354) Zfanatizovaný dav a zbabělý vládce (Matouš 27, 20-26)

Pilát stojí před životním rozhodnutím. Na jedné straně stojí nevinný Ježíš, na druhé členové velerady. Ježíš mlčí, zástup rozezlených kněží žádá jeho smrt.

Do toho mu ještě jeden ze sluhů donesl vzkaz od manželky, která ho prosila, aby nechal Ježíše na pokoji. Jak se Pilát rozhodne? Dostane odvahu stát na straně spravedlnosti?

Velekněží a starší však přiměli zástup, aby si vyžádali Barabáše, a Ježíše zahubili. Vladař jim řekl: "Koho vám z těch dvou mám propustit?"
Oni volali: "Barabáše!"
Pilát jim řekl: "Co tedy mám učinit s Ježíšem zvaným Mesiáš?"
Všichni volali: "Ukřižovat!"
Namítl jim: "Čeho se vlastně dopustil?"
Ale oni ještě více křičeli: "Ukřižovat!"
Když pak Pilát viděl, že nic nepořídí, ale že pozdvižení je čím dál větší, omyl si ruce před očima zástupu a pravil: "Já nejsem vinen krví tohoto člověka; je to vaše věc."
A všechen lid mu odpověděl: "Krev jeho na nás a naše děti!"
Tu jim propustil Barabáše, Ježíše dal zbičovat a vydal ho, aby byl ukřižován. (Matouš 27,20-26)

Pilát podlehl naléhání velekněží. Lukáš ve svém evangliu přidal něco, co Matouš opomenul. Pilát se snažil Ježíše osvobodit. Jenže židovští duchovní trvali na svém: Ale oni na něj naléhali: "Svým učením pobuřuje lid po celém Judsku; začal v Galileji a přišel až sem."
Jakmile to Pilát uslyšel, otázal se, zda je ten člověk z Galileje. Když se dověděl, že podléhá Herodově pravomoci, poslal ho k němu, protože Herodes byl právě v těch dnech také v Jeruzalémě... (Lukáš 23,5-7)

Herodes měl ze setkání s Ježíšem radost. Domníval se, že mu ukáže některý ze svých zázraků. Když se nedočkal, poslal Ježíše zpět k Pilátovi. Lukáš ještě, jen tak na okraj, dodal, že "toho dne se Herodes a Pilát stali přáteli; předtím totiž bylo mezi nimi nepřátelství. (Lukáš 23,12)

Před necelým týdnem Ježíše do Jeruzaléma doprovázely zástupy lidí, kteří mu vzdávali královské pocty. Podle Matouše tehdy "mohutný zástup prostíral na cestu své pláště, jiní odsekávali ratolesti stromů a stlali je na cestu. Zástupy, které šly před ním i za ním, volaly: "Hosanna Synu Davidovu! Požehnaný, který přichází ve jménu Hospodinově! Hosanna na výsostech!" (Matouš 21,8+9)

Přízeň davu je vrtkavá. Poznal to i Ježíš. Před pár dny mu dav provolával slávu. Teď volá: "Krev jeho na nás a naše děti!" Lidé v zástupu rychle zapomněli na své zkušenosti s Ježíšem. Nechali se zmanipulovat ďábelským našeptáváním velekněží.

Také Pilát měl dobrou vůli. Chtěl Ježíše osvobodit, ale nakonec ho ze strachu z rozvášněného davu Židů odsoudil na smrt. Věděl, že je Ježíš nevinný, ale zachoval se jako zbabělec. Nepomohlo mu ani varování jeho ženy, která ve snu viděla, co se stane, když Pilát Ježíše odsoudí.

Pane, nejsem žádný hrdina. Poznávám se v Pilátovi. Pokud mne chceš zachránit pro své království, pak musíš změnit mé srdce. Děkuji Ti, že mne v tom nenecháš, ale uděláš právě to, na co už já nestačím.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 20.5.2011 18:00 | karma článku: 23,85 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,80

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79