Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Silva Tree

5. 1. 2010 18:46
Gratuluji k dědečkovství!

Je to úžasné.V

0 0
možnosti

wandering star

18. 11. 2009 22:48
Další zajímavé téma

jsou babičky nevlastní, což je dnes stále častější úkaz. Kdysi jsem chodila s velmi šarmantním starším pánem, který měl děti již odrostlé. Najednou se ovšem nejstarší oženil a pán se rozněžnil, jak bude mít vnoučátka. Zbystřila jsem, protože už jsem si dovedla představit situaci, kdy mladí rodičové zaparkují dětičky u nás, dědeček se nad nimi bude rozplývat a ode mne se bude čekat, že jim budu utírat prdelky. No a na to jsem se opravdu necítila.

0 0
možnosti

Luisa

18. 11. 2009 21:11
Ať žijou "hlídací babičky"!

souhlas R^

0 0
možnosti

wandering star

17. 11. 2009 8:29
Četla jsem zajímavou úvahu

o tom, že o malé děti se staraly především babičky, protože mladší ženy trávily většinu času v terénu sběrem jedlých kořínků, bobulí a chramostejlů, a že pud pečování o děti se tedy u lidí dostavuje až později. Tudíž ty ženy, které najednou ve 40 letech začnou toužit po dítěti, chtějí vlastně vnouče.

0 0
možnosti

norayellow

17. 11. 2009 8:53
Re: Četla jsem zajímavou úvahu

To je zajimave.

0 0
možnosti

eNden

17. 11. 2009 7:59
Máte krásnou

fotku na perexu. Je Vaše nebo vygooglovaná?  Dovoluji si připodotknout, že se v dřívějších dobách podíleli na výchově dětí značnou měrou sourozenci a hlavně my, rodiče. Víkendy, dovolené, patřily s dětmi nám. 

Jako babička musím říct, že s vnoučaty je to jiné než s dětmi, víc si to užíváme. Čemu se ale bráním je to, abych měla pravidelné povinnosti. Sice jsem se tak úplně neubránila, ale snažím se o to.:-)  

0 0
možnosti

antropos

17. 11. 2009 22:24
Re: Máte krásnou

Ve svém příspěvku jsem psal o babičkovství jako důležitém fenoménu v evoluci člověka. Naše současná rozvinutá společnost je jak z hlediska zajištění péče o děti, tak z hlediska potřeb prarodičů již někde jinde. Každý si musí najít svoji rovnováhu. Jen si myslím, že ta by měla v souladu s biologickou přirozeností člověka zahrnovat významně vnoučata. Chtěl jsem i poukázat na velmi důležitou roli babiček obecně.

autor

0 0
možnosti

norayellow

17. 11. 2009 4:09
Karma

Hm, to je pekny clanek. Ten se mi libi. Mela bych na p. autora dotaz. Co delat, kdyz zena do babicky jeste nedozrala? Slecna musi dozrat v zenu a ta pak vetsinou dozrava v touze miti dite. Je stastne, kdyz zena nema dite drive nez k nemu dozrala a to je u kazde ciste individualni, tezko se da otabulkovat. Pochopitelne mam na mysli cas, kdy je zena biologicky schopna matkou byt. A co ted ta babicka ci dedecek. Temi se nestavame na zaklade vlastniho dozrani a uvazeni ale proto, ze nase odrostle dite udelalo vnoucatko. Respektujeme, mame radi, ale do roli babicek a dedecku jsme jeste nedozrali my.  Tak co delat? Jen jsme dostali ze sve zodpovednosti za deti nase a mame cas vydechnout a venovat se sobe, tak je tu zodpovednost nova. Ta neni jen na rodicich, ta je i na prarodicich pokud se zapoji. Pochopitelne se nas nikdo na nic neptal, to je v poradku. Ale nam se jeste babickovat nechce a vubec se na to necitime. Ted p. odborniku reknete co s tim.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.