti, kdo vyvázli, jak řekl Hospodin, spolu s těmi, kdo přežili, jež Hospodin povolá. (Jóel 3,1-5)

Vždy, když se lidé dostávali do zlomových situací, posílal Bůh své posly. Podle tohoto textu se tak stane i těsně před tím, že přijde Kristus, aby na naší zemi ukončil boj dobra se zlem. Pro křesťany, kteří se budou chtít držet svědectví Bible, to nebude snadná doba. Síly zla budou na vrcholu své moci a tak můžeme číst, že podle Ježíše "kdyby nebyly ty dny zkráceny, nebyl by spasen žádný člověk".(Matouš 24,22)

Bible také slibuje, že ti, kdo zůstanou věrní Bohu, obstojí. Bude to díky dílu, které mezi nimi bude dělat Duch svatý. Apoštol Pavel o tom píše: "Pokud jde o duchovní dary, bratří, nechtěl bych vás nechat v nevědomosti... Jednomu je skrze Ducha dáno slovo moudrosti, druhému slovo poznání podle téhož Ducha, někomu zase víra v témž Duchu, někomu dar uzdravování v jednom a témž Duchu, někomu působení mocných činů, dalšímu zase proroctví, jinému rozlišování duchů, někomu dar mluvit ve vytržení, jinému dar vykládat, co to znamená." (1.list do Korintu 12,1+8-10) Pavel zde hovoří o tom, že dar proroctví bude součástí duchovní výbavy církve v každé době.

Zajímavé je svědectví proroka Amose: "Ovšem, Panovník Hospodin nečiní nic, aniž by zjevil své tajemství prorokům, svým služebníkům." (Amos 3,7) Hospodin si přeje, abychom měli dostatek informací o době, ve které žijeme i o tom, co on sám dělá pro naše spasení.
Bůh slíbil, že bude se svým lidem. Když Ježíš posílá své učedníky do celého světa, ujišťuje: "A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku." (Matouš 28,20)

Podívejme se ještě na jeden text Písma. V knize Zjevení je napsáno: "Já dosvědčuji každému, kdo slyší slova proroctví této knihy: Kdo k nim něco přidá, tomu přidá Bůh ran popsaných v této knize. A jestliže kdo ubere ze slov knihy tohoto proroctví, tomu Bůh odejme podíl na stromu života a místo ve svatém městě, jak se o nich píše v této knize." (Zjevení 22,18-19)
Biblický kánon je uzavřený. Nemáme k němu proto nic přidávat, ale ani bychom ho neměli zlehčovat. Vše, co potřebujeme ke spasení, je v něm již obsaženo. Poselství o Boží odpouštějící lásce i o jeho moci, kterou v nás obnovuje svůj obraz, může pochopit i prostý člověk.
Současně se ale můžeme spolehnout na to, že pokud budeme v životě potřebovat nové informace, Bůh nám je poskytne, stejně, jako je poskytoval generacím před námi. Forma, jakou to udělá, je ale v jeho rukou. Pavel napsal: "To všechno působí jeden a týž Duch, který uděluje každému zvláštní dar, jak sám chce." (1.list do Korintu 12,11)

Pokud čekáme na Boží poselství pro dnešní dobu, neměli bychom zapomínat, že "Ježíš Kristus jest včera i dnes, tentýž i na věky." (Židům 13,8) Ale to už je téma zítřejšího zamyšlení, ve kterém se podíváme na to, jakým způsobem se můžeme bránit před nebezpečím, že naletíme nějakému podvodníkovi, který o sobě bude tvrdit, že je prorok.
Zítřejší téma zní: Jak můžeme podle Bible odhalit falešného proroka?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 14.10.2010 18:00 | karma článku: 6,81 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39