Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap aneb Kuře ala kachna...

Občas se stane, že nemáme na kachnu korunky, nebo máme chuť na kachnu, ale máme doma kuře. A nebo nám tučná kachna nedělá dobře. Na všechno je jeden lék – kuře ala kachna. Ten recept je veskrze ,,provařený“, ale třeba se tady najde ještě někdo, kdo ho nezná, tak jdeme na to.

Je asi lepší, když na tenhle recept použijeme kuře větší a ne nějakého kostnatého chudinku. Kuřátko si pěkně posolíme zvenku i zevnitř, tak aby nebylo slané málo a zrovna tak, ale tentokrát  mírně, ho opepříme, pečlivě ho pomatláme drceným, nebo raději mletým kmínem - může se použít i kmín celý, ale podle mě je lepší ten mletý, protože se z něj lépe uvolní jeho aroma. Ke kmínu přidáme ještě asi 1 polévkovou lžíci v dlani romělněné majoránky a co se týká koření, je to vše. Zbývá nám ale to nejdůležitější.

Dovnitř kuřete dáme asi 4 silnější plátky oloupaného jablka a asi tak 3 stroužky česneku, nakrájeného na plátky. Vymažeme si pekáč máslem a kuře do něho položíme prsy dolů. Přidáme asi po 1 lžíci másla a vepřového sádla, které rozdělíme na kousky, které  položíme na okořeněné kuře i ho jimi obložíme. Kdo má se sádlem nějaký problém - může ho vynechat, ale já ho tam mám rád, neb výsledná šťáva přeci jen víc připomíná to, co falšujeme a totiž šťávu z kachny.

Okolo kuřátka rozložíme zbytek  oloupaného jablka, který nám zbyl po těch pár plátcích, co jsme dali dovnitř kuřete, rozkrájíme střední cibuli na asi 8 - 10 dílů a přidáme taky okolo té nádhery v pekáči. Doplníme 4 - 5 stroužků česneku nakrájeného na silnější plátky a přiklopíme svrchním dílem pekáče.

Troubu roztopíme na asi 200 stupňů a šup s kuřátkem dovnitř. Pečeme asi  20 minut a potom - pozor!! Teď to nejdůležitější, co nám umožní reinkarnaci obyčejného kuřete v kuře s chutí kachny domácí, čistě škubané, k baště pečené...

Černé pivo přátelé a to desítku (Ježíši, já vlastně teď nevím, jestli je černé i ,,dvanáctka"?!) - po těch 20 minutách pečení podleju kuřátko trochou (asi 3 - 5 lžic) černého piva. Musí být černé, protože právě ten snad karamel, nebo co se to v černém pivečku nalézá, dodá tomu kuřátku, společně s jablkem tu báječně nalhanou chuť kachny.  No a pečeme přiklopené dál. Ještě jeden poznatek - to černé pivo mějte vyndané z lednice (já tedy normálně pivo do lednice dávám...) už delší dobu před pečením, aby vytemperovalo na pokojovou teplotu. Jen tak se totiž při postupném podlévání kuřátka, které nás čeká, nestane to, aby se prostředí v pekáči zbytečně moc ochladilo. Jak je asi jasné, pečeme a postupně podléváme a poléváme kuřátko černým pivem. Můžeme v případě potřeby (větší žízeň, než chuť upéct kuře ala kachnu) pivo naředit vodou, ale moc bych to s tou vodou nepřeháněl - nejsme žáby že ano...

Pečeme asi tak dlouho, až se nám zdá, že má kuře ,,záda" hezky opečená a teprve tehdy vytáhneme pekáč z trouby, kuře v něm obrátíme prsy nahoru a vrátíme ho zase pěkně do teplíčka trouby. Pečeme do stavu, v jakém máme rádi opečenou kůžičku. Já osobně peču celou dobu kuře přiklopené druhým protikusem pekáče a to proto, že jen tak je krásně měkké i uvnitř u kostí. Pokud chci kůžičku opravdu křupavou, sundám ke konci pečení asi na 5 - 10 minut maximálně ten vrch pekáče, ale to potom pozor, protože musíme často hlídat, jestli se nám to tak jako nepřipaluje, protože není nic horšího, než připálit na kuřeti (co už si o sobě myslí, že je kachnou) to nejlepší - kůžičku. Samozřejmě stále, po celou dobu pečení dbáme na to, aby kuře nebylo na ,,suchu" a pečlivě doplňujeme pivo.

Tak a je to. Samozřejmě podávám s knedlíkem a se zelím. Knedlíky - to se klidně přiznám já vařím z ..pytlíku". Prostě koupím sáček houskových knedlíků od Vitany a je to. Někdo dokonce kupuje už knedlíky uvařené, jednou jsme to taky praktikovali, ale to chce mít vyzkoušené, které a od jaké firmy jsou ty pravé, páč veskrze jsou kupované a už uvařené knedlíky hnus - můj názor.

A zelí? No tak já vám řeknu i to, jak vařím zelí no.

