Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Reg

24. 10. 2009 16:25
zajímavé

Zajímavý článek.

Možná znáte, ale pro jistotu: http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3713

- to je pro změnu jedna ze studií, která dává do souladu homosexualitu s darwinismem.

0 0
možnosti

antropos

27. 10. 2009 1:14
Re: zajímavé

Ano, rozdíly v plodnosti ve vztahu k homosexualitě v příbuzenstvu existují. Hypotézy, které se o tyto jevy opírají, patří mezi ty mnohé, o nichž jsem se zmiňoval, než jsem věnoval pozornost té mé oblíbené. Ale v zásadě se to vzájemně ani nevylučuje. Jinak děkuji za zájem. Mně šlo hlavně upozornit na to, že fenomén homosexuality lze chápat jako přirozený důsledek naší evoluce (a nikoliv jako "úchylku" - viz část předchozí diskuze).

0 0
možnosti

wandering star

23. 10. 2009 20:47
A jak podle Vás přirozeným výběrem vznikají jiné úchylky

třeba zoofilie nebo fetišismus?

0 0
možnosti

antropos

24. 10. 2009 1:06
Re: A jak podle Vás přirozeným výběrem vznikají jiné úchylky

Vaše připomínky mi "zavánějí" slušně řečno předpojatostí. Minimálně homosexualita je zcela něco jiného než Downův syndrom nebo zoofilie !!! ;-€ !!! 

Ale budete se divit: např. pro vysvětlení sklonů k sadismu a masochismu (resp. k sadomasochismu) existují také evolučně etologické hypotézy. Fetišismus lze vysvětlit dostatečně i jen na psychologické úrovni. K zoofilii by se musel vyjádřit asi spíše jiný odborník (sexulog).

0 0
možnosti

lost

23. 10. 2009 18:13
hranice mezi phlavími

0 0
možnosti

lost

23. 10. 2009 18:19
Re: hranice mezi pohlavími

není geneticky nijak ostrá . u zvířat je výskyt stejnopohlavních dvojic i trojic při péči o potomstvo také nevšední , ale v zásadě se vyskytující, s určitou pravděpodobností . ... i ... kdyby čert na koze jezdil:-)

0 0
možnosti

wandering star

23. 10. 2009 17:26
Pokud se homosexualita dá zjistit v prenatálním období

je možné na tuto úchylku provádět testy jako např. na Downův syndrom?

0 0
možnosti

antropos

23. 10. 2009 17:48
Re: Pokud se homosexualita dá zjistit v prenatálním období

a) Homosexualitu bych se ani náhodou neodvažoval označovat jako úchylku; nanejvýš jako odchylku! :-/

b) V prenatálním období je nezjistitelná, i když v tomto období se utváří. Tím pádem něco jako detekce Downova syndromu je nemožné. Na druhou stranu, proč by se to mělo dělat?!

0 0
možnosti

lesicatko

23. 10. 2009 16:22
Konečne

Niečo normálne a vcelku dobre vyargumentované.

Ešte teraz vysvetliť prečo sú  tie hysterické reakcie ľudí na homosexuálov, na ich túžbu vychovávať deti  a vytvárať rodiny a možno sa k niečomu dopracujeme.

Možno nie k politickej korektnosti ale k pochopeniu...

0 0
možnosti

wandering star

23. 10. 2009 19:03
Re: Konečne

Moc prosím, hoď sem zase odkaz na tu slovenskou diplomku...

0 0
možnosti

molok

23. 10. 2009 16:20
V popisu

samotném chybí to, že homosexualita stejně tak jako heterosexualita je orientace především citová, homosexuální jedinec není schopen navázat hluboký citový vztah (čemuž říkáme láska) s osobou opačného pohlaví. V posteli je schopen každý technicky čehokoliv ikdyž by to mělo být s odporem. Tj. vyvtváření partnerských svazků je pro mnoho gayů a leseb daleko důležitější aspekt stejně tak jak pro mnoho heterosexuálů než samotný akt sexu, který v nejhorším případě nahrazuje vlastní výpomoc ;-). Proto se vždycky divím, že homosexualitu tolik lidí odsuzuje jen díky představě dvou chlapů (žen) v posteli, uvažuju zda na svůj partnerský vztah nahlížejí také jen skrze postel ...

0 0
možnosti

antropos

23. 10. 2009 16:26
Re: V popisu

Aniž bych chtěl snižovat význam citů (ba naopak), jsou zamilovanost a láska doprovodným dějem reprodukce a sexuálního chování. V tomto smyslu má význam se zajímat o sexuální orientaci, protože ta vede u homosexuality i k hlobokému citovému vztahu, byť k osobě stejného pohlaví. Promiskuitní chování třeba i s příslušníkem vlastního pohlaví není samozřejmě ještě homosexualita. Autor

0 0
možnosti

garumna

23. 10. 2009 16:11
biologicke rozdily

Dobry den. Vase teorie vypada zajimave, ale zda se mi ze trochu opomiji biologii. Je totiz dokazano, ze hypotalamus homosexualniho muze je stejne velky jako hypotalamus heterosexualni zeny. Coz by mohl byt i podpurny argument Vasi teorie... Zajimave je i to, ze lesbicke zeny nevykazuji zadnou takovouto biologickou odlisnost.

0 0
možnosti

Tuubeen

23. 10. 2009 15:46
Evoluce a biologie

Popravdě řečeno, nechce se mi věřit, že by lidé byli zrovna v tomto aspektu tolik odlišní od ostatních savců. Mám dojem, že ač jsou sexuální preference a vrozené, je "výhradních" homosexuálů tak jak je známe v současnosti mnohem méně, než se obecně tvrdí; většina mých homosexuálně žijících známých někdy byla ženatá a někteří občas zauvažují tom, že to nebylo tak špatné  . Na jiných místech zeměkoule lidé mají homosexuální styky, ale odmítají se za homosexuály považovat, z představ homosexuálního svazku jsou zděšeni (ač, soudě podle chování, v sexu dávají partnerům stejného pohlaví přednost) a zároveň dobrovolně pěstují i heterosexuální vztahy. Bylo by zajímavé seriózně zkoumat vliv kultury na sexuální cítění - má-li vliv na ideál krásy a tedy i na to, jaké ženy a jací muži přitahují většinu lidí opačného pohlaví, není možné, že má vliv i na přitažlivost v rámci jednoho pohlaví?

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.