Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

24. únor 1948

23. února 1948 začala policie zatýkat  vybrané příslušníky politických stran, jejichž ministři podali demisi (V případě ČSNS to byl Vladimír Krajina, a poslanci Ota Hora a Alois Čížek). Byli propuštěni až po zásahu E. Beneše).

Zároveň probíhaly akce směřující  k omezení činnosti nekomunistických stran. Komunisté ze Sboru národní bezpečnosti, pod vedením velitele SNB Františka Havlíčka vpadli do sekretariátu Československé národně socialistické strany (ČSNS). Hledali zbraně a dokumenty o "podvratné činnosti". Ironií osudu je, že František Havlíček materiály získané v Melantrichu nepředal nadřízeným, ale kamarádovi, odbojáři z války. To se mu stalo osudným. V procesu v květnu 1952 byl odsouzen k trestu smrti a popraven.

Na pokyn ÚV KSČ se začaly vytvářet jednotky Lidových milicí. Jejích předobrazem byli jednotky jiné politické strany ( NSDAP) - SA. 23. února Gottwald nabízí místo ve vládě zrádcům E. Šlechtovy a A. Neumannovi (ČSNS)..

24. února ve 12 hodin začala generální stávka, které se zúčastnilo 2,5 milionu pracujících. Byli zatčeni další funkcionáři ČSNS, protože strana odmítla vytváření akčních výborů Národní fronty. Svobodné slovo v počtu 470 000 výtisků bylo zadrženo a šlo do stoupy. Do Melantrichu byl nasazen nucený správce. Na magistrátu byl odvolán náměstek primátora za ČSNS Vladimír  Šolc. Ozbrojené Lidové milice  obsadily sekretariát ČSSD a Lidový dům. Pod tímto tlakem se ČSSD rozhodla k účasti v Gottwaldově vládě. Komunisté se začali soustředit na tlak na E. Beneše. Organizovali podepisování rezolucí ( od té doby se z toho stal národní zvyk), požadující  přijetí demise ministrů  a vyhrožovali další generální stávkou.

Před třetí hodinou  odpoledne se sešla společná schůze Ústředního výkonného výboru a poslaneckého klubu ČSNS. Účast byla velká, skoro stoprocentní. Jeden z mála který se tohoto zasedání nezúčastnil byl Emanuel Šlechta. Většina vedení, pod vlivem událostí, byla ve svých projev bezradná. Po projevech začala diskuze. Jako první vystoupila Milada Horáková, která měla informace o tom, že  Gottwald chce doplnit vládu některými členy ČSNS. Obrátila se na přítomného Aloise Neumanna a zeptala se: "Chtěla bych vědět, zda je to pravda. Může nám bratr poslanec Neumann potvrdit tuto mou informaci?" Alois Neumann se ujal slova a k překvapení zúčastněných žádal, aby shromáždění souhlasilo s účastí v akčním výboru Národní fronty. Sálem se ozval řev: "Vyhoďte zrádce!"  A prorocká slova Petra Zenkla: "Už dvakrát jsme se střetli, potřetí to bude na život a na smrt." Během probíhající diskuze se A. Neumann nenápadně ze sálu vytratil.  V té době už byl Neumann i Šlechta s Gottwaldem dohodnuti. Dá se říci, že 24. února už bylo rozhodnuto. KSČ převzala moc a přijetí či nepřijetí demise ministrů na tom už nemohla nic změnit.

V některých diskuzích se objevilo tvrzení, že ministři, kteří podali  demisi, se zúčastnili závodů v Tatrách. Není to pravda. Petr Zenkl 21. února jel do Lanškrounu, kde měl převzít čestné občanství, ale byl zde vypískán  komunistickými provokatéry a musel se vzdálit pod ochranou policie. Po zastávce v Olomouci, jel na další mítinky ve Zlíně a Prostějově, kde přednesl svůj poslední projev který ještě vyšel ve Svobodném slově. Varoval před  akčními výbory a upozorňoval, že v nadcházejících volbách  nastane nevídaný teror. I ostatní se rozjeli po republice. Například Ripka  měl projev ve Vrchlabí. 

 

Autor: Vladislav Svoboda | sobota 24.2.2018 10:57 | karma článku: 18,36 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Sudety před mobilizací

V pátek 23. září 1938 ve 22:30 byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Ale co se dělo před ní? 12. března anšlusem bylo Rakousko, rodná země Adolfa Hitlera, přičleněna k Německu.

5.9.2021 v 10:16 | Karma: 13,04 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Edvard Beneš II. díl

Je nutné si uvědomit, že Československo byla jediná demokratická země na východ od Francie (Švýcarska). Byla první demokratickou zemí v Evropě, která v nové ústavě zakotvila, že ženám náleží volební právo.

4.9.2021 v 15:35 | Karma: 15,70 | Přečteno: 477x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Edvard Beneš

Před sedmdesáti třemi roky zemřel president republiky prof. JUDr. PhDr. Edvard Beneš, o kterém se v rámci módního sebemrskačství v poslední době hodně diskutuje. Proto jsem se rozhodl napsat několik blogů na toto téma.

3.9.2021 v 9:34 | Karma: 19,23 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Trikolora chce bránit normální svět

Ale zapomněla, že normální svět se řídí právem, jinak by v něm vládla anarchie a chaos. Podle jejich chování by jim nejspíš vyhovovala anarchie a chaos. Jak jinak si vysvětlit jejich pštrosí jednání.

2.9.2021 v 8:56 | Karma: 10,69 | Přečteno: 491x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Jakou mám uhlíkovou stopu?

Jsem jako moji předkové (od té doby co slezli ze stromu) všežravec. Měsíčně sním asi čtvrt kila vepřového a tři čtvrtě kila kuřecího a jednou za dva měsíce si udělám hovězí polévku.

31.8.2021 v 8:56 | Karma: 30,03 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik