Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se děje na poli - Sklizeň, podmítka

Letošní mediální léto se nese ve znamení zemědělství. Přetřásá se vliv zemědělství na tvorbu krajiny, zadržování vláhy, horce aktuálním tématem je trávení či netrávení hrabošů. A lidé jsou na to citliví. 

Cítíme se být ohroženi. Suchem, chemickými preparáty, které zemědělství používá, rychlým úbytkem živočišných i rostlinných druhů, živočišnou výrobou, protože skot prdí metan... Zároveň se cítíme být i kompetentní si k tomu říci svoje. Lovíme z paměti poučky z prvouky, fragmenty z budovatelských seriálů i kusé vzpomínky z návštěvy babičky a dědečka kdesi na venkově. Operujeme pojmy jako "hluboká orba", o níž soudíme, že se zanedbává a je nahrazována "vtlačováním sadby do rozrušeného strniště", pohoršujeme se nad tím, že dnes už sláma neleží na poli až do podzimu, jak jsme to zhusta vídali za komárů. 

Jak to tedy vlastně je? Co se dnes na těch polích vůbec děje? Pojďme si o tom vyprávět. Ostatně je docela příhodná doba. Léto je totiž období, kdy se přímo rozhoduje o dvou úrodách - o té letošní a o té příští rok. Léto přivádí do polí prakticky všechno nářadí, které mají zemědělci k dispozici. Nechme teď stranou to, jestli jsou lepší velké šíré lány nebo malá políčka obehnaná mezemi a remízky - na to bude ještě čas - a pojďme se soustředit na jednotlivé operace. On ten vliv na krajinu, druhovou pestrost či na klima  jsou závislé právě na nich.

Nejznámějším symbolem léta na poli je sklízecí mlátička, lidově zvaná kombajn.

"Zašlapaný projekt" československé sklízecí mlátičky SM 500 z přelomu 60. a 70. let

Monstra ne nepodobná přízrakům hřmotně plující porostem, doprovázená oblaky prachu, sklízí především obilí. Ale umějí sklidit a vymlátit i celou řadu dalších plodin - řepku, mák, kukuřici, hrách, traviny na semeno a další. Samotná sklizeň - tedy posečení porostu, oddělení zrna od slámy a jeho následný odvoz z pole - je však jen zlomkem celkového objemu prací, které je třeba v létě na poli vykonat, aby letošní i ta příští úroda dopadly co nejlépe.

Jak jsem řekl - zrno od kombajnů odvezou traktory na vlečkách nebo nákladní auta na korbách. Kam? Nejdřív většinou někam pod kolnu a pak do čističky a sušičky k posklizňové úpravě a do výkupu. Ještě letos se tam taky podíváme.

A co sláma? Jsou v podstatě dvě možnosti. Buď ji kombajn uloží do řádku, ze kterého ji následně sebere samosběrací vůz nebo lis, nebo ji rozdrtí v instalovaném drtiči slámy a rozhodí po poli. To v případě, kdy zemědělec nemá pro slámu využití. Pokud se sláma uklízí, musí se to udělat co nejdřív po sklizni, nejlépe ještě týž den. Jakákoliv prodleva nepříznivě ovlivňuje hospodaření s vodou, jak si povíme dál. Úklidem slámy končí na poli hospodářský rok a začíná nový, na jehož konci bude sklizeň následující plodiny.

Okamžitě po odvozu slámy je třeba provést jednu z nejdůležitějších polních prací - podmítku. Podmítka by měla proběhnout do 48 hodin po odstranění porostu. Proč?

Jarní obiloviny jsou na poli zhruba 3 - 5 měsíců, ozimy víc než dvakrát tolik. Za tu dobu se povrch pozemku slehává, tuhne a vytváří se tzv. půdní škraloup. Celistvá, málo propustná pokrývka, která obsahuje velké množství kapilár, jimiž vzlíná půdní vláha směrem k povrchu, která ale zároveň brání rychlému vsakování srážkové vody, takže ta většinou odtéká z pole pryč. Čím těžší půda, tím větší má sklon k půdnímu škraloupu. Pokud je kyselá a musí se vápnit, je to ještě horší.

