Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč máme babičky

Babičkovství je krásná životní etapa. Být babičkou je ale i starostí, potřebou a zodpovědností. Kde je počátek babičkovství a jaký má hlubší význam?

   Současnost nás žene do snahy být co nejdéle produktivními a finančně nezávislými. Ve věku, kdy se nám rodí vnoučata, ještě pokračujeme v kariéře, snažíme se cestovat a být společensky aktivní. To nás na jednu stranu udržuje déle životaschopnými, ale na druhou stranu přispívá k tomu, že se vícegenerační rodiny rozpadají a že nakonec ve stáří zůstáváme často sami. Ale to není z evolučního pohledu přirozený model chování – alespoň pro ženy je přirozenější být po „padesátce“ babičkou (u dědečků je to trochu jinak – jako čtyřnásobný dědeček se s tím tady pokusím vyrovnat někdy později).

   Ohlédneme-li se do naší dávné minulosti, zjistíme, že se nám prodlužoval život, přesněji věk, kterého jsme v optimálních podmínkách schopni se dožít. Ovšem to se pochopitelně dařilo jen nemnohým. Problémem bylo, že starší ženy neměly jistotu, že se jim povede vychovat do dospělosti své pozdější děti. Není divu, když nám lidem je vlastní mít dlouhé dětství, nedospělost. To proto, že se nám delší dobu vyvíjí náš velký mozek, to proto, že se musíme naučit zvládat mnoho pravidel života ve společnosti, to proto, že se musíme naučit mnoho dovedností, jak získat obživu, a schopností, jak být úspěšní. Každá matka se musela starat o několik potomků zároveň (naštěstí za účasti mužů; asi právě proto jsme mezi savci vcelku výjimeční v utváření dlouhodobých partnerských párů).

   Kombinace prodlužování života a současně z důvodu nezralosti novorozeňat a dětí i nedospělého období vedly nakonec k tomu, že bylo nevýhodné mít ve vyšším věku další děti. A tak došlo k rychlému ukončování možnosti dál rodit, vznikla menopauza, čímž se také lišíme od jakýchkoliv savčích druhů, i od našich příbuzných opic a lidoopů.

   Na druhou stranu mladá matka neměla zkušenosti a její první děti tak mohly strádat (máme doloženo u různých společností, že u prvorozených dětí je vyšší úmrtnost a nemocnost). Každá rada a pomoc pak byla drahá. Proč by jí nemohla pomoci její matka s péčí o další generaci potomků? Ukazuje se (a zase je to doloženo), že pro zajištění většího potomstva a tím šíření svých genů je vlastně výhodnější pomáhat dcerám při zajištění vnuček a vnuků. Pomáhající matky se staly babičky! Jestli bylo pro ženy vývojově výhodnější nerodit již dál pro riziko neukončení péče o své děti nebo naopak přestat rodit, aby mohly pečovat o vnoučata, zatím můžeme spíše jen uvažovat a spekulovat, ale se vznikem babičkovství se nám rozhodně začalo žít lépe a úspěšněji. Babičky se staly nedílnou součástí rodinného a společenského života. Hlídaly děti, přispívaly významně při získávání potravy pro ně, chránily je před rozčilováním a zlobou jiných lidí a i třeba otců a předávaly jim příběhy, které jim umožňovaly poznávat svět a porozumět mu.

   Jako biolog-antropolog si myslím, že je skoro povinností babiček „rozmazlovat“ vnoučata a dávat jim a tím i sobě notnou dávku štěstí a radosti do života – jim do toho života, který mají před sebou, sobě do zkracujících se roků před blížícím se stářím. „Babičky“, zanedbávající vnoučata pro své jiné potřeby a zájmy, šidí děti svých dětí a ještě více samy sebe.

(Psáno druhý večer po narození dalšího vnoučete.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | úterý 17.11.2009 1:02 | karma článku: 14,78 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský. Úřadu se ujme začátkem léta

14. května 2024  12:39

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude brigádní generál Petr Bartovský. K prvnímu...

Kandidát na ministra Ženíšek se přišel představit na Hrad prezidentu Pavlovi

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  12:28

Prezident Petr Pavel jedná s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Falešných vstupenek na hokejové mistrovství přibývá, škoda je už 700 tisíc

14. května 2024  12:24

Policie v Praze a Ostravě za první čtyři dny hokejového mistrovství světa zaznamenala tři stovky...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.