Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála homosexuálům !!!

Názory na jedince, kteří jsou svým sexuálním zájmem orientováni jinak než většina, se během historie zásadně změnily. Možná v postoji k homosexualitě budeme muset jít ještě dál a chápat ji jako doprovodný fenomén našeho „lidství“.

  U zvířat lze popsat mnoho homosexuálních projevů, ale většinou se jedná o účelové chování s jiným cílem. U primátů slouží k řešení sociálních konfliktů a k potvrzování hierarchického postavení jedince (to spíše mezi samci). Homosexualita, jak je chápána u člověka, je u zvířat obtížně zjistitelná – nemůžeme totiž jen podle chování jednoznačně oddělit sexuální orientaci od pseudosexuálního chování. Ani u člověka tzv. homosexualita není jednoznačnou záležitostí, i když odlišíme od homosexuality tzv. homosexuální chování podmíněné mimořádnými podmínkami (ve vězení, v kolektivu vojáků apod.) nebo vysokou apetencí při abstinenci či v pubertě. Homosexualita není ani vázána na určité fyzické znaky nebo chování (femininita, „zženštilost“ mužů nebo maskulinita, „mužskost“ u žen), jak má většina lidí představu. Společenské stereotypy přetrvávají, přestože postoj společnosti se stává tolerantnější.

  Příčiny orientace na partnera stejného pohlaví jsou zřejmě různé a ne zcela jednotné. Hraje zde roli dědičnost a působení hormonů během vývoje jedince před porodem. Určitý rozdíl shledáme i mezi lesbičkami a gayi. Z hlediska jednotlivce se jedná o trvalý jev, homosexualitu nelze získat „okoukáním“ nebo nepřirozenou výchovou. Skutečnou homosexuální orientaci (homosexualitu jako takovou) nejen u jedince nelze vytvořit, ale ani změnit (nanejvýš potlačit její projevy vůči okolí čili skrývat). Nezměnilo na tom nic trestání v minulosti, ani „léčení“ nebo převýchova. Nezmění na tom nic ani názor církevní administrativy a osobní názory politiků.

  Na druhou stranu nelze popřít homosexualitě odlišnost, což je většinovou částí populace chápáno jako určitá ne-normalita. Z pohledu zajištění reprodukce tomu tak v zásadě je. Má-li sexuální chování primárně sloužit k rozmnožování, u homosexuálů tomu tak není (nehledě na možnosti si „to“ nějak zařídit či adoptovat děti). Pomiňme negativistické postoje některých z heterosexuální většiny (naštěstí již lze takové jedince v naší společnosti chápat jako ne běžné čili z určitého pohledu jako ne-normální) a zkusme si položit otázku, proč homosexualita existuje jako pravidelně se vyskytující fenomén ve všech společnostech? Je pro to nějaké vysvětlení?

  Ano, je. Bohužel však teorií, které se snaží přirozenost homosexuality objasnit, je více a je tak otázkou dalších výzkumů a srovnání, ke které se věda přikloní více. Mně osobně se velmi líbí teorie, podle které si během evoluce ženy vybíraly za partnery a tím otce svých dětí muže méně agresivní a naopak prosociálnější, kooperativnější, altruističtější a komunikativnější. Takové vlastnosti mužů se při uzavírání partnerských párů staly výhodou, protože ve větších sociálních skupinách byla velká agresivita spíše na obtíž. Snaha o vyšší postavení přinášela více rizik. Navíc nový lidský fenomén – dlouhodobý pár a účast otců na péči a zajištění potomků – si vyžadoval více spolupracovat a být méně agresivní. Chování ve smyslu spolupráce a pomoci není sice přímo a jednoduše dědičně podmíněné, ale některé geny je jistě podporovaly a ty tak mohly být „vybírány“ ženami. Muži se současně stávali tímto chováním poněkud „ženštější“ (femininnější). Jako vedlejší efekt takovýchto genů se pak občas objeví v podobě homosexuality. Leč nic není úplně dokonalé: takto vysvětlíme homosexualitu mužů, hůře však žen. Ale i u žen bylo v průběhu našeho vývoje výhodné chování směrem ke spolupráci a pomoci druhým včetně péče o děti, a to i o děti těch druhých. Na úrovni příbuzných je dokonce taková výpomoc evolučně velmi výhodná (hovoříme o příbuzenském altruismu), ale i na úrovni celé komunity, společenské skupiny, je vhodná (jako tzv. reciproční altruismus, tedy „něco za něco“).

  Altruismus a spolupráce jsou pro člověka charakteristické – i přes dochovanou agresivitu a vymezování se od druhých, jsou integrální součástí našeho lidství. A tím jsou stejně nedílnou součástí tohoto lidství i ti, které označujeme jako lesbičky a gaye (což mi zní trochu lépe než odborné „homosexualita“). Takže díky vám za naše společné lidství. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | pátek 23.10.2009 15:33 | karma článku: 17,58 | přečteno: 1723x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.