Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

MI59

11. 12. 2009 8:57
Kam míříte

Myslím, že míříte moc vysoko, obřízka se dělala z důvodů hygienických a aby se to samozřejmě pádně odůvodnilo, pak nějaká "povídačka" o smlouvě s nadpřirozenými bytostmi. Většina věcí je velmi prostá.

0 0
možnosti
A

antropos

11. 12. 2009 11:38
Re: Kam míříte

Mnohé jevy mohly mít a mají více příčin, záleží pak na úhlu pohledu. Ano, jako jedním z možných vysvětlení vzniku mužské obřízky jsou tzv. hygienické důvody. Podobně lze vysvětlit posvátnost krav v Indii praktickými potřebami (viz Harrisovo vysvětlenív z klasické kulturně antropologické literatuře) a mnoho jiných tabu, náboženských a společenských pravidel a rituálů. To ale nic nemění na symbolickém významu a na důležitosti pro dané společnosti. (+ Pozn.: A jak bychom takto pragmaticky vysvětlili ženskou obřízku?)

0 0
možnosti
FK

manilaman

11. 12. 2009 2:34
Je zajimave

ze ti vsichni, co tvrdi jak je buh dokonaly, ze clovek je dite bozi a dilo boha, ti sami lide ihned po narozeni ditete nejsou spokojeni s bozim dilem a tak proste "upravi" jeho vytvor barbarskou obrizkou, nebo odriznutym postevackem. Barbari jsou to a vy o tom pisete ve 21 stoleti  s respektem. Nebo jsem to spatne pochopil?

0 0
možnosti
KS

karels

11. 12. 2009 6:50
Re: Je zajimave

Franku, nesouhlasím s Tebou - mužská obřízka - byla znakem smlouvy s Bohem - podobně jako u křesťanů křest (nevím jestli je to správný příklad).

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.