Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejednoznačnost mluvy

Každý jsme se setkali s tím, že jsme něco druhému řekli a on to pochopil zcela jinak. Vzniklý rozpor může „bořit“ vztahy, vytvářet bariéry, může být zdrojem pocitu ponížení či nenávisti, ale naopak legrace a smíchu.

Obrázek rozhovoru - dynastie Chan

 

    Většinou však chápeme naši řeč jako velmi dobrý, přesný a spolehlivý nástroj dorozumívání. Proč tomu tak ve skutečnosti vždy není? Proč to, jak se dorozumíváme konkrétním jazykem v konkrétní mluvě bývá zdrojem zmatků? A proč i tak je pro nás lidi řeč nejvhodnějším dorozumívacím prostředkem?

    Nejprve je třeba si uvědomit, že řeč, jazyk a mluva jsou rozdílné aspekty téhož. V běžném hovoru je zaměňujeme a nerozlišujeme. Řeč lze chápat obecně jako způsob verbálního dorozumívání. Jazyk pak je konkrétním souborem slov s určitými významy a dále pravidel, jak z nich utvářet složitější konstrukce a tím vyjadřovat myšlenky. Konečně mluva je to, jak se každý z nás v dané situaci s druhými dorozumíváme, většinou pomocí určitého jazyka.

    Řečová schopnost je nám lidem vlastní a s výjimkou jedinců se sluchovým hendikepem nebo poškozením určitých částí mozku mluvíme všichni na světě. Řečová komunikace vznikla v nějaké jednodušší podobě již velmi, velmi dávno: uvažuje se, že je spojena s existencí našich společných předků s neandrtálci, tedy rozhodně dávno před více než 200.000 lety, možná ještě dříve, než si jsme schopni představit. Ukazuje se, že schopnost naučit se mluvit a ovládnout řeč v podobě určitého jazyka je nám do určité míry vrozená.

    Konkrétní podoba po stránce zvukové a obsahové se rozrůznila do nepřeberného počtu jazyků a jejich dialektů. Jednotlivé jazyky se liší například způsobem utváření hlásek (velmi prastaré africké jazyky mají např. tzv. mlaskavé hlásky), melodií řeči (u východoasijských jazyků může mít stejné slovo vyslovené s odlišnou melodií různé významy), gramatikou (některé indiánské jazyky chápou a užívají odlišně slovesa a podstatná jména) atd. Obsahy slov nejsou mezi jazyky rovnocenné, ale mají jiný rozsah významu, jiné vztahy k ostatním slovům a samozřejmě i jevům, k nimž se vztahují. Každý z nás si osvojujeme daný jazyk (či více jazyků) od raného dětství prostřednictvím matky a blízkých, dále vrstevníků a známých v rámci sociálního prostředí a kultury, v níž vyrůstáme.

    I s mluvou samotnou to není tak jednoduché. Každý z nás si totiž osvojoval jazyk v odlišných situacích a tak přeci jenom trochu odlišně chápeme smysl slov a vztahů mezi nimi. Nejen to. Myšlenka či pocit, které míníme sdělit někomu, se nevytváří v mysli ihned v podobě slov a vět – ta vlastně na onen vnitřní obsah jaksi navlékáme. Snažíme se, aby sdělení vyjadřovalo co nejpřesněji, co chceme vyjádřit, ale již z principu to možné není úplně. Obdobně ten, kdo nám naslouchá, si dešifruje naše sdělení do svého vnitřního světa a výsledek nemůže být totožný s tím, co jsme vyjádřili naší mluvou. Navíc vzájemné porozumění je ovlivněno vším, co se zrovna odehrává kolem, a naší momentální náladou.

    Porozumění řeči není zkrátka jednoznačné. Když však nasloucháme někomu, usilujeme odhadnout, co se mluvící snaží sdělit. Dotvrzujeme si to i neverbálními projevy – zesilujeme a zrychlujeme mluvu, gestikulujeme, tváříme se. Sdělení opakujeme pomocí odlišného vyjádření a využíváme srovnání s něčím – používáme metafory. A protože řeč nám slouží zřejmě hlavně k utváření našich sociálních vztahů, jsme na jednotlivá sdělení velmi citliví, a to jak ve smyslu, že jim dobře rozumíme, tak ve smyslu, že jsme na jejich obsah „hákliví“. Nejednoznačnost řeči nám na druhou stranu umožňuje vytvářet obsahy, vztahy a kontexty nové.

 

     Je dobré myslet na to, že se nám ne vždy podaří něco říci přesně, že se tak můžeme druhého dotknout a přivodit mu zklamání. Je dobré, když naopak se dotkne něco nás, přemýšlet, zda se nejednalo o náhodné a zbytečné nedorozumění. Je dobré oslovením a nabídnutím komunikace takováto nedorozumění překonat, abychom je pak s výčitkami svědomí nebo s pocity křivdy nevláčeli s sebou celý život.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | úterý 20.7.2010 2:07 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1351x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fritzlovi opět povolili přesun do běžného vězení. Na svobodu ho pustit nechtějí

14. května 2024,  aktualizováno  11:33

Na doživotí odsouzený Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svou dceru, se ze...

Polovina umírajících by potřebovala přístup k paliativní péči, říkají experti

14. května 2024  11:32

Pro více než polovinu umírajících by byla vhodná nějaká forma paliativní péče, tedy přístupu...

Putin udělal z Patruševa svého poradce, vzal k sobě i možného následníka

14. května 2024  11:30

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje...

Meteorologové prodloužili výstrahu před požáry. Hrozí hlavně v Čechách

14. května 2024  11:26

ČHMÚ prodloužil kvůli suchu a větru varování před požáry. Na severu Čech potrvá nebezpečí do pátku,...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.