Neomlouvám se, pane Bílku

Dalo se čekat, že po včerejším postupovém vítězství nad Polskem se roztrhne pytel s kajícníky, kteří si budou sypat popel na hlavu za svou malověrnost po výprasku od rusáků, eventuelně s těmi, co se budou být v prsa s tím, že oni nikdy víru neztratili..

Ano, ukázalo se, že máme tým, který dovede zabrat, když je třeba. To je neoddiskutovatelný fakt.

Ale přes všechna dodatečná vítězství na poslední chvíli je to především spolek namistrovaných primadon (s výjimkou Jiráčka, ale o tom později), které jsou schopné po jednom povedeném zápase ožrat se jak dobytek, rozervat na sobě darované oblečení a ubohým pubertálním popěvkem dehonestovat svého kritika.

Trenér Bílek tuhle tlupu nezvládá. Nemít Komňackého, přerostli by mu přes hlavu nejen vyhořelé bývalé supernovy jako Rosický či Baroš, ale plzeňským Vrbou vycepovaní Pilař či Kolář.

A jsme u Plzně, Vrby a Jiráčka. Plzeň je v posledních dvou letech drahokamem českého fotbalu. Trenér Vrba vycepoval z kluků na pomezí profesionálního a amatérského fotbalu pány fotbalisty a stmelil je do týmu, kde je jedno, kdo právě hraje, proti komu se hraje a kolik se právě prohrává. Hlavní je, že se nakonec stejně vyhraje. A když se zrovna nevyhraje, stejně se bouřlivě zatleská vestoje, protože vždycky je čemu.

Kdokoliv jiný, než majitel Viktorie Plzeň, by už dávno mančaft rozprodal za pár šušňů, díry by zalepil lacinými nákupy z divize a dál by se vesele zachraňoval. V Plzni ukázali, že když se chce, dá se hrát fotbal pro lidi i pro peníze zároveň a veškeré výmluvy jsou jalové.

Český nároďák těží z plzeňské odvahy a ochoty dlouhodobě pracovat bez vidiny okamžitého zisku. Bílek na tom nemá sebemenší zásluhu.

A Jiráček? Jednoznačně nejlepší fotbalista, který v poslední době oblékl národní dres. Který se navíc nepotřebuje starat o to, kdo má nebo nemá - však víte, co.

Jo, jsem rád, že naši vyhráli a postoupili. Ale nejsem rád, že to bude vydáváno za velký úspěch, navíc připisováno těm, kteří se o něj nezasloužili. A že v českém fotbale dál poteče smradlavá a kalná voda plná podivných "kapříků", a že to tak bude vlastně dobře, protože jsem přeci byli "úspěšní" na Euru...

Ále co, dějou se horší věci. A navíc - jsou i hospody bez televize :-)

Autor: Lumír Vitha | neděle 17.6.2012 13:46 | karma článku: 30,74 | přečteno: 1714x