Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrcadlo, už jsem hubená?

Jak toto mám poznat? Kdysi mi paní na masáži řekla, že jsem sádelnatá (rok 2011)..Pche.. Tak jsem se zařekla, že pokud k ní ještě někdy půjdu, tak jedině za rok a že jí ukážu - místo sádla to budou svaly :o) A jak to dopadlo? Nebyla jsem u ní, ale okolí mi říká, že jsem hubená. Jak to ale poznám já, poznamenána sádelnatou poznámkou a buclatým dětstvím?

Moje hubnoucí kariéra odstartovala kolem roku 2009. Po přestěhování do Prahy jsem nemohla najít hned práci a tak jsem zklamání a slzy po neúspěšných pohovorech zajídala slaným, sladkým, kyselým, pálivým, prostě vším, co se dalo. Jenže jsem si to nějak neuvědomovala, protože jsem se vyloženě nepřejídala, ale stejně byl můj příjem kalorií nenápadně a trvale vyšší než výdej.

 

Důležité je to zjistit

Po výletě lodí po Vltavě jsem kopírovala fotky a co nevidím - velikost džín nejméně dvě čísla větší a prdel, že by se za ní pořádný pivovarský valach nemusel stydět.. Tak dost! Takhle by to teda nešlo. A co mě štvalo ještě víc byl fakt, že mi to nikdo z mého okolí neřekl a to mě znali se 65kg a teď jsem měla nejméně 76kg. Asi si to prostě netroufli a je fakt, že ani já to kolegyním neříkám.. I když se snažím někdy aspoň naznačit nebo je vytáhnout na nějaký sport. Asi si říkáte, že jsem si toho mohla všimnout sama - nevážila jsem se a neměřila jsem se a i když jsem si možná i něčeho všimla při nákupech oblečení, schovala jsem to někam daleko daleko v hlavě a nechtěla to řešit.

 

Tři, dva, jedna, start

Začala jsem jednoduše - miluju jídlo, takže to jsem moc nechtěla omezovat a hlavně ne hned. Najet na nějakou nesmyslnou dietu nebo nejíst je největší blbost - rozhodně jsem nestála o to si zpomalit metabolismus. Takže mi zbyla jediná možnost - začít cvičit. Nešla jsem do toho sice tak tvrdě jako v Big Loser - tenhle přístup kdyby na mě někdo vybalil na první hodině, tak uteču :o) Já potřebovala tu změnu zakomponovat postupně a tak, aby mě to bavilo. Mám totiž tu nevýhodu, že miluju změny, takže cvičební stereotyp vydržím měsíc a ani o den déle :o)

 

Sportu zdar

Jako první jsem začala tréninkem na stránkách. To mě bavilo - je rychlé a na začátek ideální. Nemůžu říct, že to bylo na začátku lehký - lilo ze mě, že jsem trička mohla ždímat, ale bylo to účinné, i když to tak nevypadá. Když jsem cvičila, tak jsem měla i menší chutě - nestíhala jsem prostě mlsat a jak ubývala první kila, tak úměrně tomu přibývala motivace. Chtěla jsem mít zase 65kg. Samozřejmě, že probíhaly fáze krizové a zastavovací, ale veřte, že když vytrváte, tak se to zase pohne. 

Jako druhá moje inspirace byla a je stránka - tam jsou lidé, kteří tomu vážně rozumí a díky nim jsem přišla na to, že hubnutí není o kilech, ale o centimetrech. A hlavně jsem díky nim začala vychytávat i nedostatky v jídle. Ono si totiž o spoustě věcí myslíte, že je zdravé a ve skutečnosti tomu tak není - např. takový salát z červené řepy většina lidí považuje za zdravý, což pro nehubnoucí je ok, ale hubnoucímu to provede totéž, jako salát z gumových medvídků, no věděli jste to? Pokud tedy třeba dotahujete poslední kila, tak je to ideální si tam počíst nebo si založit deník. Tam se jede na vytvoření svalů a žádné diety.

Říkáte si, proč sem ty odkazy dávám? Dnes je totiž tolik nesmyslů a mýtů kolem hubnutí, každý tvrdí, jak tomu rozumí a přitom neumí použít ani selský rozum. Pro mě už tehdy bylo těžké najít opravdu hodnotné informace a rady a proto se o ně chci podělit. Hlavně už konečně prosím přestaňte věřit tomu, že Vám pomohou krabičky, piluky, koktejly, samocvičící stroje, čaje a podobné nesmysly. Pro trvalý efekt je třeba sportovat, jíst zdravě, mít to v hlavě srovnané a dělat to s radostí. Je to Váš nový životní styl a ne nějaké chvilkové pomatení :o)

 

Výsledky

Píše se rok 2009 a já vážím 65kg. Cvičení jsem postupně obměňovala - chodila jsem na spinning, na různé bodyformy, power jogu, zumbu, prostě zkusila jsem toho hodně, ale jak jsem psala výše, u ničeho nevydržím dlouho, takže rozhodně ode mě neuslyšíte, že máte chodit na spinning a zhubnete nebo něco podobného. Uslyšíte ode mě jen, že se máte hýbat tak, jak Vás to baví a máte z toho radost.