Po odstranění porostu se na slunci a ve větru vzlínající voda rychleji odpařuje a pole se více vysušuje. Proto je třeba pole bezodkladně podmítnout, a to do hloubky cca 6 - 12 cm. Hrudky vzniklé rozbitím škraloupu přeruší kapilární systém, zastíní ústí kapilár, chrání je před větrem a samy mnohonásobně zvětší vsakovací povrch pro případnou srážkovou vodu. Tím sníží rychlost odpařování půdní vláhy a vytvoří jakousi houbu, která do sebe nasaje případnou dešťovou vodu.

Podmítnuté pole: Strniště není zcela zaklopeno, hroudy jsou drobné, povrch rovnoměrný. Při dešti hroudy fungují jako houba, nasají do sebe srážkovou vlhkost, nedovolí jí odtéci, ochladí půdu, sníží odpar ze spodních vrstev ornice

Avšak to je jen půl významu podmítky. Druhou polovinu tvoří velmi efektivní likvidace plevelů. Po sklizni na poli zůstane spousta nežádoucích semen. Ať již plevelných rostlin (laskavec, svízel, pcháč atd..), nebo rostlin zaplevelujících, tedy ztracených semínek předchozí plodiny, která je sice kulturní, ale následnou plodinu může omezovat. Všem těmto semínkům podmítka vytvoří příznivé podmínky pro vzejití. Semínka vyklíčí a orba, která by měla následovat za cca 2 týdny, je zlikviduje. Přemění je na hnojivo.

Nářadí pro podmítku se jmenuje podmítač a často připomíná pluh. To je důvod, proč se často podmítka s orbou zaměňuje. Dnes už se ale používají i jiné druhy podmítačů, především talířové, protože účelem podmítky není půdní skývu obrátit a zaklopit, podmítač pouze rozruší půdní škraloup.

Z dob svých mechanizátorských začátků v osmdesátých letech si pamatuju, že se k podmítce přistupovalo dost laxně, sláma většinou ležela na poli do podzimu. Dnes, když se podíváte kolem sebe, vidíte, že pole jsou skutečně rychle podmítána a že zemědělci si své půdy i vody více váží.

Tady je odkaz na video s podmítajícím kirovcem, tenhle ruský třistakoňový kolos se dneska už málo vidí.

Příště si povíme něco o orbě.

Autor: Lumír Vitha | středa 14.8.2019 9:41 | karma článku: 23,10 | přečteno: 1306x
  • Další články autora

Lumír Vitha

Plyn za ruble - geniální tah, nebo plácnutí do vody?

Včerejší zprávou dne se stala informace o tom, že Putin rozhodl, aby zlobivé země platily za ruský plyn a ropu rublem místo eurem či dolarem. Na první pohled chytrý tah. Ale bude mít očekávaný dopad?

24.3.2022 v 6:19 | Karma: 16,65 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Jsme ve válce, má smysl řešit ceny benzínu?

Ruská válka na Ukrajině pokračuje, fronty se prakticky nehýbou, v ostřelovaných městech umírají civilisté, které Rusové ženou koridory do Ruska, střílejí na ně a ženou je zpět. Lidé se bojí, o své životy.

8.3.2022 v 15:18 | Karma: 18,04 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Bezletová zóna nad Ukrajinou je věcí OSN. Tedy i Číny.

V diskuzi pod mým minulým článkem pan Ábelovský přidal odkaz na petici podporující vstup jednotlivých států - členů i nečlenů NATO - minimálně do ukrajinského vzdušného prostoru.

5.3.2022 v 15:19 | Karma: 9,42 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Zastaví vstup NATO do války krveprolití na Ukrajině?

S postupujícím časem, po který se Ukrajina srdnatě brání ruské agresi, se stupňuje tlak na NATO, aby uzavřelo vzdušný prostor nad touto zemí. V naději, že tím zabrání dalšímu vraždění. Skutečně zabrání?

5.3.2022 v 11:39 | Karma: 21,46 | Přečteno: 572x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Hajaja: O tom, jak bylo Rusko do konfliktu záměrně vylákáno

Milé děti, dnes si povíme příběh o tom, jak se milí, hodní a důvěřiví lidé nechali oklamat a zákeřně vtáhnout do konfliktu. Tak si pěkně přitáhněte peřinky k bradičkám a poslouchejte.

2.3.2022 v 22:03 | Karma: 26,88 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.