Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vím víc, než si myslíte

V posledním týdnu se, na pozadí vyjednávání o penzijní reformě, stala naprosto bezprecedentní událost, která by v jiných zemích obrátila politiku naruby. Ovšem ne tak v české demokracii. Kalouskova „celkem průhledná mystifikace“, jak svůj úskok sám označil, s sebou nese velmi typické, ale o to více alarmující rysy české chabé politické kultury.

Na celé události mi připadá nejděsivější samozřejmost, se kterou Miroslav Kalousek jedná. Vždyť je přece normální vymýšlet si události, které se nestaly a tahat z ryze soukromých subjektů informace lstí. Měl-li pan Kalousek podezření ze spiknutí, měl přeci reagovat klasickými prostředky, nebo neměl reagovat vůbec. Cítí-li hrozbu ze strany médií, nesmí jednat tak, aby porušil jejich svrchovanost a suverenitu. Měl vystoupit před veřejnost s pádnými argumenty a ne se pokoušet „mystifikovat“, jak svůj krok sám označuje a ležérně se přitom usmívá do obrazovek kamer.

Jak říká jedno ze základních pravidel římského práva „Co není zakázáno, je povoleno“. Ale přesně naopak to funguje u veřejných institucí, podle nichž by měl Kalousek, jako nejvyšší představitel ministerstva financí, jednat - tedy „Co není povoleno, je zakázáno“. Miroslav Kalousek je jako ministr financí zodpovědný za správný chod ministerstva a za naplnění programového prohlášení vlády, ke kterému se vláda zavázala poslanecké sněmovně. Mezi jeho povinnosti určitě nepatří ani špehování „lobbistických schůzek“ ani vymýšlení triků na tahání informací z médií. Je potřeba si uvědomit zásadní rozdíl: Média jsou tu od toho aby přinášela objektivní i subjektivní zpravodajství. Stát je tu od toho, aby tyto informace médiím poskytl a hospodárně řídil společnost. Nic víc, nic míň.

Již od středy napjatě čekám na vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Teď se ukáže zda myslel vážně svou kritiku mediální politiky maďarského premiéra Viktora Orbána. Nebo nechá mocné lidi ve vlastní straně takto zasahovat do práce medií? Jak je možné, že se k takovému problému předseda strany nevyjádří? Nebo to s tím předsedováním není tak horké?

Ministr Kalousek se taktéž v pořadu Hyde Park sám usvědčil z notně zkresleného vidění reality. Když vysvětloval rozdíl mezi setkáním šéfredaktorů v roce 2009 v rámci boje proti tzv. „Náhubkovému zákonu“ a setkáním minulý týden, řekl: „Když se sešli šéfredaktoři, aby vyjádřili svůj názor na tzv. „Náhubkový zákon“, tak bránili, a měli mé sympatie, svobodu slova a svobodu tisku.“ Jak se v rámci těchto slov vyjímá skutečnost, že Kalousek sám pro tento zákon, jako jediný z tehdejších poslanců KDU-ČSL, hlasoval a tedy záměrně pošlapával svobodu slova?

Velkým otazníkem v tomto případu je Kalouskův motiv. Kdyby mi někdo hodinu před událostí řekl, že vrcholový politik bude volat do redakce médií a vyhrožovat jim, nevěřil bych mu. V mých očích se takovéhle chování rovnalo politické sebevraždě. Jenže jestli Kalousek něco ovládá dokonale, tak jsou to politické machinace. A bojím se toho, že tento krok nebyl ničím jiným než demonstrací síly médiím. Páchám sebevraždy a neumírám. Vím víc, než si myslíte.

Autor: Vít Macháček | úterý 15.3.2011 22:18 | karma článku: 16,09 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

25.11.2013 v 21:35 | Karma: 12,38 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik