Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb ,,Moje voňavé kuře..."

Já vím, kuře umí každý a každý trochu jinak. Mně a mojí rodince chutná kuře pečené podle následujícího receptu. Snad i proto, že je nejen dobré, ale je i krásně voňavé a to doslova v každé fázi přípravy...

 

 

Tenhle recept věnuji kolegyni bloggerce a kamarádce Hance Novotné k jejímu zítřejšímu svátku. Všechno nejlepší Kočko :-))

 

Připravím si následující ingredience.

Kuřátko i s kůží naporcuju na čtvrtky. Nakrájím si na hrubo menší cibuli. Asi čtyři stroužky česneku si rozetřu se solí a jeden, nebo dva stroužky pokrájím na tenké plátky. Na plátky si nakrájím i dvě větší rajčata a stejně tak asi 10 dk Anglické slaniny. Když není ,,Anglie", použiju obyčejný špek. Není to sice ,,ono", ale dá se to...

 

Takhle to vypadá před ,,útokem"...

 

Tak a dáme se do toho.

Vymažu si pekáček máslem a rozhodně s ním nešetřím. Na dno rozložím část kostiček cibule, část plátků česneku, část pokrájené slaniny a část rajčat. Vezmu si do ruky porce kuřete a osolím je. Přidávám na ně mletý pepř a sladkou papriku. Když je mám okořeněné, tak je prsty pomažu česnekem, rozetřeným se solí. Potom každou porci pokapu šťávou z limetky, nebo z citronu a slabě potřu plnotučnou hořčicí. Ne moc, jen fakt trochu - asi půl polévkové lžíce na porci. Koření, česnek a hořčici rovnoměrně ,,rozmatlám" po celé porci. Jednotlivé porce pokládám do pekáčku kůží nahoru. Když je mám v pekáčku hezky poskládané, posypu je trochou mletého kmínu a v dlani rozemělněnou špetkou majoránky. Postupně přidávám zbytek pokrájených rajčat, kostiček cibule, plátků česneku a anglické slaniny. Přidám další plátky másla a podleju asi jednou plnou naběračkou studené vody. Když si v téhle chvíli k pekáčku přivoníme, tak máme co dělat, abychom uvěřili, že jídlo je pořád ,,syrové" a ještě se nedá jíst. Voní to úžasně a přitom je tam jen pár základních druhů koření. Já vím, občas mně čtenáři vytýkají mišmaš z koření, ale tohle jídlo je výjimka v mém repertoáru. Stačí jen ta sůl, pepř, paprika, kmín a majoránka a krásně to stačí. Zbytek práce odvede česnek, cibule, limetka a hořčice. Zbývá už jen přikrýt spodní díl pekáče jeho horním bratříčkem a šup s tím do trouby.

 

Příprava je za námi a šup s tím do trouby...

 

Detail toho, co už tak krásně voní...

 

Peču ten poklad na 200 stupňů a asi po každých 15 minutách pekáč vytahuju a porce polévám vypečenou šťávou. Maso bude potřeba i občas podlít trochou vody, aby se vytvořila pěkná šťávička - o ní ještě bude řeč. Kdo už četl nějaké moje starší recepty tak ví, že v troubě zásadně peču s pekáčkem přirytým jeho horním dílem. To proto, že maso je potom lépe propečené až ke kostem a pokud chci mít křupavou kůžičku, tak se není čeho bát. Ta se udělá i pod ,,příklopem". Kdo by měl pochyby, nic mu nebrání v tom, aby na posledních deset minut horní díl pekáčku sundal a dopekl kuře bez něho.

 

Tak takhle to vypadá v pekáčku po upečení...

Jen bych měl asi doplnit, že se možná někomu bude zdát, že masíčko ,,plave" v omastku. To není čistý omastek, ale tím, že se během pečení kuřátko podlévá vodu, vzniká eňo - něňo šťáva, která spolu se šťávou z cibule a rajčat vytvoří výborný ,,sosík".

 

A takhle krásně to vypadá na talíři...

 

Já osobně k takhle upečenému kuřátku podávám bramborové knedlíky a okurkový salát. Pivo k tomu je skoro nutností, ale pozor!!! Výborně to chutná i s červeným vínem a nejlépe když jde o italské Chianti. Někdo tvrdí, že ke kuřeti, jakožto ke světlému masu, patří víno bílé, ale já říkám - k pečenému kuřeti rozhodně červené!

Stejný postup je dobrý i pokud se rozhodnete upéci králíka. Toho ale přeci jen nedoporučuju péci s kůží:-))).

To už ale nechám na Vás, já jsem své napsal. Byl bych moc rád, kdyby někdo z Vás, kdo mně uvěříte a jídlo podle některého mého receptu uvaříte, kdybyste mně dali vědět, jestli Vám chutnalo. Diskuse pod články si pročítám i zpětně a tak bych Váš názor určitě našel.

Díky a dobrou chuť!

Příští týden v pátek Vám sem asi šoupnu zase jednu chlapskou klasiku - ,,Vláďův buřtguláš".

Další moje recepty najdete po kliknutí  - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 14.8.2009 11:00 | karma článku: 24,03 | přečteno: 4599x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám