Bez pokání zahyneš

Právě tehdy k němu přišli někteří se zprávou o Galilejcích, jejichž krev smísil Pilát s krví jejich obětí. On jim na to řekl: „Myslíte, že tito Galilejci byli větší hříšníci než ti ostatní, že to museli vytrpět?“

Ne, pravím vám, ale nebudete-li činit pokání, všichni podobně zahynete. (Lukáš 13,1-3)

     Pokud se někomu stane něco zlého, musel to být špatný člověk. Tak se mnozí lidé i dnes dívají na neštěstí druhých. Podobně to viděli lidé, kteří se ptali Ježíše, proč se občas stávají neštěstí, u kterých to ale neplatí, protože postihnou i dobré.
     Ježíš jim ve své odpovědi říká, že žijeme na planetě, kde bují hřích a zlo. Proto bychom neměli očekávat, že vše, co zde prožijeme, bude spravedlivé. Zlo totiž není jen okolo nás, ale je zakořeněné i hluboko v nitru každého z nás.

     Zlo je v každém z nás, a proto potřebujeme pokání. Co to je? Občas slýchám větu: „Sypu si popel na hlavu.“ Pro mnoho lidí je vyslovení této fráze pokáním. Mají zato, že když z jejich úst zazní tato slova, je tím vše vyřešeno. Jenže to je omyl.
     Pokání není jen nějaký vnější projev. Je to změna, která začíná v mé mysli. Je to proces, během něhož se postupně mění můj vztah k Bohu. S tím, jak sílí, postupně slábne můj vztah k hříchu a zlu. Díky tomu se mění můj vztah k druhým lidem a také vůči sobě samému.

     Ježíš nevyhrožuje, jen konstatuje skutečnost. Bez radikální změny vztahu ke Stvořiteli musím počítat s tím, že mne čeká věčná smrt. Odmítáním pokání totiž odmítám i Ježíšův dar věčného života. Zlo nemá v jeho nebeské říši žádný prostor, proto musí co nejdříve zmizet i z mého nitra.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 14.7.2018 21:31 | karma článku: 30,58 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,29

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44