Hledej odpověď v Bibli (207)

Otázka z minulého týdne:Na co se "v nebi", kromě věčnosti, můžeme těšit ?  (11)......................................................................

        Můj tchán měl vždy rád přírodu. Celý život žil na vesnici, kde zůstal i v době, kdy dojížděl z Jižní Moravy do Ostravy za prací ve stavebnictví. Na zahradě za domem mu stále roste vinná réva a každý rok dozrává ovoce na stromech, které sám zasadil i narouboval.

        Jednou večer jsme společně s celou naší rodinou četli texty z knihy Zjevení. Byl to popis Nového Jeruzaléma, celého ze zlata, perel a drahokamů. Když manželčina maminka na chvíli přestala číst, aby se nadechla, ozvalo se: "Jestli v tom Božím království bude všechno jen ze zlata a drahokamů, tak to tam nechci být! Vždyť by mne z toho třpytu za chvíli bolely oči."

        Říkal jsem mu, ať si poslechne pokračování Janova popisu, který pokračuje slovy: "A ukázal mi řeku živé vody, čiré jako křišťál, která vyvěrala u trůnu Božího a Beránkova.
Uprostřed města na náměstí, z obou stran řeky, bylo stromoví života nesoucí ovoce dvanáctkrát do roka; každý měsíc dozrává na něm ovoce a jeho listí má léčivou moc pro všechny národy." (Zjevení 22,1-2)

        Tchán poslouchal a už tolik neprotestoval. Viděl jsem na něm, že už si vybral místo, kde chce trávit věčnost. Usadí se pod stromy na břehu řeky, kterou bude proudit živá voda. V duchu jsem si říkal, že se k němu přidám.

        Vedle bezpečí, které v Janové textu symbolizují hradby a brány Nového Jeruzaléma, nabízí toto město i trvalé zdraví. Symbolizují ho stromy, na kterých celý rok dozrává ovoce. Dokonce i listí z tohoto stromoví přináší užitek, protože má léčivou moc.

        Jsem rád, že Jan zachytil ve svém vyprávění i tuto část Božího království. Stačí zavřít oči a představit si tu nádhernou řeku, lemovanou stromy plnými ovoce. Už jen ta představa dodává novou chuť do boje se zlem a hříchem.

        Při čtení Bible si uvědomuji, jak Bůh myslí na každého zachráněného člověka. Pro každého z nás chystá právě takové prostředí, které nám přinese ty nejsilnější pocity štěstí. Lidé, kteří mají rádi třpyt zlata, tam po něm budou chodit. Budou se ho dotýkat doslova na každém kroku.

        A můj tchán? Toho zlato nechává chladným. Pro něj má Bůh připravenu nádhernou přírodu. Čisté řeky, nádherné zelené louky, sady a vinice... V Božím království najde vše, o čem může snít člověk, který se narodil v rodině zemědělce.

 

Otázka na příští týden:
Na co se "v nebi", kromě věčnosti, můžeme těšit ?  (12)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 22.12.2013 13:00 | karma článku: 24,71 | přečteno: 189x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 20,11

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,49

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59