Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kupujeme si skrze Ukrajinu čas? A kdo vlastně, my, nebo Rusové…?

Z Ruska jsou slyšet hlasy, že Ukrajina je jen jakýsi předkrm na menu ruské armády. Nevím, co si o tom mám myslet, ale nějak se mi to nezdá…

.

Po dvou a něco týdnech války na Ukrajině to vypadá, že to s celou slavnou ruskou armádou zase tak slavné nebude, jak jsme si možná my mysleli, a jak si určitě mysleli sami Rusové. Ti ve své nabubřelosti vůbec nebrali v úvahu, že by se jim proti nim o tolik slabší země, jakou Ukrajina je (jenže kdoví, jestli…) dokázala tak statečně, a hlavně účinně postavit.

Leč, stalo se.

Ukrajinci brání svou zemi statečně, což má na ruskou invazní armádu hodně devastující účinky. Jistě, Ukrajinci dostávají ze Západu zbraně, a já jsem přesvědčený o tom, že se ukrajinské obraně dostává i mnoho zpravodajských informací pocházejících z monitorovacích letounů a satelitů NATO.

Upřímně si myslím, že tu ruskou armádu, jakou vidíme v tomto konfliktu, by si NATO, pokud by sebralo odvahu a šlo si to s ruskými okupanty rozdat na ukrajinské území na férvoku, rozšmelcovalalo na krystalickou mřížku.

Rusové nemají ani dost jídla pro své vojáky, vázne jim veškeré logistické zásobování svých jednotek, mrtvé a raněné nechávají na místech, kde tito padli na zem, jejich vrtulníkové, a vůbec celé letectvo je decimováno ukrajinskými obránci. Co se týká ruské pozemní techniky, s tou si Ukrajinci, jak vidno také umí dost dobře poradit. Navíc Rusům chybí to, co Ukrajincům rozhodně ne – bojový duch a morálka mužstva, protože logicky, při obraně svého, je člověk vždy ochoten vydat ze sebe mnohem více než při zabírání cizího.

Myslím, že za mnohými ruskými válečnými problémy tkví onen pověstný ruský šlendrián, který se dotýká skoro veškerého ruského konání. Ještě před invazí jsem občas sledoval na PRIMA ZOOM seriál o ruské vojenské technice. Nyní už myslím vysílán není, kdo by také chtěl dnes uvádět ruské prsení skrze jejich válečné technologie.

Ale abych se vrátil, v tom seriálu jsem si všímal velice pečlivě toho, v jakém je už na první pohled ona vychvalovaná ruská vojenská technika stavu. A nebyl jsem zklamán…

V podstatě šlo o nabarvenou rez, špínu, závady a bídu.

Například v kokpitech ruských letadel bylo krásně vidět na těsnění oken, jak mají zduřelé gumové těsnění, jak je silnou vrstvou barvy často zatřena nějaká jasně rezavá součástka. Mnohdy jsem si všiml u hydraulických válců, jak mají tyto popraskané manžety, cestičky od oleje na pístnicích ukazovaly, kde byl těsně před natáčením utřený unikající olej.

A mohl bych pokračovat ještě dlouho.

Tohle ale Putin moc neví, on je stále přesvědčený o suprově bojeschopné ruské armádě, protože lidé kolem něj nemají koule na to, aby mu sdělili pravdu. Trochu to připomíná situaci Hitlera někdy koncem března 1945, který po mapě stále přesouval divize, které už dávno neexistovaly, jenže mu to jeho poradci také tak nějak nevěděli jak (nebo se báli…) sdělit a vysvětlit.

Celé mi ty pohledy na ruskou techniku připomněly mé vlastní zkušenosti z doby mé základní vojenské služby, kde jsem na vlastní oči viděl na cvičení na Doupově kulometné sestavy ruské provenience, které pocházely dle výrobních štítků ještě z doby konce Druhé světové války. Nebo ženijní buldozery, které jsme měli na brigádě v Seredi ve výbavě, a které měly přední radlici ještě ovládanou kovovými lany, a kterým se jistě z pádného důvodu říkalo Staliny.

Nebo když si vzpomenu na prověrky bojové připravenosti, které probíhaly vždy dvakrát ročně, na jaře a na podzim, kdy na náš prapor (už v Kadani), dorazili lampasáci z velení Západního armádního okruhu z Karlových Varů, kteří měli za úkol zkontrolovat, jak jsme na ty imperiálisty na západ od našich hranic připravení. To byla vždy tak neskutečná komedie, až je mi dodnes stydno, že jsem se toho zúčastnil také.

Nepojízdná technika v autoparku, které byla nějakou gumovou černou barvou natřena kola – gumy, i když spodek těch gum u země jsme natřít nemohli, protože se s technikou nedalo ani popojet…

Střelby, při kterých jsme každý vyfasoval celých 12x kusů nábojů, a to nám mělo vystačit na plnotučný střelecký výcvik, nebo na to, jak jsme při cvičebních ukázkách ve vojenském výcvikovém prostoru ukazovali dohlížejícím gumám (lampasákům, neboli vojákům z povolání…), jak hubou děláme ta ta ta ta ta, a přitom míříme ručními SA-58 do nebe a do toho našeho tatatání  křičel velitel naší roty, že právě pálíme krátkými dávkami na nízko letící americký letoun F-16…

Nebo ta úžasná cvičení, kde jsem stál jako stráž u taktické pozorovatelny, a na vlastní oči jsem viděl, jak naši lampasáci, spolu s ruskými „poradci“, bojovali s imperialisty prsty na mapě a se stopkami v druhé ruce, aby po několika minutách radostně sdělili světu, že právě naše pozemní jednotky, za pomoci ruské letecké podpory, zničili půl roty amerických tanků, přičemž tu druhou půlku jsme zahnali na útěk…

Dalo by pokračovat hodně dlouho. Celé to byla šaškárna, kde všichni hráli na to, jak jsou dobří.

A právě v tom vidím jakousi paralelu se současnou ruskou armádou, která se snaží už mnoho dní marně zlikvidovat ukrajinský odpor. Přijde mi, že se Rusové vůbec nic nenaučili, stále jedou ve válečné doktríně, když ne z Druhé světové, tak minimálně z dob existence Varšavské smlouvy.

Do všeho jdou čistě silou, moderní technologie dvacátého prvního století se jim zatím dostaly jen do matoucích snů.

Neumím si představit, jak by chtělo Rusko bojovat se Západem, když si neumí poradit vojensky ani s Ukrajinou – bez urážky statečných Ukrajinců.

Pokud spoléhají v případném konfliktu se Západem hlavně na své jaderné zbraně, měl by jim asi někdo připomenout, že Západ je má taky, a pokud je Rusové použijí, i oni zmizí z mapy světa. A vzhledem k šlendriánu, který jak vidět prolíná celou ruskou společností, armádu nevyjímaje, je otázka, kolik jaderných zbraní by vůbec uposlechlo onomu červenému tlačítku a vylétlo by směrem k nepříteli. Ani bych se nedivil, kdyby jich více jak půlka odmítala poslušnost a ta druhá půlka by buď popadala cestou, nebo by ji zlikvidovaly protiraketové systémy Patriot (například).

Protože se Putin a další pohlaváři už hodně dlouhou dobu nedozvídají realistickou skutečnost co se ruské bojové připravenosti týká, protože se jim ti, co by jim ony informace měli předat, bojí jim něco takového prozradit, dává to nám ostatním naději, že Rusák pojde sám od sebe.

Co se údajné vojenské pomoci Číny týká, tak to mi moc nesedí. Číňané jsou totiž především více obchodníci, než bojovníci. Čína nepotřebuje Západ, nebo i Evropu v troskách, aby k něčemu takovému Rusku pomáhala. Čína potřebuje Západ a Evropu hlavně stabilní, aby bylo možné s nimi obchodovat, vydělávat prachy.

Možná poskytnou Putinovi nějaké ty konzervy s čínským vepřovým a předvařenou rýží, aby ti „chudáci“ ruští kluci na ukrajinské frontě nepochcípali hlady dříve, než je ukrajinské síly dorazí, ale jak to bude s další pomocí přímo vojenské techniky, to asi tak snadné nebude. Ruská vojenská technika a čínská, totiž pracují na zcela rozdílných ovládacích systémech. Jak u avioniky a řídících systémů například u dronů, tak i u dalších zbraňových systémů nejde zdaleka o kompatibilitu.

Doufám, že se ve všem, co jsem právě popsal, nemýlím…

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 15.3.2022 13:06 | karma článku: 24,92 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám