Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ježíšek byl obřezán – viděl jsem to

Naše společnost má k obřízce spíše rozporuplný postoj. Přitom ne vždy rozumíme její symbolice a neznáme její tradici.

Dogoni ze subsaharské Afriky

Před časem jsem navštívil klášterní komplex v Kladrubech. Je v mnoha ohledech jedinečný, i když ještě stále z něj „čiší“ nedávná zpustlost. Nejvíce na mne udělaly dojem renesanční dřevořezby z 16. století od neznámého autora. Na jednom z těchto překrásných děl je zobrazeno vykonávání obřízky Ježíška. Ne nějak skrytě, ale zřetelně. To mne podnítilo pátrat dál, jak jsme se v naší evropské kultuře, ovlivněné křesťanstvím, vyrovnávali s faktem, že Ježíš byl etnicky Žid a byl podle pravidel židovství coby víry nutně osmého dne obřezán a bylo mu dáno jméno (stejně jako apoštolové, kteří jej následovali v novém náboženství). Podařilo se mi nalézt několik obrazů se stejnou tematikou, tedy obřezáváním Ježíše coby novorozeněte. Nejznámějším malířem byl Petr Brandl. To mne přesvědčilo, že povědomost obřízky v evropské křesťanské tradici existovalo po dlouhou dobu. Ostatně na jednom z českých betlémů z 18. století v jejich muzeu pod Karlštejnem je zachyceno také obřezávání. Proč tedy v současnosti toto povědomí více méně vymizelo?

Nahlédneme-li do „biblické“ historie, dohledáme, že obřízka u Židů, ať už byla jakkoliv starobylá a měla jakýkoliv původ (např. se někdy odvozuje od pobytu v Egyptě), měla velký symbolický význam. Byla potvrzením smlouvy s Bohem ve smyslu očisty a jako takovou jí podle Starého zákona zavedl Abrahám. Pro šíření křesťanství v Římské říši byla obřízka určitým problémem (např. pro Řeky byla nepřijatelná), se kterým se bylo nutné vypořádat. Tak došlo ke sněmu v Jeruzalémě, kde se konstatovalo, že obřízka není nutná. Apoštol Pavel poté prosazoval názor, že důležitější je vnitřní očista (obřízka srdce). Více méně „iniciační“ charakter obřízky převzal u křesťanů křest. Odmítnutí obřízky bylo tedy významným ideologickým nástrojem v oddělení křesťanství od židovství.

Mužská obřízka jako vyjádření židovského původu křesťanství nevymizela úplně. Nahrazena však byla uctíváním relikvií vydávaných za Ježíšovu obřízku. Kult Ježíšovy obřízky má dohru v podobě relikvie uložené v katedrále španělského poutního města Santiago de Compostela. Zásadnější změna nastala s novodobým vymezováním křesťanství od židovství, která vedla k úzkostlivému vyhýbání se tématu obřízky a dokonce k odmítání jejího připomínání. Význam prvního dne v roce (osmého dne od narození) byl z přijetí jména Ježíše a jeho obřízky zaměněn a věnován Panně Marii. V současnosti se dá říci, že tato tabuizace již není tak silná jako třeba před sto lety.

Obřízka u Židů má zásadní obsahový smysl. Bez ní by nemohlo židovské náboženství existovat. Obdobně má své postavení i obřízka (v tomto momentě míněna mužská obřízka) v islámské víře. Křesťanství muselo obřízku „odvrhnout“, aby se dostatečně od židovství emancipovalo a nezůstalo jen jednou ze sekt. Není však třeba to skrývat.

Zcela jiný význam má obřízka (a zde jak mužská, tak ženská) u subsaharských národů. Zde je chápaná předkožka na penisu jako symbol nedokonalého mužství (vyjadřuje jakýsi ženský element u muže) a poštěváček naopak jako symbol nedokonalého ženství (mužský element u ženy). Pro dosažení dospělosti a v jejím rámci úplné mužskosti či ženskosti je nutné být zbaven onoho symbolu protipólu pohlaví. Zvláště ve vztahu k ženské obřízce je pro nás tato symbolika až příliš vzdálená a nesrozumitelná. Současně s odlišným postavením ženy v naší společnosti je odstranění poštěváčku neakceptovatelné, a to ve smyslu chápání tohoto zákroku naopak jako odebrání ženskosti a tím ponížení (mnozí v naší společnosti tak pochopitelně a s emocemi hovoří o mrzačení žen). U mnoha národů východoafrické a subsaharské oblasti to je umocněno tradicionalistickým postojem islámské kultury k rolím ženy.

Řešení rozporu mezi lidskými právy jedinců (zde žen) a kulturní a náboženskou tradicí není jednoduché a lze očekávat, že bude v případě ženské obřízky i velmi dlouhodobé. Bude záviset především na emancipaci tamějších žen. Na druhou stranu v médiích je běžně spojována ženská obřízka přímo s islámem, což je nesmysl a omyl; tento fenomén byl přejat od původních islamizovaných kultur.

Mutilace (tj. úpravy těla – proč jim dávat automaticky význam poškozování, mrzačení ?) doprovázejí dějiny lidstva od nepaměti. Plní mnohé funkce, mají různorodé významy a jsou spojovány s pestrou symbolikou. Nelze jednoduše kulturní zvláštnosti v úpravě těla odmítat a zavrhovat, zesměšňovat je či opovrhovat jimi. Je třeba se nejdříve ptát na to, jaký mají pro jejich nositele význam, zda se mohou bez nich obejít. Někdy je vyrovnání se s tím celkem jednoduché (viz obřízka Židů a tím obřezání „Ježíška“), jindy je to jen otázka nezvyklosti (např. při pohledu na usekané články prstů vyjadřující truchlení po smrti blízkých u papuánských obyvatel), jindy je to pro nás až psychicky a sociálně bolestné (jako v případě obřezávaných žen v Africe).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | pátek 11.12.2009 2:17 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.