Důležité je znovu vstát ...

Tu šel do sebe a řekl: „Jak mnoho nádeníků u mého otce má chleba nazbyt, a já tu hynu hladem! Vstanu, půjdu ke svému otci a řeknu mu:

Otče, zhřešil jsem proti nebi i vůči tobě.  Nejsem už hoden nazývat se tvým synem; přijmi mne jako jednoho ze svých nádeníků.“ I vstal a šel ke svému otci. (Lukáš 15,17-19)

     „Padnout na hubu není příjemné, ale to ještě není tragédie. Horší je, když to vzdám a řeknu si, že už nemá cenu vstávat.“ Tahle slova mi kdysi řekl můj šéf, když se nám v práci podařilo udělat něco, na co jsme nebyli vůbec pyšní. Měl pravdu.

     Mladík, o kterém vyprávěl Ježíš, už ani hlouběji padnout nemohl. Žid z dobré rodiny teď pase vepře a závidí jim jejich žrádlo. Hrůza. Stydí se sám před sebou a jen doufá, že se to nedoví jeho otec a lidé z jeho vesnice.
     Byl v koncích. Po několika dnech už smrděl stejně jako ti vepři, které pásl. Všichni hned věděli, s kým mají tu čest.

     Jednoho dne si ale vzpomněl na svého otce a jeho jednání s nádeníky. Dřív jimi pohrdal, protože jen slepě plnili příkazy jeho otce. Teď jim záviděl. Svoboda, po které tak toužil, najednou v tom pachu prasat ztrácela svůj lesk.
     Ještě před pár týdny si myslel, že otec je despota, který mu nedopřeje trochu štěstí a zábavy s přáteli. Teď svého tátu najednou vidí v úplně jiném světle.

      Ježíš říká, že mladík „šel do sebe“.  Pád až na dno nemusí být tragédií, když nás dovede k tomu, abychom i my šli do sebe. Pokud přestaneme hledat chyby na těch druhých a uvědomíme si ty vlastní, může to být nový začátek. Každý můžeme padnout. To se může stát. Když si to uvědomím, je třeba znovu vstát a jít.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 12.8.2018 21:31 | karma článku: 30,84 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,25

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,46

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44