Co uchovávám v mysli a v srdci?

Ale Marie to všechno v mysli zachovávala a rozvažovala o tom. ... Jeho matka uchovávala to vše ve svém srdci. (Lukáš 2,19+51)

Lukáš dvakrát zmiňuje, že Marie uvažuje o tom, co vidí a slyší v souvislosti s Ježíšem. Něco ukládá do své mysli, něco zase uchovává ve svém srdci.
     Z textu vyplývá, že to dělá vědomě. Považuje to za důležité. Z toho, co vidí, slyší a prožívá si uchovává vše, o čem si myslí, že to v budoucnu bude potřebovat.

     Často se setkávám s lidmi, kteří jsou na konci své životní cesty a všímám si, jak rozdílný je někdy jejich pohled na život i na svět okolo nich.
     Ti jedni končí svůj život v samých výčitkách a naříkání. Nikdo netrpí tak jako oni, rýma je v jejich podání smrtelná nemoc. Všichni jim jen křivdí a naváží se do nich. Nikdo je nenavštíví a všichni na ně zapomněli... Vše je tak nespravedlivé, až to vypadá, že ani Bůh neujde jejich kritické slině.
     A pak jsou tu ti druzí. Vždy mají něco, co jim na jejich tváři znovu vykouzlí úsměv vděčnosti. Umí poděkovat a jsou vděční za každou maličkost. Když je navštívíte, abyste je potěšili v jejich trápení a bolesti, sami odcházíte s novou energií, kterou vám dokázali předat díky svému optimismu a své vděčnosti.

     Patřím k lidem, kteří mají tendenci vidět spíše to špatné. Od Marie i všech pozitivních lidí, které navštěvuji, se učím vybírat to, co si chci zapamatovat, a zapomínat na to, co by jen kalilo mou radost a vděčnost vůči Bohu i mým blízkým.
I dnes chci vzpomínat na to, co vykouzlí úsměv na tváři nejen mně, ale i těm, s nimiž se o svou vzpomínku budu sdílet.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 21.1.2018 21:35 | karma článku: 27,17 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39