Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme rádi sex 2

Ale vlastně proč?  -   Aneb pokračování blogu http://vladimirblazek.blog.idnes.cz/c/141338/Mame-radi-sex-1.html 

 

Po předchozím zdůvodnění, jaký vůbec má smysl pohlavnost, se dostáváme k vysvětlení skutečnosti, proč specificky my lidé holdujeme sexu častěji (do určité míry existuje vyšší míra sexuality i u jiných druhů, zvl. u bonobů, ale ze zcela jiných důvodů).

Tím, jak se nám rozvíjel mozek a jak jsme byli v myšlení a poznávání světa lepšími a schopnějšími, jsme narazili na otázku porodu. Plod se mohl dostat na svět pouze při určité velikosti hlavičky, a to ještě u odlišně utvářené pánve, která byla nucena sloužit také našemu pohybu po dvou. Jednak musel další vývoj mozku posečkat na dobu po porodu, jednak se vyvinul trochu komplikovanější průběh porodu, což si „užíváme“ každý z nás (muži jednou jedinkrát na počátku životní kariéry, ženy mimo to i jako rodičky). Nezralost novorozeněte a nutnost dlouhého opatrování dítěte, aby se mu „dovyvinul“ mozek a aby se stihl kdeco naučit, znamenaly potřebu delší a intenzivnější péče. Matka se pak musela starat o více dětí a po delší dobu najednou. Proč nezainteresovat muže? A tak vzniklo nutně žití v partnerském vztahu. Tím, že se v evoluci vytvořil institut trvalejšího páru (potažmo manželství, někdy několika manželství současně) jsme se dostali do výlučného postavení mezi savci – jen u několika savčích druhů je známé dlouhodobější soužití v páru, na rozdíl od ptáků, u nichž je to vcelku samozřejmostí.

U našich předků tak vznikl problém, jak zajistit zájem muže o péči o své potomky. Ptáci a jiní to měli jednodušší, neboť je k tomu vedly instinkty; příroda zde volila jinou cestu zabezpečení života mláďat. U lidí bylo využito hned několika mechanismů, které vedly k posílení vzájemného vztahu rodičů či budoucích rodičů. Posílení vztahu a jeho trvalost (dlouhodobost) se staly lepší zárukou zajištění péče o děti a tím další reprodukce a úspěšnosti v náročných životních podmínkách.

Především jsme nabyli schopnosti se zamilovat a milovat se. Při zamilovanosti prožíváme velmi silné emoce, doprovázené smrští nervových vzruchů, uvolňováním látek mezi nervovými buňkami a produkcí hormonů. Zamilovanost není sice jen věcí fyziologickou, ale i toho, jak v které společnosti jsme k důležitosti zamilovanosti a lásky vedeni; přesto byla zamilovanost zřejmě prvním krokem k trvalejšímu citu – lásce. Láska jako stálejší emoce podporovala dál existenci vztahu.

Kromě toho jsme se začali i častěji milovat, tedy mít pohlavní styk, sex, abychom svůj vztah jaksepatří utužili. Sex se tak stal nástrojem pro zpevnění soužití, v zásadě připoutáním jednoho k druhému a tím především připoutání muže k ženě coby matce jeho dětí. Aby „to“ stálo za to, prohloubilo se prožívání milování ve smyslu pohlavního styku. K tomu zřejmě mohlo posloužit i vzájemné sdělování tohoto prožívání včetně polohy, která umožňuje hledění si do tváře (tzv. face to face). Sex se tak stal nutně radostí v zájmu vzájemné lásky a zajištění i lásky k dětem (a v důsledku péče o ně). Připomínám, že tím není zdaleka podporována volná láska a libovolný sex kohokoliv s kýmkoliv (což je ale nevylučuje, jsou-li k tomu jiné důvody – v tom jsou jednotlivé společnosti velmi různě liberální či naopak konzervativní). Z hlediska evoluce člověka to není primárně důležité – naopak, klíčovým je oboustranný vztah partnerů.

K naší vyšší sexualitě a zainteresování muže na společném soužití náležejí další jevy. Např. u žen je vůči jiným mužům méně zdůrazňováno období, kdy žena může být oplodněna (mluvíme o skryté ovulaci). To zvyšuje pravděpodobnost věrnosti a tím jistoty, že potomek bude skutečně dítětem partnera. Svému partnerovi však na druhou stranu žena ovulaci signalizuje, aby naopak co nejpravděpodobněji otěhotněla s ním. Kolem ovulace se mu pak partnerka zdá krásnější a přitažlivější (díky svému pachu a změnám v obličeji). Žena a příbuzní, především manželčini, mají také při narození dítěte tendenci potvrzovat otcovství („to je celý tatínek“). A podobně bychom mohli pokračovat dál.

Jinak řečeno: žijeme spolu v párech, máme se rádi a prožíváme zamilovanost a lásku, milujeme se duchovně i fyzicky (a to s radostí a rozkoší) především proto, abychom vytvořili našim „nemohoucím“ dětem podmínky pro přežití. Milujeme se proto, abychom milovali své děti a připravili je na život, ve kterém budou milovat někoho jiného opět proto, aby spolu milovali své děti ... (ale o tom opět někdy příště).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | čtvrtek 3.6.2010 7:00 | karma článku: 15,91 | přečteno: 1881x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:33

Aktualizujeme Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

KOMENTÁŘ: Hon na ukrajinské Švejky. Je správné nahánět muže domů do války?

14. května 2024

Premium TOP 09 žádá, aby Česká republika deportovala na Ukrajinu její bojeschopné muže. A ani ministryně...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.