Když vaří chlap, aneb Mámina roštěná...

Tohle jídlo dřív moje máma vařila každou chvíli. No jo, to ale nestálo kilo roštěné přes dvě stovky. Jednou za čas to ale chce, dát si do zobáčku...

Roštěná patří ke kvalitnějším hovězím masům a jídla z ní jsou fakt eňo - něňo. Tak jsem se rozhodl, že v den, kdy s manželkou slavíme výročí svatby, uvařím něco právě z tohoto dobrého kousku hovězího.

To maso, to je opravdu nádhera sama...

Plátky masa si mírně naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme worcestrovou omáčkou. Odložíme stranou, aby se maso hezky rozleželo.

Naklepané, osolené, opepřené a worčestrem pokapané plátky roštěnky...

Mezi tím (máme asi 20 - 30 minut času, který maso potřebuje k rozležení) si uděláme třeba salát. Já jsem tehdy dělal salát z ,,ledového" salátu. Mně osobně chutná víc, než obyčejný salát hlávkový, protože je krásně křehký a na rozdíl od toho hlávkového, se mi ještě nikdy nestalo, aby byl nahořklý. Zálivku ať si každý udělá dle své chuti - já preferuji obyčejnou sladkokyselou, z octa, cukru a vody, se lžičkou podravky a pár kapkami worčetru.

Do sítka si dám asi dvě lžíce hub, naložených ve sladkokyselém nálevu. Propláchnu je pod studenou vodou, abych je zbavil, tak trochu slizkého nálevu a rozetřu si asi 3 - 4 stroužky česneku se solí.

Naložené maso, propláchnuté houbičky a rozetřený česnek...

Nakrájíme si na hrubo dvě větší cibule a dáme ji do většího hrnce spolu s hrudkou másla. Zahříváme obojí dohromady, tak se cibule nemá snahu připálit. Našim záměrem je, aby cibule hezky ,,zesklovatěla".

Cibule je hezky ,,zesklovatělá"...

Potom na cibuli položím plátky masa a !! ihned !! je dusím pod přikrytou pokličkou

Maso položím na zesklovatělou cibuli a ihned přiklopím pokličkou...

Asi po pěti minutách přidám houby a maso vidličkou obrátím. Po chvilce přidám asi 1/4 kávové lžičky mletého Nového koření a 5 kuliček jalovce, které nožem rozříznu napůl. Zase přiklopím a dusím ve vlastní šťávě, asi dvacet minut na mírném stupni.

,,Obdělané" maso s houbičkami, těsně před tím, než ho přemístím do ,,papiňáku"...

Potom přijde ke slovu starý dobrý vynález pana Papina a maso tedy přemístím do papiňáku. Mírně (opravdu mírně - asi jen do poloviny výšky masa) podliju vodou a vařím asi dvacet minut od chvíle natlakování. Po té době a po poklesu tlaku (pozor na výbuch v domácnosti...) přemístím maso z papiňáku zase zpátky do hrnce, kde jsme začínali s obděláváním. Já vím, že se možná někomu zdá to přemísťování z hrnce do papiňáku a zase zpět jako zbytečná šaškárna, ale věřte mi, že vám to ušetří spoustu času a hlavně maso, které projde vysokým tlakem v papiňáku, je lahodně měkké a nehrozí, že stvoříte podrážku na boty...

V tom ,,obyčejném" hrnci dusíme maso ještě asi deset minut, během nichž přidáme onen česnek, který jsme si rozetřeli už na začátku se solí a občas trochu celé to požehnání promícháme. Pokud se nám jídlo jeví jako hodně suché a připaluje se nám ke dnu hrnce, tak podlijeme troškou vody, ale zase - opravdu jen troškou!!! Jde o to, že u roštěnek, stejně jako třeba u vaření guláše, je žádoucí, aby se maso co nejvíce dusilo ve vlastní šťávě a nikoliv ve vodě. Po těch deseti minutách poprášíme povrch masa asi dvěma polévkovými lžícemi hrubé mouky a necháme chvilku prosmahnout. Asi minutku, víc ne.

Maso máme zpět v ,,normálním"hrnci a po chvilce dušení jsme ho poprášili dvěma lžícemi hrubé mouky...

Potom přilijeme trochu vody -  do potřeby množství sosu a promícháme. Dusíme pod pokličkou ještě asi deset minut a je to hotové...

Tohle jídlo je výborné s vařenou rýží, kterou si snad uvařit umíte. Pokud ne, tak se mrkněte do mého receptu, v němž jsem vařil vepřové ledvinky, tam se rýži věnuji trochu názorně...

Je prostřeno... Povšimněte si prosím vína. Koupil jsem ho úplně náhodu v supermarketu. Bylo z Jižní Afriky, červené, suché, ale lahvované očividně u nás. Jeho chuť mě ale ,,dostala". Bylo vynikající, s lehce kouřovým buketem a vsadím se, že i znalec se zavázanýma očima by nevěřil, že se dá pořídit za nějakých sedmdesát korun...

Dobrou chuť!!!

Příště si povíme něco o grilované krkovičce s bazalkovým máslem...

Další moje recepty si můžete přečíst po kliknutí - SEM

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 30.10.2009 11:00 | karma článku: 24,25 | přečteno: 15498x