Policisté zchudli! Jde o bezpečnostní riziko!

V roce 2007 byl průměrný plat policisty (-ky) 31 415,-. O rok později 32 840,-. V roce 2011 jim poklesl na 30 680,-. V roce 2011 byl průměrný plat v ČR 24 455,- na který vetšina občanů nedosáhla.

Podle Jiřího Vítka z odborové organizace Unie bezpečnostních sborů, se 40% policistů  kvůli nízkým platům dostalo do finančních problémů. Je to "prý" natolik velký průšvih, že v současné době je třista policistů v insolvenci, někteří z nich čelí exekucí a podávají na sebe návrhy na osobní bankroty.

Z tohoto důvodu, podle odborů, kvůli tomu nastává generační problém: "Od policie odchází lidé po patnácti letech služby, ve chvíli, kdy mají nárok na výsluhu. I když si seženou hůře placenou práci, nakonec jim to s výsluhou zvedne příjem o několik tisíc."

Odbory samozřejmě žádají zvýšení platu, což je v pořádku. Vždyť za to jsou vedoucí odborů dobře placeni. Ovšem horší je jejich argument: "Jestli se to nezačne napravovat, tak ten průšvih může být brzy mnohem větší. Je to i bezpečnostní riziko," a Jiří Vítek upozorňuje na snažší náchylnost k případně korupci.

Horší je, že s tímto nemravným, vyděračský přístupem, souhlasí současný ministr vnitra Milan Chovanec: "Ten argument je pravdivý. Policisté ve finanční nouzi mohou být samozřejmě ke korupci náchylnější. Celková situace je neradostná. Znova říkám, že buď chce mít stát bezpečnost a musí ji zaplatit, nebo ji prostě nemá."

Nebudu populisticky křičet o platech většiny obyvatel; ani o výsluhách, které nás ročně stojí sedm miliard. Ani o odměnách které si vedoucí pracovníci police dávali, aby měli vyšší odchodné a výslužné. Ani o tom, že v republice je několik zaměstnání, které nemají výslužné, ale počet smrtelných úrazu je mnohonásobně vyšší.než u policie.

Ale na co chci poukázat, že přes jejich heslo: "Pomáhat a chránit", má značná část s tímto heslem problém. A nejde jen o zmiňovanou náchylnost ke korupci, ale také s nevšímavostí, snad neschopností, a možná i s podílem na nevyšetřování tunelování, úniku daní, a jiných finančních podvodů. Možná, či spiše určitě jsem přesvedčen, že kdyby policie byla v těchto věcech důsledná, nebyl by problém se zvýšením platů, protože by do státního rozpočtu nateklo dost peněz a nejen na zvýšení platů bezpečnostních sil, ale třeba i učitelů a dalších. Dokonce jsem přesvědčen, že by většina obyvatel neměla se zvýšením jejich platu problém. Ale pokud se budou zvedat platy pod hrozbou zvýšené korupce, a policie bude nadále nečinná - v očích občanů klesne její kredit na nulu.  

Autor: Vladislav Svoboda | čtvrtek 29.5.2014 12:54 | karma článku: 36,53 | přečteno: 4031x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Evropské poválečné volby

30.5.2024 v 9:25 | Karma: 8,53

Vladislav Svoboda

Evropa po válce

23.5.2024 v 10:45 | Karma: 19,71

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,53

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55