Na sádle spěním najemno nakrájenou cibuli - stačí menší, zasypu hladkou moukou (asi 4 - 5 rovných polévkových lžic) a za stálého míchání vznikne cibulová jíška. Nedělám ji nijak tmavou, ale trochu zapražená být musí. Když je jíška hotová, odstavím ji stranou.

Do dalšího hrnce si ze sklenice vyklopím sterilované zelí, já osobně mám raději zelí červené, protože mně přijde víc aromatické, než zelí bílé. Přidám sůl (množství musí každý odhadnout dle své chuti, prostě přiměřeně), kmín (drcený, mletý, přinejhorším celý...), 4 hřebíček, 1 bobkový list, 2 - 3 kuličky nového koření, 2 - 3 kuličky jalovce, špetku mletého pepře a v dlani rozmělněnou špetku tymiánu. Zaleju vodou asi do ¾ vrstvy zelí a dám, za občasného míchání, pod pokličku dusit na mírný stupeň. Po chvíli přidám 2 - 3 stroužky česneku rozetřeného s trochou sole. Dusím do změknutí zelí - dle chutě a potřeby. Potom dochutím zase podle vlastní chutě cukrem, solí a octem. Nutno ochutnávat a ingredience přidávat po malinkých částečkách, ať to nespackáme, když už jsme se dostali tak daleko...

No a nakonec přidám do hrnce se zelím onu cibulovou jíšku, co jsem si připravil na začátku babrání se zelím, pečlivě promíchám, ještě trochu nechám prohřát a jsem hotový.

Ještě malou radu si neodpustím, když vařím, tak na to jdu jako na logistický problém a musím postupovat tak, abych se v kuchyni neumlátil a dobře si rozmyslím, co budu  vařit nejdřív a co později. Takže já osobně to dělám tak, že nejdříve připravím a dám péci kuře. To se peče a už ho jen hlídám a podlévám. Mezi tím mám mraky času a tak se vrhnu na přípravu zelí. Když mám zelí hotové, šup s ním v hrnci omotaném utěrkou do peřiny a tam vydrží teplé. Kuře se peče a mně ještě zbývá čas a tak se vrhnu na knedlíky. Pokud je mám dřív, než kuře, jdou v míse překryté další utěrkou, dělat společnost zelí do peřiny. Ale co já vám do toho budu kecat, jistě si poradíte jak jste zvyklí vařit podle svého.

Zkuste ale jednou vařit podle mého a zkuste ,,moje" kuře ala kachnu s ,,mým" zelím. Třeba vám pošmakuje...

 

Dobrou chuť!!!

Další moje recepty jsou k vidění na mém blogu a vždy začínají slovy -,,Když vaří chlap..."

Dále se můžete těšit vždy v pátek v 11 hodin na:

10.7. Buřty na černém pivu a kečupu

17.7. Míchaná vajíčka na majoránce ala ,,já"

24.7. Vepřová po ,,mém"

A dále se uvidí...

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 3.7.2009 11:00 | karma článku: 34,03 | přečteno: 59339x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

Proč je chování Putina iracionální? Na co spoléhá?

Vždycky, když se dozvím o nějakém zkratu, který někdo udělal, pokládám si otázku, proč, co ho k tomu vedlo a zda se dají jeho kroky „pochopit“, i když s nimi třeba zásadně nesouhlasím. Hledám logiku, mnohdy nenacházím...

4.8.2022 v 11:15 | Karma: 43,35 | Přečteno: 6508x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Těšíte se na víkend? Tak bacha, aby vám nespadla na hlavu čínská raketa…

Když jsem si ten článek přečetl, musel jsem se ujistit pohledem na datum jeho vydání, jestli náhodou není apríla. Není... (!!!)

29.7.2022 v 11:17 | Karma: 22,42 | Přečteno: 693x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Vím moc dobře, proč Rusko lže, a proč porušuje veškeré smlouvy…

Vlastně je to jen jednoduché cvičení z něčeho, co by se dalo nazvat Machiavellistickou logikou. I když se to mnohým lidem nezdá, ruský postup má svou (zvrácenou) logiku...

26.7.2022 v 13:35 | Karma: 46,62 | Přečteno: 13756x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Na Šumavě je (už zase) krásně...

Nebyl jsem tam přesně 10 let. Tehdy to byla doslova kůrovcová hrůza, ale je vidět, že se z řádění toho pro les zákeřného brouka pomalu ale jistě Šumava vzpamatovává...

19.7.2022 v 11:03 | Karma: 24,01 | Přečteno: 609x | Diskuse| Fotoblogy

Vladimír Kroupa

Je hezké být zvenku hezký, ale je třeba být i dobrý dovnitř…

Předně bych chtěl zdůraznit, že jsem rád, že poslední volby nevyhrál pan Babiš s jeho klikou, nebo nedej Bože pan Okamura s jeho populisty, ale naopak ti, co je vyhráli. Ale...

8.7.2022 v 10:46 | Karma: 20,76 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Poslanci hlasují, zda umožní prodej některých lehčích drog, ale jen dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:20

Přímý přenos Politici rozhodují, zda umožní prodej některých lehčích drog jako je HHC, kratom nebo konopí s...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám