Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mi úkol do školy přinesl práci snů

Na pozici průvodkyně MŠ nastoupí od září žena, která patří k původním zakladatelům naší alternativní školy, napsal Radim a dodal: Vlasta miluje děti a ony jí, je kreativní, kvalifikovaná a má spoustu zkušeností.

Stručně a jasně řečeno. A mě to dojalo, protože kde jinde tě takto skvěle ohodnotí před rodiči dětí, dalšími pedagogy i příznivci školy? Prošla jsem už několika zaměstnáními, a často se to odehrálo spíše z pozice moci, ve stylu: my tady rozhodujeme, prošla jste výběrovým řízením, a tak můžete nastoupit. Pak i nějaké to potřesení rukou, někde formální, jinde i lidsky vstřícné, ale nikde jsem nezažila, abych byla všem v kolektivu takto představena jako přesně ten člověk, kterého je tu třeba.

A ono ani výběrko do alternativní školy nebylo tradiční, nejdřív jsem před třemi lety zareagovala na letáček, který informoval o Škole jinak pro Chomutovsko. Jednalo se o pozvání na informační schůzku pro rodiče dětí a další zájemce o vznik nové školy. Přišla jsem, zalíbila se mi myšlenka, začala jsem se víc zajímat o současné poznatky ke svobodnému učení, co je to Summerhill (britská inovativní škola) a jak působí další pokračovatelé tohoto stylu vzdělávání, ve kterém mají děti velkou důvěru v tom, co, jak a kdy se chtějí učit. Se svobodou se zároveň pojí zodpovědnost, což je třeba vždy zmínit, aby se lidé, kteří se s tématem ještě nesetkali, neobávali anarchie.

I svobodná či demokratická škola má svá pravidla, rozdílem je ale to, že na vytváření pravidel se podílejí samy děti, samozřejmě od určité své zralosti. Na všem důležitém se domlouvají v komunitním kruhu. Dospělí tu nejsou v roli vnucené autority, nýbrž průvodců. Mají kamarádský a hlavně respektující přístup k dětem. K tématům svobodného učení už byla vydána nejrůznější literatura, na Den dětí bude v Praze promítnut nový český film s názvem Svobodné děti.

Ilustrovala jsem i knížku o waldorfském školství, které patří k jedné z možností, jak vzdělávat děti. Asi nejznámnější z alternativ v ČR je Montessori pedagogika, v duchu této metody pracuje již množství školek či dětských skupin. Prosazuje se také systém Začít spolu.

Na téma alternativního školství na Chomutovsku jsem psala i jeden z úkolů či seminárních prací, které vypracovávám při studiu VŠ, je zajímavé to sledovat, proč a kdo zakládá soukromé školy. Většinou jsou to nadšenci, kteří si přejí pro své dítě něco lepšího než zažili sami. A vězte, že to není až tak jednoduché obstát všem požadavkům, aby taková školka či škola mohla oficiálně fungovat. Své o tom ví Bára, ředitelka naší školy, která spolu s dalšími lidmi vše vede, chystá, organizuje, zajišťuje.

Jsem ráda, že jsem součástí této komunity, a ještě podotknu, že se nevznášíme na růžovém obláčku,  řeší se i nejrůznější problémy a občas i konflikty. Postupem času se také můžou lišit představy rodičů od možností nás průvodců. To, že je respektována individualita každého z dětí přináší hodně dobrodružných výzev pro nás dospělé. Ono nestavět se do role automatické autority, kdy tento koncept výchovy a vzdělávání opouštíme, umět si získat přirozený respekt, to je velké učení právě pro dospělé. Takže škola vychovává svým způsobem všechny lidi, malé i velké.

Pro nás dospělé je to chvílemi i pěkně náročné, třeba oblast nenásilné komunikace, ale stojí to za to. 

Za chvíli sedám na vlak, abych jela obhájit další z pedagogických úkolů, ten jsem tu už zveřejnila, protože vize, jak by to mohlo vypadat v roce 2037, je vlastně takové tvůrčí psaní ve stylu sci-fi, a to má své čtenáře. Zároveň věřím, že myšlenkami i tvořím. To se mi i kolikrát v životě povedlo.

Předmět Exkurze do školy s inovativním zaměřením už mám splněný, v jeho průběhu jsem dostala onu nabídku na pracovní pozici, kterou jsem přijala. Mohla bych mít samozřejmě obavy, že odejít ze státního znamená určitou existenční nejistotu, ale jdu do toho, protože je to v souladu s mým osobnostním nastavením. A to když se povede, že člověk může dělat práci, kterou má rád, a které věří, že má smysl, navíc s lidmi, jimž důvěřuje, tak co si přát lepšího?

 

Autor: Vlasta Fišrová | sobota 21.5.2022 8:14 | karma článku: 11,21 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik