Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel Gott je profík - tečka!

Už pár minut po udílení cen Tý – Tý se začaly ozývat různé hlasy. Tak já se přidám a také něco málo podotknu…

 

Karel Gott obdržel cenu. Ne každý mu ji přeje. Panu Gottovi je vyčítáno kde - co a je zesměšňován kde - kým. Nevím, snad je to přirozená vlastnost člověčí, zesměšňovat a někdy i urážet něco, co už trvá, dle některých názorů -,,moc dlouho".

Řada lidí vyčítá panu Gottovi jeho údajnou minulost v době socialismu. Úmyslně nepíšu ,,komunismu", protože tento jsme ani my tady, ani nikdo nikde jinde na světě neměli. Já to vidím tak, že není pravda, že by pan Gott táhl s tehdejší vládnoucí stranou za jeden provaz. On jen prostě nešel bezhlavě proti nim. Pokud snad se někde na nějaké fotce objevil vedle někoho z vedení ,,strany", tak to podle mě nebylo tím, že by se o to snažil on, ale přesně naopak. To tehdejší prominenti se chtěli blýsknout tím, že se znají s ,,Goťákem". On se snažil vždy jen dělat to, co uměl a umí nejlépe.

Zpíval.

Moc dobře si vzpomínám na ty časy, kdy závodní rozhlasy zahoukaly a všichni jako jeden muž (čest vyjímkám) napochodovali do závodních jídelen, aby se tam zúčastnili schůze  ROH (Revolučního Odborového Hnutí), nebo SČSP (Svazu Československo Sovětského přátelství). Opravdu má někdo dnes morální právo na to, kritizovat pana Gotta za to, že například zpíval v pořadech k příležitosti MDŽ, VŘSR...?! - dosaďte si výročí jaké chcete.

Obzvláště se bavím, když pana Gotta kritizují lidé, kteří v době ,,Sametu" tahali kačera okolo domu, nebo kteří měli s bídou dvacet let na krku. Jak směšné, co se nám najednou vyrojilo pseudodisidentů. Jediným jejich bojem proti režimu byl fakt, že nosili dlouhé vlasy a džínsku ,,Superku".

Vraťme se ale k umělecké straně osobnosti pana Gotta. Chtěl bych se zeptat jeho kritiků, kdo z nich dokázal to, co on? Kdo se dokázal vypracovat z elektrikáře až tam, kde je dnes? Většina lidí si myslím neuvědomuje jednu věc. Pan Gott se stal slavným - mám na mysli uznávaným, umělcem už v době, kdy u nás nebyla ani jedna komerční televize, ani jeden bulvární plátek. On nepotřeboval, aby ho ,,udělal" nějaký ten skandálek, jako jsme toho svědky u dnešních rychlokvašených ,,hvězd". Uvědomuje si alespoň  někdo z jeho kritiků ten propastný rozdíl mezi jím a všemi těmi Sámery a spol...?!

Docela zábavné je, že řada z těch, kdo po panu Gottovi plivou, se druhým dechem dokáží posadit na ,,sedínku" z kdejakého ,,uměleckého" díla - Made in USA. Když už jsme u té Ameriky, něco mě napadá. Spousta lidí si dělá legraci z působení pana Gotta na jeho angažmá v Las Vegas. O americké kultuře si můžeme myslet ledacos, jedna věc je ale jistá. Pan Gott tam zpíval a to tak, že s úspěchem. Většina dnešních novodobých Star (Superstar...) by byla v hotelu v Las Vegas připuštěna tak maximálně k čištění bot a to ještě pod dohledem pologramotného pohůnka, který by dohlížel na to, aby něco nepopletli.

Pan Gott dostal ocenění v podobě zrcadla Tý Tý. Podle mě ho dostal proto, protože si ho zasloužil. Nevím jak vám, ale mně, když zazní po ránu z rádia jeho píseň (například) -,,Když muž se ženou snídá...", tak mám hned ten den hezčí. Jeho písně jsou z těch, které si lze zapískat a proto je mám rád. Je v nich krásná melodie, je v nich příběh a mají hlavu a patu. A jsou zazpívány hlasem, který  je prostě jedinečný.

Pan Gott se nikdy neměl potřebu míchat do politiky, tak, jako se o to snažili jiní. Držel se toho, co umí nejlíp - zpívání. Jeho talent a pracovitost nepotřebují, aby ze sebe dělal pseudohumanistu tak, jako třeba jeden z nejmenovaných ,,umělců", co to sice dotáhl až na ministra pro národnostní menšiny, ale nějak nevím, kdo měl z tohoto ,,počinu" nějaký užitek. Tedy myslím společenský.

Jak pan Gott sám říká, měl v životě neuvěřitelnou ,,kliku" na lidi okolo sebe. Asi na tom něco bude, každého z nás tvoří i lidé okolo. Těm lidem okolo pana Gotta lze pogratulovat za skvělou práci.

Já osobně jsem se s několika ,,slavnými" lidmi setkal. Když to vezmu z umělecké branže, tak například jsem kdysi, při natáčení jednoho válečného filmu, připaloval cigáro Bruceovi Willisovi. S Colinem Farrellem jsem si házel míčkem a setkal jsem se osobně i s Charlesem Aznavourem. Z našich veličin to byl například pan Bolek Polívka. S panem Gottem jsem se ale nesetkal nikdy, což je mně líto. A tak bych mu alespoň touto cestou chtěl poděkovat za všechnu tu práci, kterou pro naší zemi dělá. Chtěl bych mu popřát, aby mohl co nejdéle a co nejlépe dělat to, co dělá nejraději. Asi se mně nikdy nepodaří stisknout mu ruku. Asi by o to ani nestál. To je ale fuk, já mu ji alespoň cestou svého blogu podávám a děkuji mu.

Pan Gott je u mě profík - tečka!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 21.4.2009 13:21 | karma článku: 46,77 | přečteno: 10944x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám