A víte co? Pojďte se raději najíst…
Přiznám se bez mučení, že tenhle recept není z mojí hlavy, a je nanejvýše pravděpodobné, že ho řada z Vás zná, a vyzkoušela. Já ho našel v časopisu, který k nákupu občas dostávám při nákupu v Albertovi.
Jde o takzvanou –„šestihodinovou kachnu“.
Kachen jsem za život snědl tolik, že by možná zaplnily hladinu menšího rybníčku, ale musím s čistým svědomím říct, že tak dobrou jsem ještě nikdy nikde nejedl. Recept na ni je navíc tak směšně snadný, že podle něj tu dobrotu svede uvařit i totální kuchařské vemeno…
Vezmete prostě kachnu, den před plánovaným pečením ji celou zvenku i zevnitř prosolíte, okmínujete, a posypete v dlani rozmělněnou trochu majoránky. Na dno pekáčku nasypete nahrubo pokrájenou menší cibuli, a pokladete asi tak 6-8 celých oloupaných stroužků česneku. Na to vše položíte okořeněnou kachnu, a to prsy nahoru. To zdůrazňuju proto, protože většinou se drůbež peče nejprve prsy dolů, až po nějaké době se otočí obráceně.
Vtip je právě v tom, že Vy nic otáčet nebudete...
Přiklopíte druhým pekáčem, nebo zakryjete alobalem, a dáte odležet do druhého dne do lednice.
Druhý den kachnu podlijete 100 ml mléka (půl hrnku), a dáte do trouby, nastavené na 120 °C. Bez jediného zásahu, bez zvědavého odklopovaní horního dílu pekáčku (alobalu), bez nějakého dalšího podlévání, pečete 6, slovy šest, hodin. Mezi tím máte fůru času na uvaření knedlíků, noků, nebo co já vím čeho, včetně zelí. Z popisu je jasné, že pokud chcete mít kachnu k obědu, musíte si ráno s vložením této do trouby pospíšit, nějaké dlouhé vyspávání Vám tato kachna neodpustí.
Po šesti hodinách můžete horní díl z pekáče odstranit, a případně, že se Vám nebude zdát kůžička dostatečně propečená, zvýšit teplotu na 200°C, a tak nechat kachnu cca 10 minut dopéci. Já, když jsem ji pekl, tak už jsem tenhle poslední krok nedělal, nebylo ho třeba. Kachna takto upečená, jde sama doslova od kosti, její maso je lahodné, a co je v případě tohoto typu drůbeže asi dost důležité – pomalým a důkladným pečením se z ní vypeče každá kapka sádla. Její maso je i přes vypečení sádla krásně šťavnaté, není vysušené, jak někdy při klasickém typu pečení bývá. Bohužel nemám z tohoto počinu žádné fotky, protože jsem, co bych lhal, receptu moc nevěřil, a říkal jsem si, že je škoda se mordovat s focením, když výsledek bude bůhví jaký. A to byla chyba, výsledek daleko předčil jakékoliv mé doufání.
Radím Vám dobře, zkuste ten recept také!
P.S. – majoránka, cibule a česnek v původním receptu z časopisu Albert nebyly. Tyto ingredience jdou na triko mně osobně (což je jistě kropologům jasné…), a Albert za ně nenese žádnou odpovědnost… :-)
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci
Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil
Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...
Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká
Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...
Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov
Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...
Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi
Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3082x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...