Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pštrosi, kůrovec a okurková sezóna

Ve stínu nové vlny finanční krize a s ní související vlnou stávek, demonstrací a rabování po celé Evropě hýbou Českou republikou především tři kauzy: kůrovec na Šumavě, Ladislav Bátora na ministerstvu školství případně pochod homosexuálů. Chce se mi křičet: „Žijeme ve šťastné zemi!“ Velké problémy nás obcházejí, proto řešíme detaily. Jen se bojím, že to prostě není pravda. Finanční krize na nás nepochybně dřív anebo později dolehne a naše chování je čistě a pouze strkání hlavy do písku. Ve stínu nové vlny finanční krize a s ní související vlnou stávek, demonstrací a rabování po celé Evropě hýbou Českou republikou především tři kauzy:  kůrovec na Šumavě, Ladislav Bátora na ministerstvu školství případně pochod homosexuálů. Chce se mi křičet: „Žijeme ve šťastné zemi!“ Velké problémy nás obcházejí, proto řešíme detaily. Jen se bojím, že to prostě není pravda. Finanční krize na nás nepochybně dřív anebo později dolehne a naše chování je čistě a pouze strkání hlavy do písku.

Vybíráme si „zástupná témata“, jak s oblibou tvrdí zástupci Věcí Veřejných, abychom nemuseli řešit věci skutečně důležité. Mohu jen zopakovat moudro velkého Járy da Cimrmana: Pštros je dle mistrovy trefné analýzy „Tvor, který tváří v tvář nebezpečí schová hlavu do písku v bláhové naději, že není viděn a přesto ještě nevyhynul“. Cimrman z toho dedukuje pochybnosti o platnosti Darwinovy teorie, já v tom vidím dosti nepříjemnou předpověď. V posledních týdnech je velmi dobře vidět to, čemu se již léta říká „česká malost“. Historicky od nástupu Habsburků byli Češi vždy utiskováni „zlým světem okolo – císařská koruna, Sovětský svaz, Spojené státy a dnes to dle mnohých „milovníků tradice“ je Evropská unie. Pravdou je, že po staletích, kdy k těmto postojům snad i byl důvod, žijeme v době, kdy nás nikdo násilně ovládat nechce, ba naopak – velmi úspěšně se začleňujeme do Evropy a Evropa nás přijímá.

Letošní „okurková sezóna“ nás zastihuje v době, kdy se svět zmítá v obrovských problémech, největších minimálně od pádu Lehman Brothers v roce 2008. Nyní se rozhoduje o tom, co nás čeká a nemine. Češi se rozhodování odmítají účastnit. V situaci, kdy se hledá způsob, jak pokračovat nejen v eurozóně, ale i v celé Evropské unii, česká vláda „hrdinně“ odmítne pomoci krachujícímu Řecku a ještě „hrdinněji“ odmítne vyjednávat o budoucí podobě Evropské fiskální politiky, čímž si de facto odřízne cestu od možnosti jakkoliv ovlivnit výsledek. V těchto případech je evidentní, proč politici jednají tak, jak jednají.  Pod tlakem původního „solitéra“ Václava Klause se podařilo v Čechách zřídit pocit odporu k Evropské unii jako celku. I já tento odpor svým způsobem sdílím – způsob, jakým tato instituce funguje, je leckdy neuvěřitelně hloupý a hlavně netransparentní. Evropská unie ale nyní prochází velkou transformací a nechat transformaci na jiných, protože se mi nelíbí, jak tato instituce funguje dnes, je opravdu hloupé. Opět strkáme hlavu do písku.

Zajímavé je sledovat Václava Klause, který je v těchto dnech skutečně na vrcholu moci a „okurková sezóna“ se odehrává čistě pod jeho taktovkou. Je absurdní sledovat, jak Klausovi a Hájkovi, známým to odpůrcům „médiokracie“ zobou média z ruky. Oba tito pánové mají ohromný talent spustit zbytečnou diskuzi. Umějí v pravou chvíli bodnout do tématu, v němž společnost byla, je a bude rozdělená a nechat všechny hospody, studentské diskuze či lidi v tramvaji vášnivě diskutovat o tom, kde je pravda. Problémem je, že účelem těchto diskuzí není přesvědčit partnera o svém názoru. Nedovedu si představit, že by obhájce Ladislava Bátory po vyčerpávající diskuzi dokázal říci: „Ano, máš pravdu, měl by odstoupit.“ Stejně tak si nedokážu představit opak.  V tomto jsou diskuze rozpoutané Václavem Klausem skutečně typické – ať již jde o Lisabonskou smlouvu, globální oteplování či aktuálně o Bátoru a pochod homosexuálů. Proč tedy diskutovat a záměrně otevírat právě tato témata?

Je otázkou zda se dokážeme od naší tradice odpoutat a začít se alespoň okrajově zabývat světem okolo. Pochopíme někdy, že svět nekončí u rybníka za vesnicí? A že ti strašáci za rybníkem, ač to možná leckomu vadí, naprosto fatálně ovlivňují náš život a že tedy má velký smysl se jimi zabývat? Je nejvyšší čas začít.

Autor: Vít Macháček | sobota 27.8.2011 18:44 | karma článku: 10,13 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

25.11.2013 v 21:35 | Karma: 12,38 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik