Bůh pohanů

            Zatímco Lota zaměstnává výchova dětí, které s ním zplodily jeho dcery, Abraham se zase posouvá o kus dál. Je zrovna čas sucha a jeho stáda potřebují dostatek pastvy. Za ta léta už dobře zná okolní krajinu i to, jak se v průběhu jednotlivých ročních období mění. Tentokrát je ale počasí jiné než jindy, a tak se vydává do míst, kde ještě nebyl.

            O téhle zemi se povídá leccos. Pokud je to, co Abraham slyšel, pravda, pak má důvod, proč se bát: Abraham táhl odtud do krajiny negebské a usadil se mezi Kádešem a Šúrem; pobýval jako host v Geraru.
O své ženě Sáře Abraham řekl: "To je má sestra."Abímelek, král gerarský, poslal pro Sáru a vzal si ji.
Té noci však přišel k abímelekovi ve snu Bůh a řekl mu: "Kvůli ženě, kterou sis vzal, zemřeš; vždyť je provdaná."
Proto se k ní abímelek nepřiblížil a řekl: "Panovníku, což vybiješ pronárod, i když je spravedlivý? Což mi on sám neřekl: »To je má sestra«? Ano, i ona řekla: »To je můj bratr«. Učinil jsem to v bezúhonnosti srdce a s čistýma rukama."
A Bůh mu ve snu odvětil: "I já vím, že jsi to učinil v bezúhonnosti srdce a sám jsem ti zabránil, aby ses proti mně neprohřešil; proto jsem ti nedovolil dotknout se jí. Teď však ženu toho muže navrať, neboť je to prorok. Bude se za tebe modlit a zůstaneš naživu. Nevrátíš-li ji, věz, že určitě zemřeš se všemi, kteří jsou tvoji."
Za časného jitra svolal abímelek všechny své služebníky a všechno jim vypověděl; a ty muže pojala velká bázeň. (Genesis 20,1-8)

            Opakuje se situace, kterou Abraham už zná. O ženu už jednou podobným způsobem na pár dnů přišel. V Egyptě díky tomu i zbohatl, protože farao mu nakonec nechal celé obrovské věno. V údolích okolo Nilu je i teď zelená tráva, ale Abraham už nemá odvahu se do této země vrátit. Jde raději do Geraru, i když toto město nemá zrovna nejlepší pověst.

            Z egyptské zkušenosti se moc nepoučil. Dělá znovu stejnou chybu. O Sáře říká, že je jeho sestra. Král pošle své služebníky, kteří se Abrahama a Sáry ani moc nevyptávají, zda s tím souhlasí, a odvádí ji do panovníkova harému. Abímelek má radost z toho, že má další krásku do sbírky. Vůbec mu nevadí, že jí bude brzo devadesát let.

            Jenže Bohu vadí, co se stalo. V noci přichází ke králi a bez jakéhokoliv varování mu oznámí, že zemře a s ním i celý jeho národ. Abímelek se brání, ale Bůh i tak svůj verdikt nezmění. Pokud nevrátí Sáru jejímu manželovi, trest ho nemine. Vystrašený panovník hned ráno svolává poradce a hledá řešení, které ho nepřipraví o život a ani o jeho královskou čest.

            V tomto seriálu hledáme společně odpověď na otázku: "Jaký je Bůh?" Je docela možné, že se nám může zdát, že Hospodin nadržuje Abrahamovi a jeho rodové linii, a později pak má jen ty své vyvolené Židy. Tento příběh nás ale znovu ujišťuje, že v očích vládce vesmíru má stejnou cenu abímelek i Abraham. Vlastně i Sára má srovnatelnou hodnotu s těmito muži.

            Bůh v tomto příběhu nesleduje jen navrácení Sáry jejímu manželovi, ale přeje si, aby se něco naučil i abímelek. Poslední slova biblického textu, ze kterého dnes vcházíme, ukazují, že se mu to podařilo: "Za časného jitra svolal abímelek všechny své služebníky a všechno jim vypověděl; a ty muže pojala velká bázeň." Obyvatelé Geraru se setkali s mocí Hospodina. Poznali, že je to Bůh, který se dokáže zastat Abrahama - svého služebníka. Současně se setkávají s Bohem, který upozorní na hřích, navrhne řešení a pak, když ho lidé poslechnou, umí odpustit a zapomenout.

            I my můžeme prožít něco podobného při čtení evangelií. Jsme konfrontováni s vlastními hříchy a současně s tím je nám nabízeno řešení, jehož cílem je smíření s Bohem a pozvání k věčnému životu v Božím království. Hospodin je stále stejný. Abímelek udělal dobře, že ho poslechl a napravil tak své provinění proti Abrahamovi a Sáře. Také my, když poslechneme Ježíše, neuděláme chybu. Poznáme na vlastní kůži, jak chutná Boží odpuštění a smíření s vládcem vesmíru. Hospodin není jen Bohem Židů. Je také mým Bohem.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 2.11.2014 15:31 | karma článku: 22,98 | přečteno: 254x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,13

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79