Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

Inflace se na začátku letošního roku dostala pod 2 %, v deflaci však česká ekonomika nebyla a dostala by se do ní podle prognózy ČNB i bez intervence pouze na první tři čtvrtletí roku 2014. Česká národní banka však zasáhnout chtěla a vzhledem tomu, že základní úroková sazba se již nyní pohybuje na 0,05% (a záporné úrokové míry se prozatím nikdy nedostaly z teoretických úvah akademiků na světlo reálného světa), jediná reálná možnost ovlivnění inflace bylo stažení zahraničních deposit a jejich nahrazení korunami. Koruna následkem intervence oslabila vůči euru zhruba o 5% a vůči dolaru o 6%.

Zapátrejme ale hlouběji – jaké je riziko „deflace“? Pro laika to zní velmi nesrozumitelně – co je proboha špatného na snižování cen? Můžeme si toho přece koupit více. A vskutku - nižší míra inflace (tedy stále ještě zdražování, jen pomalejší) byla způsobena i poměrně dramatickým snížením cen telekomunikací a energií. Což jsou věci, proti kterým spotřebitelé rozhodně bojovat nechtějí. Exportérům se zas tak špatně nedaří – export výrazně propadl v roce 2009, nicméně dnes už dávno překonává předkrizové hodnoty. Proč tedy oslabovat korunu?

Problém české ekonomiky se netýká zas tolik zahraničního obchodu – je spíše uvnitř. Spotřeba dlouhodobě stagnuje a dobře se nevede ani investicím. Balvanem na noze české ekonomiky je vzájemná důvěra,  která je příslovečně na bodu mrazu. Bankám se nechce investovat, a to i přesto, že mají na svých kontech výrazně více vkladů než závazků. Podobně ani podnikům se při vidině nejisté budoucnosti nechce příliš investovat i přesto, že nemají závažné problémy s likviditou. Zůstává otázkou, jak by tedy ekonomice dodatečné peníze od ČNB měly pomoci. Většina velkých firem je proti výrazným výkyvům kurzu zajištěná tzv. forwardovými kurzy minimálně na rok dopředu, čímž se efekt intervence v této oblasti při nejmenším oddálí.

Pozitivním důsledkem může být krátkodobé zvýšení poptávky po domácím zboží, které se může stát konkurenceschopnějším kvůli zdražení zboží dováženého. Exportní firmy budou mít větší zisky, dokud se vlivem inflace nezvýší i jejich náklady. Inflace ovšem časem zapříčiní i zdražení domácího zboží, což může vést k opětovnému utlumení poptávky. V mezičase se očekává zvýšení výběru daní díky vyššímu zájmu o domácí produkty. Důležitý je motivační aspekt – díky pomalému znehodnocování peněz se lidem nevyplácí „nechávat peníze na stole“, a raději je investují.

Otázkou je, zda by nebylo lepší místo tohoto nepopulárního a poměrně sporného kroku zachovat stabilitu, kterou předtím kurz koruny měl. Česká ekonomika nepotřebuje monetární stimuly. Česká ekonomika potřebuje klid, stabilitu a co nejméně dramatických změn. Dr. Tajovský z Národohospodářské fakulty VŠE nás učil: „Podívejte se do učebnic dějepisu. Víte které pasáže jsou nejnudnější? Ty kde konečně přišel ekonomický růst. Když se nic neděje, můžeme růst. Když se naopak něco děje, na růst není čas.“ 

 

Napsáno s Ondřejem Maříkem pro tabletový týdeník DOTYK

Autor: Vít Macháček | pondělí 25.11.2013 21:35 | karma článku: 12,38 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Chudý sever proti bohatému jihu?

Na začátku dubna prolétl mediálním světem šokující titulek: Němci, kteří největší měrou platí průšvihy po celé eurozóně, jsou z celé eurozóny nejchudší. A ukázala to studie srovnávající bohatství domácností na vzorku 62 tisíc respondentů, a to z velmi důvěryhodného zdroje – Evropské centrální banky. Byly titulky oprávněné? Nebo jde spíše o novinářskou bublinu, která nemá s realitou příliš mnoho společného?

9.5.2013 v 11:52 | Karma: 12,16 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik