Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Pikantně zapečená krkovička...

V tomhle jídle se snoubí několik chutí a všechny jsou eňo - něňo. Myslím, že to chce jen nebát se a experimentovat...

To bylo tak, že jsme měli doma, ne moc velký kousek krkovičky a jen pár brambor. Ale hlad byl veliký, tak co s tím kruciš...?! Pomoc je snadná.

I z toho mála se dá vykouzlit delikatesa...

 

V první řadě to chce si dát do hrnce na pařák uvařit brambory. Vařím je ve slupce a samozřejmě žádná sůl. Vařím je tak dlouho, dokud mi neprojde bramborou špejle, aniž bych moc tlačil. To je jednoduchý indikátor správně uvařených brambor ve slupce. Ve chvíli, kdy se mi vaří, si hezky vezmu plátky krkovičky, nakrojím je na okrajích a okořením je z obou stran. Tím myslím, že je zlehka osolím (ZLEHKA!!!), opepřím, posypu špetkou drceného kmínu (krkovička kmín miluje!!!), slabě popráším sladkou paprikou a v dlani rozemnutou špetkou provensálských bylinek. Zakápnu worčestrem a lehce máznu rozetřeným česnekem. Česnek pro tento případ nemusíme třít se solí. Proč? Za chvíli pochopíte...

Masíčko je krásně okořeněné...

 

Pokud se nudíte a brambory ještě nejsou ,,špejloidní", nakrájejte si střední cibuli na hrubo a nastrouhejte si sýr Nivu - asi 20 dkg.

A brambory už jsou, že ano...? No, tak si je nechte krapítek zchladnout, jinak si spálíte prsty a když už je možno vzít je do rukou, tak je oloupejte a nakrájejte na, asi ½ cm široké plátky. Pekáček si vymažte olivovým olejem a rozložte na jeho dno část bramborových plátků v jedné vrstvě. Slabě osolte, opaprikujte, trocha drceného kmínu je také žádoucí a mázněte trochou rozetřeného česneku. Nakonec plátky brambor posypte špetkou provensálských bylinek. To je od koření v téhle vrstvě vše a tak už jen přidejte část nahrubo pokrájené cibule.

První vrstva bramborových plátků po okořenění a s cibulkou...

 

Tak a je čas položit na vrstvu brambor ony okořeněné plátky krkovičky. Na každý plátek masa rozprostřu vidličkou asi lžíci kysaného zelí. To zelí mě napadlo ve chvíli, kdy jsem pro něco šel do lednice a všiml jsem si, že ho ve sklenici ještě trochu mám. Proto ho nemůžete vidět na první fotce, kde jsou na začátku všechny ingredience. No jo, já to mám prostě tak, že i během vaření improvizuju a skoro vždy mě něco dodatečně napadne, nebo si vzpomenu, že mě to, či ono někdo doporučoval. Tak tomu bylo i tentokrát s kysaným, červeným zelím, ale rozhodně toho nelituju, to zelí dalo jídlu jiný a báječný rozměr.

Takhle to vypadá, než vše zakryju poslední vrstvou z plátků brambor...

 

Tak a je na řadě posypat vše nastrouhaným sýrem nivou. Na nivu naskládám zbylé plátky brambor, lehce je osolím, okmínuju a posypu zase špetkou provensálských bylinek. Nakonec trochu pokapu olivovým olejem. Jak jsem zdůrazňoval, se solí jsme opatrní, protože sýr niva je dost slaný sám o sobě, tak ať tam té soli nakonec není víc, než je žádoucí...

Už to vypadá krásně, ale ještě to chce zapéct...

 

Tak a šup s tím do trouby. Peču to pod zakrytým pekáčem a asi tak ¾ hodiny na 200 stupňů. Je ale třeba provádět kontrolu (asi po dvaceti minutách) a v případě, že se brambory připékají moc rychle, snížíme pečící výkon. Když se nám už zdá, že by už i maso mohlo být opečené a brambůrky hezky zlátnou, tak celou tu dobrotu zalijeme asi 250 ml sladké smetany (na šlehání). Na zapékání používám co nejtučnější, žádnou vodičku!!! Alespoň 31 %!!! Míň procentní (12 - 15%) si nechte, až budete vařit nějakou omáčku...

Vraťte zpět do trouby a už nezakryté vrchním dílem pekáče, pečte ještě asi 10 - 15 minut (dle potřeby, smetana musí ztuhnout!!!).

A takhle to vypadá, když je to hotové...

 

Na talíř naberu jeden plátek masa se vším, co je nad ním i pod ním a otevřu si k tomu pivečko.

No, není to sen...?!

 

Dobrou chuť!!!

Příště se můžete těšit na ,,Hovězí špagetovou variaci..."

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 9.10.2009 11:00 | karma článku: 25,24 | přečteno: 16157x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Dvacetiletý řidič usnul a vyjel ze silnice na chodník, srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám