Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problém, který musíme řešit

Není to tak dávno, co (nejen) odbornou veřejnost polekaly nejnovější výsledky průzkumu „Mezinárodní srovnání znalostí PISA (Programme for International Student Assessment)“. Podle nich se čeští žáci zhoršili nejvíce v porovnání se svými kolegy se zemí OECD. Podle toho, jak o této záležitosti referovala média, by se mohlo zdát, že se problém podařilo vyřešit.

Ale nepodařilo. Kvalita našeho školství, které patřilo ještě před nedávnem ke světové špičce, klesá i nadále. I nadále platí, že je každý populační ročník v průměru méně vzdělaný (a tím pádem i konkurenceschopný), než ten předchozí.

Nelze se přitom chlácholit tím, že se vlastně nic neděje a že jsme stále v horní polovině žebříčku. Trendy jsou totiž jasné. Pokud něco rychle neuděláme, reálně nám hrozí, že se dostaneme na úroveň středoamerických či jihoasijských zemí. Tamní školství se totiž, na rozdíl od našeho, stále zlepšuje. Co z toho plyne?

Politici i veřejnost neustále optimisticky předpokládají, že jednou budeme schopní konkurovat Německu či skandinávským zemím. A tak probíhají soustavné reformy penzijního systému či zdravotnictví, které jsou založeny právě na těchto úvahách. Bohužel, zatím je více než pravděpodobné, že brzy nebudeme schopni konkurovat ani zemím, které dnes považujeme za rozvojové. Na fungující ekonomiku, která bude schopná generovat penze či prostředky do zdravotnictví, tak budeme moci zapomenout. Přitom o reformě školství, které představuje nutný krok k řešení, se stále neuvažuje. Klíčová otázka pak nezní: „Kdo za to může?“, ale „Co s tím budeme dělat?“

Existuje celá řada možných řešení – ta níže uvedená přitom já osobně vidím jako klíčová. Tím prvním, které tímto dávám k diskusi, je start povinné školní docházky od pěti let. Proč? Protože kvalitu školství neukazuje ani tak špička, jako spíše průměr, a víceletá gymnázia odčerpávají základním školám nejnadanější žáky. Těm přitom může chybět (a také často chybí) možnost komunikace s vrstevníky z jiných sociálních skupin – těm ostatním pak pro změnu chybí motivace, což Vám potvrdí řada kantorů, kteří učí na druhém stupni (tedy poté, kdy třídu opustí gymnazisté). Nejde samozřejmě o žádné opatření proti gymnáziím – jde jen o to, aby základní škola mohla formovat děti o rok déle.

S tím úzce souvisí druhá, daleko důležitější otázka – totiž interakce mezi rodinou a školou. To je přitom naprosto klíčové. Proto, aby z dítěte vyrostl slušný člověk a platný člen společnosti, jsou důležité dvě věci: Vzdělání a výchova. Není přitom jasné – a to ani řadě pedagogů – co je úkolem rodiny a co je úkolem školy. Momentálně se vše potácí mezi následujícími extrémy:

Škola má vzdělávat, ale své dítě si vychováme sami.

Výchova i vzdělání je záležitostí školy a rodina má zasahovat jen tam, kde škola z časových a jiných důvodů nestačí (typicky učit se s dětmi).

Nemusím snad dodávat, že oba tyto názory vidím jako maximálně nešťastné. Škola a rodina se musí stát partnery, kteří ve vzájemné harmonii vychovávají i vzdělávají s důrazem na individualitu dítěte. Jenže – může být důstojným partnerem bohatého podnikatele špatně placený pedagog? Asi těžko. A může vůbec být pedagog sebevědomý, když má žák například mobilní telefon, který stojí daleko více, než kantor měsíčně vydělá?

Chtějme tedy vzdělaného, sebevědomého pedagoga, rodinu, která chápe, že úspěšným startem do života není značkové oblečení a předměty, ale co nejširší znalosti dítěte úměrné k jeho individuálním schopnostem. Toho lze dosáhnout jedině tím, že přejdeme od slov k činům a vzdělání se opravdu stane skutečnou prioritou, nikoliv jen volební proklamací.

Pro začátek je přitom nutné nahlas říci, že máme problém, a okamžitě zahájit veřejnou debatu o jeho řešení. Tato debata musí mít jasně stanovené datum konce a jasně stanovený výstup, totiž: „Návrh reformy školství pro roky 2011-2021.“ Já i další sociálně demokratičtí odborníci máme přitom pro tuto debatu dlouhý seznam návrhů. Nepochybuji, že řadu návrhů mají i vládní kolegové a odborná veřejnost. Jediný, kdo však může takovou debatu smysluplně zahájit, je ministr Dobeš. A měl by tak učinit nejlépe včera!

 

 

 

Autor: Vlasta Bohdalová | středa 12.1.2011 16:17 | karma článku: 6,95 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik