Jakou váhu má moje slovo?

            Přátelství dělá náš život krásnějším. Dobrý přítel umí potěšit i napomenout, ale hlavně je tu právě tehdy, když potřebuji poradit, nebo se jen sdílet o to, co právě prožívám.

... rozhodl jsem se také já, když jsem vše znovu důkladně prošel, že ti to v pravém sledu vypíši, vznešený Theofile, abys poznal hodnověrnost toho, v čem jsi byl vyučován. (Lukáš 1,3+4)

            Při čtení úvodních slov Lukášova evangelia mám pocit, že tento lékař musel být Theofilovi dobrým přítelem. Sepsání evangelia ho muselo stát spoustu času a energie. On ale navíc ověřoval vše, co ve svém díle uvádí, u očitých svědků, aby náhodou svého kamaráda neuvedl v omyl.

            Tento kratičký úvodní text mi nastavil nepříjemně přesné zrcadlo. Přemýšlím nad tím, nakolik si já vždy ověřuji to, co říkám. A nemyslím teď na své veřejné proslovy a kázání. Spíš na rozhovory se svými blízkými, kde mohu mluvit tak, „jak mi zobák narostl“.

            Žijeme v době, kdy se moc nehledí na to, jakou váhu má naše slovo. Každý přece ví, že se nevyplácí věřit tomu, co slyšíme. Doba, kdy se v novinách psala pravda, je už dávno pryč, tak proč bychom si měli dělat starosti s pravdou?

            Přesto si myslím, že bychom si z Lukáše měli vzít příklad. Místo toho, abychom papouškovali to, co jsme někde četli, raději ověřujme, zda je to pravda dřív, než tyto informace pošleme dál. A nejen tehdy, když hovoříme s přítelem.

Bože, občas mi utečou slova, která bych vzal raději zpět. Uč mne, prosím, víc vážit slova, aby mé slovo mělo váhu.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Nevěř všemu, co se ti k věření předkládá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 28.8.2016 7:10 | karma článku: 23,63 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,83

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44