Když vaří chlap, aneb ,,Moje voňavé kuře..."

Já vím, kuře umí každý a každý trochu jinak. Mně a mojí rodince chutná kuře pečené podle následujícího receptu. Snad i proto, že je nejen dobré, ale je i krásně voňavé a to doslova v každé fázi přípravy...

 

 

Tenhle recept věnuji kolegyni bloggerce a kamarádce Hance Novotné k jejímu zítřejšímu svátku. Všechno nejlepší Kočko :-))

 

Připravím si následující ingredience.

Kuřátko i s kůží naporcuju na čtvrtky. Nakrájím si na hrubo menší cibuli. Asi čtyři stroužky česneku si rozetřu se solí a jeden, nebo dva stroužky pokrájím na tenké plátky. Na plátky si nakrájím i dvě větší rajčata a stejně tak asi 10 dk Anglické slaniny. Když není ,,Anglie", použiju obyčejný špek. Není to sice ,,ono", ale dá se to...

 

Takhle to vypadá před ,,útokem"...

 

Tak a dáme se do toho.

Vymažu si pekáček máslem a rozhodně s ním nešetřím. Na dno rozložím část kostiček cibule, část plátků česneku, část pokrájené slaniny a část rajčat. Vezmu si do ruky porce kuřete a osolím je. Přidávám na ně mletý pepř a sladkou papriku. Když je mám okořeněné, tak je prsty pomažu česnekem, rozetřeným se solí. Potom každou porci pokapu šťávou z limetky, nebo z citronu a slabě potřu plnotučnou hořčicí. Ne moc, jen fakt trochu - asi půl polévkové lžíce na porci. Koření, česnek a hořčici rovnoměrně ,,rozmatlám" po celé porci. Jednotlivé porce pokládám do pekáčku kůží nahoru. Když je mám v pekáčku hezky poskládané, posypu je trochou mletého kmínu a v dlani rozemělněnou špetkou majoránky. Postupně přidávám zbytek pokrájených rajčat, kostiček cibule, plátků česneku a anglické slaniny. Přidám další plátky másla a podleju asi jednou plnou naběračkou studené vody. Když si v téhle chvíli k pekáčku přivoníme, tak máme co dělat, abychom uvěřili, že jídlo je pořád ,,syrové" a ještě se nedá jíst. Voní to úžasně a přitom je tam jen pár základních druhů koření. Já vím, občas mně čtenáři vytýkají mišmaš z koření, ale tohle jídlo je výjimka v mém repertoáru. Stačí jen ta sůl, pepř, paprika, kmín a majoránka a krásně to stačí. Zbytek práce odvede česnek, cibule, limetka a hořčice. Zbývá už jen přikrýt spodní díl pekáče jeho horním bratříčkem a šup s tím do trouby.

 

Příprava je za námi a šup s tím do trouby...

 

Detail toho, co už tak krásně voní...

 

Peču ten poklad na 200 stupňů a asi po každých 15 minutách pekáč vytahuju a porce polévám vypečenou šťávou. Maso bude potřeba i občas podlít trochou vody, aby se vytvořila pěkná šťávička - o ní ještě bude řeč. Kdo už četl nějaké moje starší recepty tak ví, že v troubě zásadně peču s pekáčkem přirytým jeho horním dílem. To proto, že maso je potom lépe propečené až ke kostem a pokud chci mít křupavou kůžičku, tak se není čeho bát. Ta se udělá i pod ,,příklopem". Kdo by měl pochyby, nic mu nebrání v tom, aby na posledních deset minut horní díl pekáčku sundal a dopekl kuře bez něho.

 

Tak takhle to vypadá v pekáčku po upečení...

Jen bych měl asi doplnit, že se možná někomu bude zdát, že masíčko ,,plave" v omastku. To není čistý omastek, ale tím, že se během pečení kuřátko podlévá vodu, vzniká eňo - něňo šťáva, která spolu se šťávou z cibule a rajčat vytvoří výborný ,,sosík".

 

A takhle krásně to vypadá na talíři...

 

Já osobně k takhle upečenému kuřátku podávám bramborové knedlíky a okurkový salát. Pivo k tomu je skoro nutností, ale pozor!!! Výborně to chutná i s červeným vínem a nejlépe když jde o italské Chianti. Někdo tvrdí, že ke kuřeti, jakožto ke světlému masu, patří víno bílé, ale já říkám - k pečenému kuřeti rozhodně červené!

Stejný postup je dobrý i pokud se rozhodnete upéci králíka. Toho ale přeci jen nedoporučuju péci s kůží:-))).

To už ale nechám na Vás, já jsem své napsal. Byl bych moc rád, kdyby někdo z Vás, kdo mně uvěříte a jídlo podle některého mého receptu uvaříte, kdybyste mně dali vědět, jestli Vám chutnalo. Diskuse pod články si pročítám i zpětně a tak bych Váš názor určitě našel.

Díky a dobrou chuť!

Příští týden v pátek Vám sem asi šoupnu zase jednu chlapskou klasiku - ,,Vláďův buřtguláš".

Další moje recepty najdete po kliknutí  - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 14.8.2009 11:00 | karma článku: 24,03 | přečteno: 4599x