Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vypadá rozšířené vědomí

Potkala jsem se s člověkem, který žije svobodně. Obývá karavan uprostřed zahrady, kde na jihu Evropy pěstuje plodiny, úroda se sklízí i několikrát za rok. Místní jej mají trochu za podivína, že se tolik směje a že se zřekl

některých civilizačních vymožeností a hlavně sociálních "jistot", garantovaných státy. Však stát je organizované násilí, a on nechce být organizován nikým jiným než Bohem. Můžeme jen tedy nazvat mystikem, protože má s Bohem niterné spojení. A místní za ním chodí, když se potřebují poradit nebo pomoct s nějakou fyzickou prací, kdy ti zaplatí rovnou na ruku.

Náš poutník chodívá do místní kavárny, kde se směje a směje... tomu lidskému hemžení a úsilí nás "civilizovaných", kteří pracujeme, abychom pak utráceli za zbytečnosti.

Také v Čechách žijí někteří lidé takto svobodně, jako podivíny v lesích či od lidí vzdálených osadách, kde chovají třeba ovce, vaří na ohni, žijí skromně. Někteří i zahodili průkazku zvanou občanka, až tak svou svobodu prožívají. Jeden můj známý mě nedávno doporučoval knihu Raději zešílet v divočině, která je souborem hovorů právě s těmi českými "podivíny." Ale co když jsme podivíni ve skutečnosti my ostatní? Kteří žijeme tak, jak žíjeme? Ráno vstáváme do práce, do které se nám nechce, tady pracujeme na někoho, kdo má z této práce zisk, a my jen pár šušní na přežití...

Mám takové tuchy, že podivínů bude přibývat. Nejen kvůli exekucím, ale i ze svobodného rozhodnutí. A zajímá mě, jak se těmto lidem žije, jak vnímají svět. Jejich vnitřní může být totiž velmi bohatý. Jsi-li v neustálém kontaktu s přírodou, žiješ přímo v ní, tak začneš být vnímavější. Najednou třeba i rozumíš řeči ptáků a zvířat... dávní mystici by o tom mohli vyprávět. Třeba takový sv. František z Asisi. A bylo jich víc, kteří to dokázali.

Poslechněme si, co říká ten současný, bezejmenný poutník, s nímž jsem v kontaktu (neb investigace mě baví nejvíc právě v tomto směru).

Rozšířené Vědomí

Uvědom si, že jsi ve své podstatě bez hranic!

Zaměř se na zkoumání velikosti svého vědomí a uvědom si, že žiješ ve stavu rozšířeného vědomí neustále.

Vyber si nějaký předmět, který právě teď vidíš před svým tělem. Může to být například hrníček na stole. Uvědom si, že plocha stolu je podkladem, na kterém se hrníček nachází. Teď si představ, že vedle hrníčku stojí ještě jeden. Uvědom si, že podkladem pro představu dalšího hrníčku je tvé vědomí. Uvědom si, že obraz hrníčku na stole i obraz představovaného hrníčku jsou obrazy na podkladu tvého vědomí.

Představ si, že se skládáš ze tří částí. Tou nejmenší je tvé tělo. O trošku větší je tvá duše, která auricky vyzařuje i kolem tvého těla. A tvá třetí část je ze všech největší. Rozpíná se do všech stran od tvého těla - je celým prostorem. Představuj si tento obrázek sama sebe několikrát během dne. Hraj si na to, že jsi obrovským prostorem a tvé tělo i všechno kolem něj se nachází v tobě.

Dívej se na všechno kolem sebe jako na film, který je promítán na plátno tvého vědomí. Uvědom si, že na plátně tvého vědomí není jen herec s postavou tvého těla, ale že tam jsou i všichni ostatní herci, které vidíš. Vnímej to tak, že nejsi uprostřed tohoto filmu, ale že celý film je uprostřed tebe.

Pomysli na cokoliv, představ si cokoliv. Něco malého a pak něco obrovského. Něco možného a pak něco zcela nemožného. Uvědom si, že ať si představíš cokoliv, vždy se to nachází uvnitř tvého neomezeného vědomí.

Představ si, že tvé oči jsou kukátko, kterými si prohlížíš všechno, co je nakresleno na plátně tvého vědomí. Pohybuj tímto kukátkem zleva doprava, sem a tam. Zoomuj a odzoomovávej kukátko tak, aby se zvětšoval a zmenšoval záběr toho, co zrovna vidíš. Nakonec odzoomuj záběr kukátka na maximum. Vzhlédni na oblohu, uvědom si rozsáhlost oblohy a to, že se právě teď nachází v nekonečnosti tvého průzračného vědomí. 

Hraj si s tím, že tvé vědomí nemá hranic. Nemusíš zavrhovat přirozené hranice svého těla. Nech vše být na svém místě: uvnitř tvé velikosti - uvnitř tvého vědomí.

Pohled přes kaleidoskop

 

Autor: Vlasta Fišrová | sobota 24.11.2018 10:08 | karma článku: 18,46 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Stesky toužící koncesionářky

Dát si v neděli večer Kurz manželské touhy v podání veřejnoprávní televize, která nám i děkuje, že si tohle platíme, přiměje našince i k pokusu o ne zrovna vlídnou recenzi. Naštěstí vše zachraňuje všímavá autistka.

6.3.2023 v 8:48 | Karma: 16,76 | Přečteno: 695x | Diskuse| Média

Vlasta Fišrová

Zahoďte ty berličky

Vyřkl na mou adresu jeden starší pán, kterého jsem míjela ještě s berlemi cestou ze zdravotního střediska. A já ty berle doma opravdu odložila. Krásný to pocit. Troufnout si jít zas jen po svých, po 73 dnech umělé opory.

2.1.2023 v 13:52 | Karma: 11,77 | Přečteno: 327x | Diskuse| Osobní

Vlasta Fišrová

Bezdomovectví umí řešit ve Finsku, poučíme se tu?

Při studiu jsem se dostala k článku, který popisuje finský projekt Housing First. Účinný způsob, jak pomoci stovkám až tisícům bezdomovců. Mají to vyzkoušené. Své síly spojil stát, obce a neziskový sektor. A co je podstatou?

31.12.2022 v 12:21 | Karma: 18,38 | Přečteno: 826x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Fišrová

O stařence, která tence plakala a hlasitě chrápala

Pět dní na chirurgii oblastní nemocnice, kde paní Jasmínová prožívá nejen svůj vlastní příběh, ale i osudy spolupacientů. Kde bolest střídá úleva a s ní přicházející naděje, že bude líp. O lidské sounáležitosti.

14.11.2022 v 15:31 | Karma: 16,67 | Přečteno: 597x | Diskuse| Osobní

Vlasta Fišrová

Když se tvým ošetřujícím lékařem stane Dr. Hawkey Pierse alias Alan Alda

Noha nahoře, berle, bolest a obklady, i to k životu někdy patří. Jaké mi to přináší povyražení a zároveň poučení se dozvíte v mém desateru momentálního lazara. Dobrá nálada a snad i něco nadhledu doufám že nechybí.

31.10.2022 v 15:46 | Karma: 15,58 | Přečteno: 500x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik