Jaká je má cena?

            „Ani kuře zadarmo nehrabe“, říká lidová moudrost. Možná i proto jsme tak opatrní, když nám někdo něco nabízí a nic za to nechce. To pak hledáme, v čem je ten skrytý háček.

Ježíš jim odpověděl: "Amen, amen, pravím vám, hledáte mě ne proto, že jste viděli znamení, ale proto, že jste jedli chléb a nasytili jste se. Neusilujte o pomíjející pokrm, ale o pokrm zůstávající pro život věčný; ten vám dá Syn člověka, jemuž jeho Otec, Bůh, vtiskl svou pečeť." (Jan 6,26+27)

            Za Ježíšem se vydávaly celé zástupy lidí. Jejich motivace byla různá. Jedni toužili po zdraví, další se těšili, že se zdarma nají. Někteří čekali, že uvidí zázraky, o kterých pak budou doma vyprávět. Mnozí byli jen zvědaví…

            Ježíš si přál, aby lidé hlavně naslouchali tomu, co káže. Proto jim na rovinu říká, že to vše, co hledají, je pomíjivé a mohou kvůli tomu přijít o to, co má věčnou hodnotu.

            Myslím, že nejsme lepší. Jsme ochotni následovat toho, kdo nám dá něco zadarmo nebo alespoň se slevou. Volby je u nás možné vyhrát třeba za pár koblih.

            Křesťanství nám nabízí životní styl, který přináší už zde mnoho důvodů pro štěstí, a navíc, jako bonus, i možnost žít věčně v Ježíšově nebeském království. Otázkou zůstává, zda tuto nabídku nepřehlédnu v mém shonu za tím, co pomíjí ještě rychleji než můj život. Možná bych si proto měl trochu častěji položit jednoduchou otázku: „Jaká je má cena?“

Bože, nauč mne v tom všem, co nabízí dnešní svět, vnímat i to, co nabízíš Ty. Bylo by škoda vyměnit věčné bytí za to, co pomíjí.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Kdo je připraven ...

Autor: Vlastík Fürst | úterý 11.10.2016 6:10 | karma článku: 21,26 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,48

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79