I když se to nezdá, tak jsem chodila i do posilovny, protože budování svalů je důležité, ale tohle už je vyšší dívčí a na delší povídání. Každopádně se činek rozhodně nebojte, protože velké svaly po nich mít nebudete, to spíš můžete mít velká stehna právě po spinningu, ale to je opravdu na specifičtější článek.

V roce 2010 jsem udržovala a v roce 2011 jsem začala počítat jídlo. Nemá smysl cvičit xkrát denně, protože jídlo dělá daleko víc než si myslíte. S počítáním pak už musíte experimentovat, co Vašemu tělu sedne. Ideální je začít na vyšších hodnotách a počkat tři týdny jestli bude změna. Ale rozhodně jsem se neřídila podle Kj - nastavit si 5000Kj na den zvládne hodně žen, ale uvědomit si, že v tom musíte mít zdravá jídla, po kterých nebudete mít hlad a bude jich aspoň pět denně cca po 2,5hodinách a poslední jídlo dvě hodiny před spaním, to je kumšt. Proto na Kj vůbec nekoukám - daleko důležitější jsou hodnoty bílkovin, tuků a sacharidů a o tom se právě na f-sportu dočtete. Myslím, že napíšu ještě článek o fku, abyste to nebrali jako propagaci, ale opravdu poznali, co to je za stránky a jestli Vám mohou pomoci.

Rok 2011 tedy znamenal pokoření hranice 60kg. Tolik jsem vážila naposledy na základní škole :o) Ubyl samozřejmě tuk a přibyly svaly - sice ne moc, ale jsou tam.

Rok 2012 byl o hledání nějakého schůdného udržovacího režimu - vidíte, vyhnula jsem se jojo efektu i po návratu k běžnému jídlu (držím sice takovou tu zdravější lajnu, ale zmrzlině, sladkostem i fast foodu se nevyhýbám :o) pro hubnoucí, ale přísně zakazuju! :o) Takže jsem jedla a cvičila opravdu decentně (jako si nemyslete, ale jsem docela velký lenoch a někdy se nehnu třeba dva měsíce) a veliké výkyvy se nekonaly.

Rok 2013 - vážím 61,1kg a chtěla bych začít něco dělat. Tím myslím ponechat stejná kila, ale spálit pár centimetrů a vytvarovat tělo. Mám nastavený plán, ale vyžaduje to vytrvalost a pevnou vůli. Tak trochu potichu sama sobě říkám, že bych chtěla zkusit tu nejlepší životní formu, ale pst. To už je velká výzva.

 

Toto bylo tedy na úvod, jak jsem se dopracovala až sem a nyní pokračuji v sekci Shapeing s tvarováním postavy a prostě v takovém deníku hubnoucí brunety :o)

 

A závěrečná otázka - proč myslíte, že to po těch letech píšu právě teď a právě sem do blogu? Odpověď je jednoduchá, ale věřte mi, že jsem se odhodlávala dlouho.

Vysoká motivace a vystavení se veřejnosti mě prostě z toho gauče musí k tomu cvičení zvednout - je to prostě silný hever na mou lenost a jediná cesta k mým svalům a informace a rady k hubnutí konečně mohu zveřejnit, protože už vím podle své zkušenosti, co funguje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Saskie Vítovcová | úterý 8.1.2013 19:46 | karma článku: 0 | přečteno: 38x
  • Další články autora

Saskie Vítovcová

Cinkrlata

Taky se vám někdy stalo, že jste se dostali k nějaké činnosti,kterou jste dělat nechtěli a tak nějak vás to pohltilo? Začalo to prostě... Ztracenou náušnicí..

3.12.2013 v 19:45 | Karma: 4,25 | Přečteno: 207x | Diskuse| Hobby

Saskie Vítovcová

Chlapeček s panenkou

Setkáváme se neustále se smutnými příběhy, ale na otevření očí druhým není nikdy pozdě. Tento příběh není můj osobní, na síle mu to však nijak neubírá..

29.8.2013 v 20:13 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Jdeme na to - roztáhni nohy..

Bolí to a to dost. A chce to pravidelné opakování, ale jednou ta bolest přejde a jak by řekl klasik - je to tam.

10.4.2013 v 5:01 | Karma: 18,20 | Přečteno: 4342x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Někdo to rád horké

Vlézt dobrovolně do 41°C se hýbat a zaujímat pozice vrány nebo žáby? Někdo to rád vážně horké..

8.4.2013 v 4:00 | Karma: 9,49 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Rwanda - připomínka genocidy

Silnější vyhrává. Skvrna na košili OSN. Přesně před 19 lety právě začal druhý den Rwandské genocidy.

7.4.2013 v 13:24 | Karma: 8,43 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 639x
Šestadvacetiletá ženština, která by ráda žila jen ve svém vlastním světě, ale přesto každé ráno zvědavě kouká z tramvaje při okružní jízdě Prahou cestou do práce. Někdy je trochu workoholik a někdy se před vším schovává. Nesnáší mytí nádobí a podléhání (komukoli, čemukoli).