Zastaví vstup NATO do války krveprolití na Ukrajině?

S postupujícím časem, po který se Ukrajina srdnatě brání ruské agresi, se stupňuje tlak na NATO, aby uzavřelo vzdušný prostor nad touto zemí. V naději, že tím zabrání dalšímu vraždění. Skutečně zabrání?

Okupace Ukrajiny ruskými vojsky měla být záležitostí několika hodin. Vojska měla vpadnout do země - a skutečně vpadla - prakticky podél celé společné hranice, obsadit úřady, policejní stanice, zlikvidovat případný chabý odpor posádek vojenských stanovišť a vyhlásit prozatímní správu.
I když nebudeme brát v potaz svědectví vyslechnutých zajatých ruských vojáků (mohou být zmanipulovaná), lze to odvodit ze způsobu, kterým ruská armáda postupuje. Nemá zásoby, nemá palivo, jede po silnici, kde jsou konvoje zranitelné. Nepočítala s odporem. Předpokládála, že vše potřebné si obstará z toho, co jí padne do rukou na ukrajinském území.

Rusy ale nikdo jako osvoboditele od fašismu a nacismu nevítá, Ukrajina se brání, svět se sjednotil a na Rusko tlačí. Jako odpověď na tento tlak Putin aktivoval "odstrašující arzenál" do vysoké pohotovosti.

Jakýkoliv vstup NATO na území Ukrajiny, která v NATO není, by vyvolal u Putina pocit zvýšeného nebezpečí. Cítil by se ohrožen. Navíc Putin teď už nemá co ztratit. Jako člověk je vyřízený, jako poražený by byl zajat a souzen, ponížen, a to nepřipustí.

Zároveň je zcela jisté, že zajetí a ponížení Putina by si vzalo osobně i mnoho - možná většina - Rusů. Sjednotilo by je to úplně stejně jako Ukrajince ruský vpád.

To vše znamená, že Rusové by se nerozpakovali jaderné zbraně použít, a to nejen taktické. Ostatně taktické jaderné zbraně stále ještě "visí ve vzduchu" i v současné válce. Putin ji - i z výše uvedených důvodů - musí vyhrát. Nemá jinou možnost.

NATO musí opevnit své vnější hranice. Žádný ruský voják či ruská střela nesmí vstoupit na území států NATO, má-li se najít nějaké poválečné uspořádání vztahů. Ale platí to i opačně.

Vstup NATO do války by konec krveprolití na Ukrajině nepřinesl. Jen by konflikt rozšířil do Evropy, a možná do celého světa.

 

Autor: Lumír Vitha | sobota 5.3.2022 11:39 | karma článku: 21,46 | přečteno: 573x