Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nulová tolerance

Když jsem si přečetl o tom, že Martin Roman bude nadále šéfovat dozorčí radě ČEZu, mé srdce zaplakalo. Nejde o to, že by mě to překvapilo, to opravdu ne. Jen přestávám chápat, co tím sleduje. Jaký má smysl, že jeho jméno figuruje na seznamu členů dozorčí rady? Je pro mafiána Romanova formátu opravdu problém do rady dosadit svého člověka? Vlk by se nažral (společnost by dostala Romanovu hlavu) a koza zůstala celá (nic by se neprošetřilo, Roman by zůstal „čistý“). Navíc by mohl být daleko více v klidu, protože kdyby zmizel z centra dění, mediální (a z toho výsledný policejní) zájem by brzo opadl. Romanovy motivace tedy musejí být odlišné. Roman naprosto ztratil kontakt s realitou, jediné o co mu jde, je ego. Já jsem Martin Roman, já jsem ČEZ. Vy mě nejen nezajímáte, ale naopak vám musím ukázat, že na mě nemáte. Plivu vám do tváře.

Proč to píšu – zajímá mě fenomén arogance moci a ukážu ho na příkladu obra a trpaslíka. Obra už jsem popsal, nyní se dostanu k trpaslíkovi. Studuji na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické a na jednom předmětu nás spolu s docentem Schwarzem, bývalým děkanem fakulty, učil Mirek Topolánek. Koncept to je jistě zajímavý, Ekonomii veřejného sektoru učí akademik spolu s člověkem z praxe, který všechny popisované jevy zažil takříkajíc na vlastní kůži. Ovšem jen do určitého momentu. Tímto zlomovým okamžikem byla přednáška o korupci – Mirek Topolánek, za jehož vlády velmi pravděpodobně zmizely velké peníze a velkou část z těchto peněz měl na svědomí Marek Dalík, Topolánkův chráněnec. Když jsem se dozvěděl, co je náplní hodiny, řekl jsem si: „Vida, ten bude koukat, jak ho vypískáme.“ K mému nemalému údivu se nic podobného nestalo. Topolánek přišel, odříkal si svou – vrcholem byla věta „Korupce je krádež a jako taková by měla být (i společensky) souzena.“ – a zase odešel. Žádný pískot, žádné bučení. Nic. Já jsem Mirek Topolánek a budu si říkat, co chci. Plivu vám do tváře.

Neměly následovat nepříjemné otázky? Nejen na Topolánka, ale hlavně na docenta Schwarze. „Vy necítíte tento morální rozpor? A dbáte, jako bývalý děkan, o dobré jméno své fakulty? Nemáte pocit, že tím že necháte pana Topolánka doslova kdákat o tom, že krást se nemá, že degradujete akademickou půdu na jakési výstavní místo arogance moci? A pakliže to vnímáte, tak vám to nevadí?“ Pohněme se dále – semestr pokračoval, pak skončil a začalo zkouškové období. Při zkoušení se objevily určité problémy spíše technického ražení a uvědomělí studenti se jali sepisovat stížnosti a petice. Studenti byli skutečně (a oprávněně) rozhořčení a proto jsem se k nim přidal s mým požadavkem, že do stížnosti by měl být zapojen i tento, čistě morální, aspekt. Odpovědí mi bylo: „Sice máš pravdu, to by opravdu neměl, ale my si myslíme, že by nám to ve stížnosti nepomohlo, naopak bys je tím zbytečně naštval.“ Vůbec nikdo z desítek čilých, rozhořčených studentů se mě nezastal.

V tu chvíli jsem pochopil Martina Romana. Proč by to nedělal, když může? Lidem to přece nevadí! Tohle je vskutku symptomatické pro celou dnešní společnost. Nadává se, to jo. Ale člověk když stojí tváří v tvář problému, tak mlčí. Podle ekonoma Pavla Kohouta by, kdyby se výrazně omezila korupce, nebyl problém s rozpočtovým schodkem. Tedy by nemusely být realizovány poměrně drastické škrty a zbylo by více na potřebné. Ale jak má skončit, když je tolerovaná? Jak má skončit, když se tváří v tvář jakémukoliv problému lekneme a dáme ruce pryč. Mlčení znamená souhlas. Vina padá i na má bedra, proto ostatně píšu tento článek.

Co s tím? Recept je, jak to tak bývá, tak geniálně jednoduchý, až je nerealizovatelný. Problém je v nás. Vyhlašuji nulovou toleranci k jakémukoliv nepatřičnému chování nejen v politice. Pokud si zvykneme, že máme právo na to, aby nám nikdo neplival do tváře, nikdo nám do tváře plivat nebude. A je jedno kde začneme – jestli je to protivná prodavačka v obchodě nebo několikamiliardový únik. Netolerování trpaslíků je nesrovnatelně jednodušší.  Navíc má tu ohromnou výhodu, že z něho časem vyjde i netolerování obrů. Tak nám držím palce.

Autor: Vít Macháček | čtvrtek 2.2.2012 20:53 | karma článku: 27,53 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

25.11.2013 v 21:35 | Karma: 12,38 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik