Když vaří chlap, aneb ,,Moje voňavé kuře..."

Já vím, kuře umí každý a každý trochu jinak. Mně a mojí rodince chutná kuře pečené podle následujícího receptu. Snad i proto, že je nejen dobré, ale je i krásně voňavé a to doslova v každé fázi přípravy...

 

 

Tenhle recept věnuji kolegyni bloggerce a kamarádce Hance Novotné k jejímu zítřejšímu svátku. Všechno nejlepší Kočko :-))

 

Připravím si následující ingredience.

Kuřátko i s kůží naporcuju na čtvrtky. Nakrájím si na hrubo menší cibuli. Asi čtyři stroužky česneku si rozetřu se solí a jeden, nebo dva stroužky pokrájím na tenké plátky. Na plátky si nakrájím i dvě větší rajčata a stejně tak asi 10 dk Anglické slaniny. Když není ,,Anglie", použiju obyčejný špek. Není to sice ,,ono", ale dá se to...

 

Takhle to vypadá před ,,útokem"...

 

Tak a dáme se do toho.

Vymažu si pekáček máslem a rozhodně s ním nešetřím. Na dno rozložím část kostiček cibule, část plátků česneku, část pokrájené slaniny a část rajčat. Vezmu si do ruky porce kuřete a osolím je. Přidávám na ně mletý pepř a sladkou papriku. Když je mám okořeněné, tak je prsty pomažu česnekem, rozetřeným se solí. Potom každou porci pokapu šťávou z limetky, nebo z citronu a slabě potřu plnotučnou hořčicí. Ne moc, jen fakt trochu - asi půl polévkové lžíce na porci. Koření, česnek a hořčici rovnoměrně ,,rozmatlám" po celé porci. Jednotlivé porce pokládám do pekáčku kůží nahoru. Když je mám v pekáčku hezky poskládané, posypu je trochou mletého kmínu a v dlani rozemělněnou špetkou majoránky. Postupně přidávám zbytek pokrájených rajčat, kostiček cibule, plátků česneku a anglické slaniny. Přidám další plátky másla a podleju asi jednou plnou naběračkou studené vody. Když si v téhle chvíli k pekáčku přivoníme, tak máme co dělat, abychom uvěřili, že jídlo je pořád ,,syrové" a ještě se nedá jíst. Voní to úžasně a přitom je tam jen pár základních druhů koření. Já vím, občas mně čtenáři vytýkají mišmaš z koření, ale tohle jídlo je výjimka v mém repertoáru. Stačí jen ta sůl, pepř, paprika, kmín a majoránka a krásně to stačí. Zbytek práce odvede česnek, cibule, limetka a hořčice. Zbývá už jen přikrýt spodní díl pekáče jeho horním bratříčkem a šup s tím do trouby.

 

Příprava je za námi a šup s tím do trouby...

 

Detail toho, co už tak krásně voní...

 

Peču ten poklad na 200 stupňů a asi po každých 15 minutách pekáč vytahuju a porce polévám vypečenou šťávou. Maso bude potřeba i občas podlít trochou vody, aby se vytvořila pěkná šťávička - o ní ještě bude řeč. Kdo už četl nějaké moje starší recepty tak ví, že v troubě zásadně peču s pekáčkem přirytým jeho horním dílem. To proto, že maso je potom lépe propečené až ke kostem a pokud chci mít křupavou kůžičku, tak se není čeho bát. Ta se udělá i pod ,,příklopem". Kdo by měl pochyby, nic mu nebrání v tom, aby na posledních deset minut horní díl pekáčku sundal a dopekl kuře bez něho.

 

Tak takhle to vypadá v pekáčku po upečení...

Jen bych měl asi doplnit, že se možná někomu bude zdát, že masíčko ,,plave" v omastku. To není čistý omastek, ale tím, že se během pečení kuřátko podlévá vodu, vzniká eňo - něňo šťáva, která spolu se šťávou z cibule a rajčat vytvoří výborný ,,sosík".

 

A takhle krásně to vypadá na talíři...

