Co ODS trvalo 10 let, zmákne ČSSD za 10 dní. Nebo 10 hodin?

To sou vjecy, pár hodin po volbách...  Včerejší volební vítěz dnes páchá sebevraždu v přímém přenosu. Co ODS trvalo 10 let, ČSSD zvládá třistapětašedesátkrát rychleji...

Zemanovci v ČSSD v čele s Haškem se šprajcli a snaží se odstřelit Sobotku. Ten zatím drží. Co ale sledují? To vůbec není jasné.

Hašek nemá co nabídnout. Kromě Zemana v zádech. Ale kdo by o něj kromě komunistů stál? Zeman se buď začne chovat státotvorně a nakonec pověří jednáním o vládě toho, kdo má skutečnou šanci ji sestavit, což může proběhnout i bez Haška, a nebo bude dál "kreativně pracovat s ústavou", a prohloubí destabilizaci společnosti. Což ho v krajním případě může stát i úřad.

Pokud v ČSSD zvítězí Haškovo křídlo, pravděpodobně se ČSSD rozštěpí a Sobotkovci vytvoří ve sněmovně vlastní frakci, která asi ČSSD příliš nakloněna nebude.

Zároveň to vrátí do hry TOP09. ANO převezme roli hlavního hybatele politické scény a TOP09 se posune na místo neopominutelného hráče. Ať už přímo jako součást koalice, nebo jako tichý podporovatel.

A pokud celou věc prodiskutoval Zeman s Babišem dopředu (někteří komentátoři to předpokládají), potom nerozumím Babišovi. V jeho slepenci je totiž hodně lidí, kteří se Zemanem nepečou a péct nebudou. Proč by Babiš rozbíjel ANO a zničil tak svou tříletou práci v okamžku, kdy dostal šanci tu práci slušně prodat?

Já myslím, že Zeman s Babišem nemluvil. Naopak, snaží se využít toho, že Babiš je pryč, dokončit převrat v ČSSD a postavit Babiše před hotovou věc.

Jenomže Babiš není z těch, kteří by se něčeho takového lekli.

No uvidíme. ČSSD se zcela nenadále ocitá na pokraji politické propasti a mílovými kroky pospíchá směrem za ODS. Čas ukáže, zda ji dohoní a předhoní a co za tím opravdu všechno je. 

Autor: Lumír Vitha | neděle 27.10.2013 21:10 | karma článku: 24,30 | přečteno: 1089x