- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Opak je pravdou. Každý kvalitní med krystalizuje (nesprávně lidově cukernatí). Dříve nebo později, ale krystalizuje. Řepkový po několika dnech, akátový a medovicový (lesní) třeba až po roce. Ve sklenici tak ztuhne a zesvětlá.
Pokud objevíte v obchodě med, který je celý rok krásně tekutý, není s ním obvykle něco v pořádku.
Ale co s tím tvrdým medem? Stačí ho dát ve sklenici do hrnce s teplou vodou (max. 45°C, jinak se zničí nejkvalitnější látky) a za pár hodin je opět tekutý. Včelaři ho sami někdy ohřívají, neboť se tekutý lépe prodává. Když si ho ale „roztavíte“ sami doma, je to jednodušší a víte, že jste si tu teplotu ohlídali a med jste si nepoškodili.
A co pastový nebo pastovaný med? To je med jako každý jiný, jen se v době, kdy krystalizuje občas zamíchá. Tím se nevytvoří tak skvěle pevná krystalická struktura a med lze lépe nabírat i roztírat. I to si můžete ohlídat a udělat doma sami.
Další články autora |
Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...