 

Já osobně k takhle upečenému kuřátku podávám bramborové knedlíky a okurkový salát. Pivo k tomu je skoro nutností, ale pozor!!! Výborně to chutná i s červeným vínem a nejlépe když jde o italské Chianti. Někdo tvrdí, že ke kuřeti, jakožto ke světlému masu, patří víno bílé, ale já říkám - k pečenému kuřeti rozhodně červené!

Stejný postup je dobrý i pokud se rozhodnete upéci králíka. Toho ale přeci jen nedoporučuju péci s kůží:-))).

To už ale nechám na Vás, já jsem své napsal. Byl bych moc rád, kdyby někdo z Vás, kdo mně uvěříte a jídlo podle některého mého receptu uvaříte, kdybyste mně dali vědět, jestli Vám chutnalo. Diskuse pod články si pročítám i zpětně a tak bych Váš názor určitě našel.

Díky a dobrou chuť!

Příští týden v pátek Vám sem asi šoupnu zase jednu chlapskou klasiku - ,,Vláďův buřtguláš".

Další moje recepty najdete po kliknutí  - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 14.8.2009 11:00 | karma článku: 24,03 | přečteno: 4615x

Další články autora

Vladimír Kroupa

Nebolí Vás také náhodou zničehonic rameno a vršek paže…?

Mě ano. Už několik měsíců mě zužuje tupá bolest levého ramene, která přechází až do horní části paže. No a co, říkáte si asi, jenže jsem zjistil, že nejsem sám...

11.6.2025 v 11:29 | Karma: 19,08 | Přečteno: 870x | Diskuse | Společnost

Vladimír Kroupa

Krvavý Putin a oranžový Trump si rozdělují Evropu…

Pomalu ale jistě se začíná mluvit o tom, čeho jsem se bál už od chvíle, kdy Donald Trump vyhrál volby do Bílého domu...

19.3.2025 v 14:09 | Karma: 37,79 | Přečteno: 2763x | Diskuse | Společnost

Vladimír Kroupa

Povinná vojna se skleníkovými květinkami…?

Vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci se čím dál více skloňuje sousloví – povinná vojna. Dokonce i v naší zemi už tohle rezonuje...

18.3.2025 v 13:08 | Karma: 27,39 | Přečteno: 1030x | Diskuse | Společnost

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,54 | Přečteno: 5590x | Diskuse | Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10271x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář

16. června 2025,  aktualizováno  11:52

Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...

Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou

16. června 2025  12:20

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...

Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu

15. června 2025  20:19

Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...

Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král

15. června 2025  14:24

Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...

Tomahawky z ponorky, „drtiče bunkrů“ z B-2, zasypané vchody. Co ničilo jaderný Írán

22. června 2025  12:08,  aktualizováno  16:23

USA zdevastovaly íránský jaderný program a jaderné ambice Teheránu jsou nyní v troskách, uvedl...

Rusko rozjelo na Krymu silniční boom, potřebuje převážet nakradené nerosty

22. června 2025  20:35

Rusko pracuje na budování a opravě stovek kilometrů silnic na anektovaném Krymu, kterým dala v...

Vlak v Modřicích u Brna srazil člověka, na místě zemřel

22. června 2025  20:16

Srážka vlaku s člověkem v neděli v podvečer zastavila provoz na trati mezi Brnem a Židlochovicemi....

Exministr ve službách zbrojařů. Figuroval v korupčních kauzách, nyní je Barták zpět

22. června 2025  20:10

Premium Bývalý ministr obrany za ODS spojovaný s kontroverzními zakázkami Martin Barták se znovu objevil ve...

Nás už pocit nadřazenosti přešel, Číňany ne. Ale bát se jich netřeba, říká antropolog

22. června 2025

Premium Co dělá Evropa špatně? Proč se na nás Číňané dívají povýšeně? A jak chutná beraní oko? Vědec Adam...

Jedna kapsle denně proti ženským obtížím, vyhrajte probiotika Her Biotic
Jedna kapsle denně proti ženským obtížím, vyhrajte probiotika Her Biotic

Nepohodlí v intimní oblasti dokáže pořádně znepříjemnit každodenní život. Her Biotic je přírodní doplněk stravy, který pečuje o ženské zdraví...

  • Počet článků 2185
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3083x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.