Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Mámina roštěná...

Tohle jídlo dřív moje máma vařila každou chvíli. No jo, to ale nestálo kilo roštěné přes dvě stovky. Jednou za čas to ale chce, dát si do zobáčku...

Roštěná patří ke kvalitnějším hovězím masům a jídla z ní jsou fakt eňo - něňo. Tak jsem se rozhodl, že v den, kdy s manželkou slavíme výročí svatby, uvařím něco právě z tohoto dobrého kousku hovězího.

To maso, to je opravdu nádhera sama...

Plátky masa si mírně naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme worcestrovou omáčkou. Odložíme stranou, aby se maso hezky rozleželo.

Naklepané, osolené, opepřené a worčestrem pokapané plátky roštěnky...

Mezi tím (máme asi 20 - 30 minut času, který maso potřebuje k rozležení) si uděláme třeba salát. Já jsem tehdy dělal salát z ,,ledového" salátu. Mně osobně chutná víc, než obyčejný salát hlávkový, protože je krásně křehký a na rozdíl od toho hlávkového, se mi ještě nikdy nestalo, aby byl nahořklý. Zálivku ať si každý udělá dle své chuti - já preferuji obyčejnou sladkokyselou, z octa, cukru a vody, se lžičkou podravky a pár kapkami worčetru.

Do sítka si dám asi dvě lžíce hub, naložených ve sladkokyselém nálevu. Propláchnu je pod studenou vodou, abych je zbavil, tak trochu slizkého nálevu a rozetřu si asi 3 - 4 stroužky česneku se solí.

Naložené maso, propláchnuté houbičky a rozetřený česnek...

Nakrájíme si na hrubo dvě větší cibule a dáme ji do většího hrnce spolu s hrudkou másla. Zahříváme obojí dohromady, tak se cibule nemá snahu připálit. Našim záměrem je, aby cibule hezky ,,zesklovatěla".

Cibule je hezky ,,zesklovatělá"...

Potom na cibuli položím plátky masa a !! ihned !! je dusím pod přikrytou pokličkou

Maso položím na zesklovatělou cibuli a ihned přiklopím pokličkou...

Asi po pěti minutách přidám houby a maso vidličkou obrátím. Po chvilce přidám asi 1/4 kávové lžičky mletého Nového koření a 5 kuliček jalovce, které nožem rozříznu napůl. Zase přiklopím a dusím ve vlastní šťávě, asi dvacet minut na mírném stupni.

,,Obdělané" maso s houbičkami, těsně před tím, než ho přemístím do ,,papiňáku"...

Potom přijde ke slovu starý dobrý vynález pana Papina a maso tedy přemístím do papiňáku. Mírně (opravdu mírně - asi jen do poloviny výšky masa) podliju vodou a vařím asi dvacet minut od chvíle natlakování. Po té době a po poklesu tlaku (pozor na výbuch v domácnosti...) přemístím maso z papiňáku zase zpátky do hrnce, kde jsme začínali s obděláváním. Já vím, že se možná někomu zdá to přemísťování z hrnce do papiňáku a zase zpět jako zbytečná šaškárna, ale věřte mi, že vám to ušetří spoustu času a hlavně maso, které projde vysokým tlakem v papiňáku, je lahodně měkké a nehrozí, že stvoříte podrážku na boty...

V tom ,,obyčejném" hrnci dusíme maso ještě asi deset minut, během nichž přidáme onen česnek, který jsme si rozetřeli už na začátku se solí a občas trochu celé to požehnání promícháme. Pokud se nám jídlo jeví jako hodně suché a připaluje se nám ke dnu hrnce, tak podlijeme troškou vody, ale zase - opravdu jen troškou!!! Jde o to, že u roštěnek, stejně jako třeba u vaření guláše, je žádoucí, aby se maso co nejvíce dusilo ve vlastní šťávě a nikoliv ve vodě. Po těch deseti minutách poprášíme povrch masa asi dvěma polévkovými lžícemi hrubé mouky a necháme chvilku prosmahnout. Asi minutku, víc ne.

Maso máme zpět v ,,normálním"hrnci a po chvilce dušení jsme ho poprášili dvěma lžícemi hrubé mouky...

Potom přilijeme trochu vody -  do potřeby množství sosu a promícháme. Dusíme pod pokličkou ještě asi deset minut a je to hotové...

Tohle jídlo je výborné s vařenou rýží, kterou si snad uvařit umíte. Pokud ne, tak se mrkněte do mého receptu, v němž jsem vařil vepřové ledvinky, tam se rýži věnuji trochu názorně...

Je prostřeno... Povšimněte si prosím vína. Koupil jsem ho úplně náhodu v supermarketu. Bylo z Jižní Afriky, červené, suché, ale lahvované očividně u nás. Jeho chuť mě ale ,,dostala". Bylo vynikající, s lehce kouřovým buketem a vsadím se, že i znalec se zavázanýma očima by nevěřil, že se dá pořídit za nějakých sedmdesát korun...

Dobrou chuť!!!

Příště si povíme něco o grilované krkovičce s bazalkovým máslem...

Další moje recepty si můžete přečíst po kliknutí - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 30.10.2009 11:00 | karma článku: 24,25 | přečteno: 15498x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám