A co když ten tvůj Bůh vůbec neexistuje?

V jedné diskuzi zazněl názor, že křesťané nemají odvahu připustit si myšlenku, že by Bůh ani nemusel existovat. Když jsem tuto námitku četl, musel jsem se pousmát. V mém životě to tak určitě není.

Narodil jsem se v rodině, kde byla víra v Boha samozřejmostí. Táta i máma mi už v dětství vyprávěli o Boží lásce, která se projevila už při stvoření světa. Slýchal jsem příběhy ze života Ježíše, který nakonec zemřel, abychom mohli žít věčně v jeho království. (Více v článku Exkurze do nebe.)

A tak se i pro mne stala víra v Boha něčím samozřejmým. Jenže pak jsem začal chodit do školy a tam jsem slyšel i něco jiného. Soudružky učitelky nám říkaly, že víra v Boha je dobrá jen pro ty staré a nevzdělané. V učebnicích jsem se dozvídal informace, které byly v protikladu s tím, co jsem četl v Bibli. Tehdy jsem si poprvé položil otázku: "Co by bylo, kdyby žádný Bůh neexistoval?"

Zcela vážně jsem se touto otázkou začal zabývat až v době, kdy jsem začal studovat vysokou školu. Byl jsem v novém prostředí, obklopen lidmi, pro které byl ateizmus samozřejmostí. Také jsem se v té době začal vážně zabývat evoluční teorií a tak jsem došel k závěru, že to, co mi vyprávěli rodiče, je sice krásné, ale je to jen pohádka.

Boha jsem vyměnil za vědu. Poznání je přece to, co může lidstvo zachránit. Sháněl jsem informace o vývoji života na naší planetě. A i když jsem studoval elektrotechniku, zabýval jsem se dalšími obory, které souvisely s Darwinovou teorií. Bůh musel stranou...

Byla to paradoxně literatura, zabývající se evoluční teorií, která mne zase dovedla k přemýšlení o Bohu a o stvoření. Začal jsem si totiž uvědomovat, že evoluce je založena více na domněnkách než na faktech. Bylo v ní příliš mnoho mezer, než abych na ní mohl vsadit svou věčnost i svůj každodenní život.

A tak jsem se po delší době hledání znovu vrátil k těm starým biblickým příběhům, které vypráví nejen o minulosti a budoucnosti, ale které dokážou dávat smysl i mé přítomnosti. Stal jsem se znovu křesťanem a jsem jím až doposud. Přesto se čas od času zastavím a položím sám sobě otázku: "Co bys dělal, kdybys jednoho krásného dne zjistil, že žádný Bůh není?"

V dalších dílech tohoto seriálu bych chtěl u této otázky zůstat. A vy, pokud chcete, můžete být u toho.

 

(Úvodní článek rubriky: "A co když žádný Bůh není?")

Autor: Vlastík Fürst | pátek 22.10.2010 15:41 | karma článku: 33,58 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 19,47

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,33

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59