Dávej pozor, komu věříš

Když všechen lid poslouchal, řekl učedníkům: „Dejte si pozor na zákoníky, kteří se rádi procházejí v dlouhých řízách, mají v oblibě pozdravy na ulicích, přední sedadla v synagógách a přední místa na hostinách...

... Vyjídají domy vdov a dlouho se na oko modlí. Ty postihne tím přísnější soud.“ (Lukáš 20,45-47)

     Ježíš říká, že zákoníky postihne mnohem přísnější soud než ostatní smrtelníky. Proč? Protože měli poznání, věděli, kdo je Ježíš, ale přesto dál zůstávali v opozici vůči němu a snažili se druhým zabránit v tom, aby se pro ně Ježíš stal Mesiášem. Ti, kteří měli lidi přivádět do Božího království, se národu na této cestě stali překážkou, protože se snažili pozornost lidí soustředit na sebe místo na Boha.
     Víra nás může přivést do Božího království a pomáhá nám budovat vztah s Ježíšem, který nabízí a dává věčný život všem, kteří po něm touží. Víra nás učí důvěřovat Stvořiteli, protože on nás zná nejlépe ze všech a chce pro nás jen to dobré.

     Víra nám ale může ze života udělat i peklo, pokud se objektem naší víry stane někdo jiný než samotný Bůh. To je problém většiny náboženství i mnoha křesťanských církví.
     Zákoníci chtěli působit důstojně už svým zjevem. Snažili se budit dojem hluboké duchovnosti, ale šlo jim jen o to, aby využili svého postavení a měli se lépe než ostatní. Podobali se mnoha politikům, kteří neslouží společnosti, ale jen sobě.

     Ježíš varuje, abych byl v oblasti víry obezřetný. Není jedno, komu důvěřuji. Mám si dát dobrý pozor na každého, kdo chce mou důvěru získat pro sebe. Není jedno, komu důvěřuji. Víra může spasit, ale i zabít, proto mám být ve střehu.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pátek 26.10.2018 21:31 | karma článku: 26,52 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,31

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79