Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Civilizace se někam řítí. Máme alespoň mlhavé tušení kam?

Je opravdu naše civilizace tak nezranitelná, jak na nás působí? Není to jen iluze způsobená tím, že civilizace je naprosto všudypřítomná a tudíž si naprosto neumíme představit nic jiného? Podle egyptologa profesora Miroslava Bárty, který s více než 30 spolupracovníky napsal knihu o pádech mnoha různých civilizací je faktorů, které způsobí úpadek kdysi slavných civilizací velmi mnoho, ale periodicky se některé z nich opakují. Mluvil o nich s dalšími 3 kolegy v pořadu Historie.cs. Mým cílem je rozvinout některé myšlenky, které v tomto bezesporu velice zajímavému dílu padly. Neberte to prosím jako nějaké předpovědi – k těm mají skutečně daleko, všechno ovlivňuje daleko více faktorů než níže uvedené. Snažím se spíše vyprovokovat k přemýšlení nad bezesporu velmi důležitými věcmi. Začněme:

a)      Postupný rozpad systému a s tím jakéhosi přirozeného řádu. Systém, který je v takovýchto civilizacích obvykle příliš zastaralý a naprosto nedostatečný pro aktuální požadavky obyvatel. Nutno podotknout, že požadavky obyvatel v čase výrazně rostou a společnost se stává čím dál rozmazlenější (a tudíž méně samozřejmě akceschopná a odolná vůči vnějším hrozbám – ekonom by to asi nazval konkurenceschopností). S tím ale samozřejmě souvisí také chování elit, které naprosto nejsou schopné zastaralý systém zefektivnit a neuvědomují si, že současný systém pro pokrytí společenských požadavků jednoduše nestačí. Drtivou většinou nejsou schopny problém ani identifikovat, natož nalézt jeho příčiny a navrhnout efektivní řešení. Nakonec se omezují na pouhé parametrické a technické změny systému, které ale budoucí pád nijak zvlášť neoddalují a jeho následky možná dramaticky zhoršují. 

b)      Zastaralý systém a upadající řád (ve smyslu předvídatelnosti chování lidí okolo nás) se zcela samozřejmě musí projevit v nahlodávání základních pilířů společnosti a to jak zevnitř, tak i zvenku. Co jiného je dluhová krize eurozóny (ale i USA), než projev úpadku. Lidé se vlastně spontánně chovají nezodpovědně a nejsou schopni se přizpůsobit okolní realitě. Je vlastně celkem podružné, jestli tento dluh vytvářejí vlády (případ Řecka) nebo občané samotní (podívejme se do Španělska). Ve chvíli kdy se lidé ze svého snu probudí, aby se podívali pravdě do očí – jak vidíme v posledních letech ve výše jmenovaných zemích – už často může být pozdě. Ohrožení z vnějšku funguje úplně stejným způsobem – naše rozmazlování například musí někdo zaplatit. Jak do toho zapadá fakt, že více než čtvrtinu státního dluhu USA vlastní čínské banky?

c)         Čím je systém složitější, tím je náchylnější k nějakému výkyvu.  Na tom určitě není nic překvapivého – čím větší je systém, tím více se v něm projevuje protichůdných zájmů a přirozených společenských tendencí a proto se i vytváří více konfliktů. Samo o sobě to nemusí být na škodu. Jakémukoliv vývoji musí předcházet konflikt. S postupující globalizací se nám ale podařilo komplexnost systému vyhrotit do dříve naprosto nepředstavitelných rozměrů. A je otázka jak se s tím dokážeme vyrovnat. Biolog Petr Pokorný doslova řekl: „Naše představa, že jakoukoliv krizi překonáme rozvojem technologií a investic je doslova podřezáváním si větve pod sebou, protože celý systém se tím stává citlivější a náchylnější k růstu i k pádu“. Jestli to správně chápu, tak rozvoj technologií funguje podobně jako finanční páka – může hodně vydělat, ale také hodně prodělat. A když finanční páka hodně prodělá, tak je ohrožen celý systém, jak jsme viděli s pádem Lehman Brothers. Což ale přímo nabourává celou teorii hospodářského cyklu a její důraz na trvalý rozvoj technologií jako prakticky výlučné cestě k prosperitě.

d)      Krize participace – nespokojenost narůstá s klesající možností řadových obyvatel zasáhnout do rozhodování o vlastních osudech. Díky tomu se přirozeně vytvářejí decentralistické tendence a snaha o přesun rozhodování blíže k řadovým obyvatelům. Tedy další rozkladný prvek systému. Zároveň si ale myslím, že ve finále to může celý systém i posílit pokud se systém po nějaké době ustálí v dostatečné vzdálenosti od řadového obyvatele a systém bude ctít princip subsidiarity – o podstatných věcech rozhodovat na nejnižší možné efektivní úrovni. Nemyslím si ale, že tento prvek by byl vyloženě destruktivní. Funguje spíše spontánně a podle teorie spontánního řádu F. A. Hayeka se sám přesune tak, jak je v dané chvíli potřeba. Výrazně k této „přirozené decentralizaci“ může přispět rozvoj technologií, zejména internetových. Je ale nutné jít těmto tendencím vstříc a nebránit se jim.

Tím pro dnešek skončím. Rád bych ještě jednou upozornil, že to co jsem zde napsal, určitě není černý scénář budoucího vývoje. Berte to jako střípky, které odkrývají potenciální hrozby, které se mohou, ale určitě nemusí naplnit. Berte to spíš jako smršť nápadů a snahu donutit lidi k zamyšlení nad provokativními myšlenkami. Howgh, domluvil jsem.

Autor: Vít Macháček | neděle 14.10.2012 16:49 | karma článku: 15,91 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

25.11.2013 v 21:35 | Karma: 12,38 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik