Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap aneb Rybí ,,pikanterie"...

Nejen z prasete je člověk živ a tak Vám předkládám jednu takovou ,,ňamku“ z rybího masa. Je to trochu švihlé ,,Čínou“ a trochu ,,Indií“. No zkuste to a uvidíte…

Takhle to vypadá a je to dobrota...Foto - já :-)

Já jsem tuhle dobrůtku dělal z pangasa, ale myslím, že ji lze v podstatě vykouzlit z jakékoliv dobré ryby - hlavně ať jde o filátka bez kostí. Porce ryby nejprve v celku pokapu šťávou z limetky nebo citronu a nechám v chladu tak dvě hodinky odležet. Potom si porce nakrájím na nudličky, asi půl cm široké a tři cm dlouhé. Jemně je osolím a přidávám špetku pepře, sladkou paprikou jen tak popráším, stejně tak kari kořením, zázvorem (mletým a sušeným), mletým kmínem, skořicí  a ,,podravkou". Promíchám, přidám 2x stroužky česneku rozetřeného se solí, 1 až 2x bobkový list, 2x větší lžíce medu, lžíci sojové omáčky (já používám tu s houbovou příchutí viz. foto níže), pár kapek worčestru, přidám na proužky nakrájenou anglickou slaninu (stačí 5 deka) a když to celé znovu promíchám, tak to zaleju bílým vínem a přidám lžíci oleje. Šup s tím dolu do lednice a ať to tam chvilku odpočívá.

 

 

 

 

Takhle nějak to vypadá, když je maso naložené a než se dám do boje se zbytkem surovin...

 

 

Mezi tím si nakrájím zeleninu jak na salát, tak i na smažení. Salát dělám z čínského zelí, rajčat a okurky nakrájených na kousky. Zeleninu na smažení používám mrkev, papriky bílé a červené, pórek, cibuli, česnek a rajčata. Mrkev si nakrájím na tenká půlkolečka, papriky na trojúhelníčky o stranách asi 2 cm, cibuli na plátky, pórek na kolečka, česnek na tenké plátky a stejně tak rajčata - také na tenké plátky.

Potom je čas probudit naložené rybí nudličky ze spánku v lednici. Velikou vidličkou vyberu kousky masa a slaniny z nálevu, ve kterém se macerovaly a přendám je do misky s polohrubou moukou, kterou maso obalím.

 

 

 

 

Takhle maso obaluju v polohrubé mouce...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pánvi rozpálím olej a osmažím maso do zlatova. Po jeho vytažení z pánve a okapání od oleje, ho dám do uzavíratelné nádoby a šup s tím pod peřinu. Z pánve odleju přebytečný olej a nechám ho tam jen asi tak malou kávovou lžičku. Pak do pánve vyleju nálev, ve kterém se ryba macerovala. Nechám povařit, přidám jeden stroužek rozetřeného česneku, dvě lžíce pálivého kečupu, podle potřeby přidám trochu bílého vína nebo vody a lehce posypu zbytkem polohrubé mouky, ve které jsem kousky ryby obaloval před smažením. Tím vznikající omáčku zahustím, podle chutě dosolím, můžu přidat i pár kapek octa. Omáčka by měla ve finále mít totiž zvláštní chuť - sladko / kyselo / pálivou. Sladká je po medu, navinulá až kyselá po víně (případně po octu) a ostrá je po pálivém kečupu - lze použít místo kečupu i na jemno nasekanou feferonku.

 

 

 

 

Smažím kousky ryby...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omáčku také přemístím do uzavřené misky a šoupnu do peřiny. Přišel čas na smažení zeleniny. Už jsem o tom myslím psal v díle věnujícím se ,,Číně". Ano, je to stejný postup. Hlavní fígl při smažení zeleniny je ten, že musíme smažit nejdříve tu zeleninu, která má v sobě nejméně vody a je nejtvrdší. To znamená, že jako první smažte mrkev s paprikami, potom přidejte teprve kolečka pórku s cibulí a česnekem a nakonec až rajčata. Průběžně se smažící zeleninu posypávám směsí koření, určenou na grilování zeleniny. Tuším, že ji vyrábí Vitana a je to celkem pikantní směs.

 

 

 

 

 

Nejdřív smažím mrkev s paprikami...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No a jsme v podstatě u konce. K takto pikantní rybě podávám buď francouzskou bagetu, nebo libanonský (arabský) chléb, zeleninový salát a bílé víno. Kousky masa si namáčím v pikantní omáčce, kterou mám v misce na talíři.

 

 

 

 

 

Takhle nějak to vypadá na stole...

 

 

Dobrou chuť!!

 

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 31.7.2009 11:00 | karma článku: 15,49 | přečteno: 2959x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám