Hledej odpověď v Bibli (196)

Otázka z minulého týdne:Kdy začíná věčný život ?...........................................

        Většina křesťanů věří, že věčný život začíná smrtí člověka, který přijal spasení z rukou Ježíše Krista. Věří, že lidská duše je nesmrtelná a po smrti jde buď do nebe nebo do pekla. Katolíci ještě přidávají očistec.

        Tato víra vychází z textu, který popisuje chvíle před Kristovou smrtí. Ježíš byl ukřižován spolu se dvěma "lotry": Jeden z těch zločinců, kteří viseli na kříži, se mu rouhal: "To jsi Mesiáš? Zachraň sebe i nás!"
Tu ho ten druhý okřikl: "Ty se ani Boha nebojíš? Vždyť jsi sám odsouzen ke stejnému trestu. A my jsme odsouzeni spravedlivě, dostáváme zaslouženou odplatu, ale on nic zlého neudělal."
A řekl: "Ježíši, pamatuj na mne, až přijdeš do svého království."
Ježíš mu odpověděl: "Amen, pravím ti, dnes budeš se mnou v ráji." (Lukáš 23,39-43)

        Mnohokrát jsem slyšel: "Podívej se, tady to Ježíš říká: Dnes se mnou budeš v ráji!" V takovém případě si vždy dovolím upozornit, že originální text Lukášova evangelia neměl dělení do kapitol a na verše, a také v něm chyběla interpunkční znaménka. Takže text by vypadal takto: "Amen pravím ti dnes budeš se mnou v ráji." Ježíš mohl říci "pravím ti, dnes budeš se mnou v ráji", nebo "pravím ti dnes, budeš se mnou v ráji."

        Možná podstatnější jsou další texty Bible, které hovoří o vzkříšení. Zajímavě se vyjádřil apoštol Pavel: "Nechceme vás, bratří, nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli, abyste se nermoutili jako ti, kteří nemají naději. Věříme-li, že Ježíš zemřel a vstal z mrtvých, pak také víme, že Bůh ty, kdo zemřeli ve víře v Ježíše, přivede spolu s ním k životu.
Toto vám říkáme podle slova Páně: My, živí, kteří se dočkáme příchodu Páně, zesnulé nepředejdeme. Zazní povel, hlas archanděla a zvuk Boží polnice, sám Pán sestoupí z nebe, a ti, kdo zemřeli v Kristu, vstanou nejdříve; potom my, živí, kteří se toho dočkáme, budeme spolu s nimi uchváceni v oblacích vzhůru vstříc Pánu. A pak už navždy budeme s Pánem.
Těmito slovy se vzájemně potěšujte." (2. Tesalonickým 4,13-18)

        Mohl by Pavel něco takového tvrdit, kdybychom po smrti odcházeli do nebe? Pokud je pravda, že věčný život začíná smrtí, pak je Pavel lhář, nebo píše o něčem, co nezná a čemu nerozumí.

        Já osobně věřím, že věčný život začne v okamžiku, kdy se Ježíš vrátí na naši planetu a vzkřísí všechny, kdo zemřeli s touhou po životě ve společnosti, kde už nebude žádné zlo a hřích. Rád se s každým podělím o důvody, které mne k této víře vedou. Nemám ale potřebu se o tuto svou víru přít.

        Přál bych každému člověku, aby mohl poznat Boha, který ho miluje láskou, která je ochotná jít i na kříž. Protože pak se před ním otevírá nádherná budoucnost. Ale o tom zase příště.

 

Otázka na příští týden:
Na co se "v nebi", kromě věčnosti, můžeme těšit ?  (1)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 6.10.2013 13:00 | karma článku: 21,77 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 21,44

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79