Ošidili vás cukernatým medem

Už se vám to také stalo? Koupili jste si krásný tmavě žlutý tekutý med a on vám vybělel a zcukernatěl! A ze sklenice jde jen těžko nadloubat. To jste zase naletěli.

Opak je pravdou. Každý kvalitní med krystalizuje (nesprávně lidově cukernatí). Dříve nebo později, ale krystalizuje. Řepkový po několika dnech, akátový a medovicový (lesní) třeba až po roce. Ve sklenici tak ztuhne a zesvětlá.

Pokud objevíte v obchodě med, který je celý rok krásně tekutý, není s ním obvykle něco v pořádku.

Ale co s tím tvrdým medem? Stačí ho dát ve sklenici do hrnce s teplou vodou (max. 45°C, jinak se zničí nejkvalitnější látky) a za pár hodin je opět tekutý. Včelaři ho sami někdy ohřívají, neboť se tekutý lépe prodává. Když si ho ale „roztavíte“ sami doma, je to jednodušší a víte, že jste si tu teplotu ohlídali a med jste si nepoškodili.

A co pastový nebo pastovaný med? To je med jako každý jiný, jen se v době, kdy krystalizuje občas zamíchá. Tím se nevytvoří tak skvěle pevná krystalická struktura a med lze lépe nabírat i roztírat. I to si můžete ohlídat a udělat doma sami.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Glaser | úterý 25.8.2015 7:18 | karma článku: 30,27 | přečteno: 1946x