Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pouhé dvě miliardy

Ne, nechci se tu pouštět do tématu církevních restitucí. Názor na ně samozřejmě mám, ale na rozdíl od mnohých jiných se necítím být jako laik a ateista fundována k nějakým analýzám a rozborům.  Tento přístup jsem ostatně uplatňovala i v parlamentní rozpravě, kde jsem nechala prostor povolanějším. Mimochodem, pokud máte zájem o seriozní a na odborném základě postavený vhled do problematiky, naleznete jej například ZDE. V parlamentní rozpravě však zazněl argument, který mne obrazně řečeno zvedl ze židle.

 Když totiž poslanci ČSSD argumentovali v rozpravě, že nejsou proti napravení křivd vydáním majetku, který byl církvím prokazatelně zabaven, ale vidím, že bude ještě vyplacena kompenzace zhruba ve výši 160 miliard do roku 2030, bylo jim navrhovateli bohorovně řečeno, že o nic nejde, protože se jedná o pouhé 2 miliardy ročně. Co to je, nějaké 2 miliardy, že?

 V ten moment jsem však měla na stole návrh ministerstva financí na snížení výdajových rámců. Píše se v něm, že se naší zemi peněz drasticky nedostává a musíme proto ještě drastičtěji šetřit. Výdaje mého oboru, tedy ministerstva školství, by se podle návrhu měly snížit do roku 2015 o 26 miliard korun ročně, přičemž už letos mají být o 4 miliardy nižší. Jinak vyjádřeno, výdaje v kapitole státního rozpočtu školství mají poklesnout o 20% ročně.

 Přijde mi to zvláštní. Na jedné straně působí vládní koalice dojmem ropného šejka, který nad částkou zvící zhruba 1,5 % ročního rozpočtu resortu školství mává rukou a říká, jaká to je maličkost – až to v člověku vyvolává dojem, že ty peníze občas používá na podpal. Na druhou stranu ta samá vláda říká, že nemáme peníze ani na investice do vzdělání a seškrtává už tak podfinancované náklady o 20%.

 Medicínsky se něco takového nazývá schizofrenie, já mám však pocit, že si zvláště z pedagogů a odborné veřejnosti vláda dělá spíše legraci. Podívejme se na to ještě z jiného úhlu, trochu překvapivě „zprava“.

 S často extrémními názory předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha obvykle nesouhlasím, a ani je vzhledem k podpoře jeho strany (ta je dlouhodobě na hranici statistické chyby) nepovažuji za relevantní součást společenské debaty. Ovšem tenhle článek považuji za povedený a ráda jsem se jím nechala inspirovat. Ono opravdu stojí za to si připomenout, co nám současný vládní kabinet před dvěma lety sliboval. Nebudu si to dělat pohodlné, a tudíž nebudu na rozdíl od pana Macha připomínat billboardy či volební programy. Stačí vzít Programové prohlášení Nečasova kabinetu a podívat se na stranu 25.

 Tam stojí: „Vláda při respektování rozpočtových možností, demografického vývoje i věkové a genderové struktury pedagogických pracovníků vytvoří podmínky a nástroje (např. tzv. náborový příspěvek) pro dlouhodobou garanci vstupu mladých kvalifikovaných pedagogů do všech druhů škol. Za tímto účelem vláda v roce 2011 a v následujících letech posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky resortu o 2,1 mld. Kč. V roce 2012 vláda posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky v resortu o další 4 mld. Kč, a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015 v návaznosti na celkovou veřejnou správu, kdy platy zmrazí na 3 roky.“

 Tedy pravý opak reálných kroků této vlády!

 A co z toho všeho plyne? Církve – zvláště církev Římskokatolická - dostane každoročně v případě schválení zákona o restituci ze státního rozpočtu „pouhé“ 2 miliardy korun kompenzace. Rozpočet školství poklesne o 20%, což bude mít vliv na personální složení pedagogického sboru i úroveň školních pomůcek, takže se nebudeme moci divit tomu, že se čeští žáci a studenti budou stále zhoršovat. Nelze přitom vyloučit, že církev za své 2 miliardy ročně tuto mezeru alespoň částečně zaplní a vzniknou nové církevní základní a střední školy, jejichž žáci se budou učit o spravedlivém upálení kacířů Husa a Jeronýma v Kostnici či o pozitivech spojených s rekatolizací po roce 1620. To nám ovšem nezabrání v tom, abychom pomalu vypadávali ze skupiny vyspělých států a vzdělanostních ekonomik, takže časem třeba ty pouhé 2 miliardy nebudeme mít. A půjčíme si je třeba od Finů, kteří na rozdíl od nás do vzdělání velkoryse investují.

 Pokud se vám něco takového líbí tak málo jako mne, je myslím nejvyšší čas s tím začít něco dělat.

Autor: Vlasta Bohdalová | pátek 20.7.2012 11:35 | karma článku: 15,83 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik